Zomerbloemen zaaien in februari

Helga Kluiter
|
16/10/2021
zomerbloemen zaaien in februari

Wil je dat je tuin deze zomer volop en lang bloeit met heel veel kleur, zonder een fortuin uit te geven? Koop dan een paar zakjes bloemenzaden en begin in februari met de eerste zomerbloemen zaaien.

5x zomerbloemen zaaien in februari

Om zomerbloemen buiten te zaaien in februari is het over het algemeen nog te fris. Maar heb je een verwarmde kas of een ruime en lichte vensterbank, dan staat niets je in de weg om alvast te beginnen met deze 5 geweldige krachtpatsers.

Zinnia

Zinnia elegans 'Purple Prince'
Zinnia elegans ‘Purple Prince’

Zinnia’s zijn erg opvallende zomerbloemen en ze zijn in zo’n beetje alle kleuren verkrijgbaar. Er bestaan veel dwergvariëteiten, maar juist de hogere soorten laten het ware karakter van de plant zien. Wanneer hij eenmaal bloeit, kun je maanden genieten van zijn kleurenpracht. Zaai zinnia’s eind februari binnen voor.

 • Bloei jun-sep
 • Hoogte x breedte 60-80 cm x 30 cm

Rudbeckia (zonnehoed)

Zomerbloemen zaaien: Rudbeckia
Rudbeckia

Dit is een van de meest lonende eenjarige zomerbloemen, omdat hij maandenlang voor kleur zorgt. Onze favoriet is ‘Rustic Dwarfs’. De zaailingen ontwikkelen zich traag, maar schieten later de lucht in. Geef zelfs de zwakste zaailingen aandacht, want vaak krijgen ze mooie mahoniekleurige bloemen. Zaai Rudbeckia tussen februari en april binnen voor.

 • Bloei jul-okt
 • Hoogte x breedte 60 cm x 20 cm

Cosmos (cosmea)

Cosmos bipinnatus 'Purity'
Cosmos bipinnatus ‘Purity’

Tot onze favoriete cosmea’s horen de witte Cosmea bipinnatus ‘Vega’ en ‘Purity’, maar ook recente vlamkleurige soorten, zoals Cosmos sulphureus, zijn schitterend. Ze krijgen enkele en halfdubbele oranje en gele bloemen. Cosmea levert veel stuifmeel en nectar voor bijen en vlinders. Op een warm plekje van meer dan 16°C kun je al half februari beginnen met voorzaaien. Heb je zo’n warme plek niet, wacht dan tot half maart.

 • Bloei jul-okt
 • Hoogte x breedte 75 cm x 30 cm

Malva (kaasjeskruid)

Zomerbloemen zaaien: Malva 'Zebrina'
Malva ‘Zebrina’

Wij houden van Malva-variëteiten als Malva sylvestris ‘Zebrina’. Deze heeft opvallende lichtroze bloemen met een magentakleurige hart op lange stelen van haast een meter. De zaden van kaasjeskruid zijn groot, dus eentje per module is genoeg. Verpot ze later naar potjes van 9 cm en plant ze tot slot uit in de border. Malva doet het ook goed in lichte schaduw. Zaai tussen half februari en april in een koude bak.

 • Bloei jun-sep
 • Hoogte x breedte 80 cm x 60 cm

Dahlia

Dahlia "Bishop's Children'
Dahlia ‘Bishop’s Children’

De meeste mensen planten dahlia’s als knollen, maar je kunt diverse soorten ook prima zaaien. Zoals bijvoorbeeld Dahlia ‘Bishop’s Children’. Dat is een van de beste zaadstammen en hij ontkiemt makkelijk. Blijf de zaailingen verpotten voor je ze uitplant. Tegen de herfst zijn de knollen gevormd en kun je ze uit de grond halen en voor de winter vorstvrij opbergen. Zo kun je er jaar na jaar van genieten.

 • Bloei jul-okt
 • Hoogte x breedte 60 cm x 30 cm

Tagetes (afrikaantjes)

Tagetes patula 'Linaeus'
Tagetes patula ‘Linaeus’

Tagetes, in de volksmond beter bekend als afrikaantjes, wordt vaak bij tomaten geplant, omdat dit helpt tegen aaltjes. Maar de enkelbloemige rode soorten zijn ook op zichzelf geweldig. Een van onze favorieten is Tagetes patula ‘Linnaeus’. Die heeft sterke mahoniekleurige blaadjes met een goudkleurige rand. Op een warme vensterbank kun je ze binnen vanaf half februari zaaien, en anders vanaf half maart in de koude bak.

 • Bloei mei-okt
 • Hoogte x breedte 50 cm x 20 cm
Magazine van Gardeners’ World okt/2021

Gardeners’ World okt/2021

Bestel nu