Deze zomerbloemen kun je al zaaien in februari

Helga Kluiter
|
06/02/2024
Cosmos, cosmea.

Droom je in de winter al van uitbundig bloeiende zomerbloemen en heel veel kleur? Goed nieuws: je kunt al beginnen met zaaien in februari! Haal dus snel wat zakjes (biologische) bloemenzaden in huis en begin met het zaaien van je zomerbloeiers.

Lees verder na de advertentie

Zomerbloemen zaaien in februari

Om zomerbloemen buiten te zaaien in februari is het over het algemeen nog te fris. Maar heb je een verwarmde kas, serre of een ruime en lichte vensterbank, dan staat niets je in de weg om alvast te beginnen met het zaaien van bloemen die voor het zaaien in februari geschikt zijn. Zoals de volgende soorten:

1. Zinnia

zaaien in februari: zinnia
Zinnia ‘Golden State’ & Zinnia ‘Isabellina Creamy Yellow’

Zinnia’s zijn erg opvallende zomerbloemen en ze zijn in zo’n beetje alle kleuren verkrijgbaar. Er bestaan veel dwergvariëteiten, maar juist de hogere soorten laten het ware karakter van de plant zien. Wanneer hij eenmaal bloeit, kun je maanden genieten van zijn kleurenpracht. Zaai zinnia’s vanaf eind februari binnen voor.

 • Bloei jun-sep
 • Hoogte x breedte 60-80 cm x 30 cm

Wekelijks zaaitips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort bloemen- en zaaitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Rudbeckia

Zomerbloemen zaaien: Rudbeckia

De Rudbeckia (zonnehoed) is een van de meest lonende eenjarige zomerbloemen, omdat hij maandenlang voor kleur zorgt. Een van onze favorieten is ‘Rustic Dwarfs’. De zaailingen ontwikkelen zich traag, dus zaaien in februari is een goed idee. Later schieten ze de lucht in.

Geef zelfs de zwakste zaailingen aandacht, want vaak krijgen ze mooie mahoniekleurige bloemen. Zaai Rudbeckia tussen februari en april binnen voor.

 • Bloei jul-okt
 • Hoogte x breedte 60 cm x 20 cm

3. Cosmea (Cosmos)

Cosmos bipinnatus 'Purity'

Tot onze favoriete cosmea’s (Cosmos) horen de witte Cosmos bipinnatus ‘Vega’ en Cosmos bipinnatus ‘Purity’ (foto), maar ook recente vlamkleurige soorten, zoals Cosmos sulphureus, zijn schitterend. Cosmea’s leveren veel stuifmeel en nectarrijke bloemen voor bestuivers. Op een warm plekje van meer dan 16°C kun je al half februari beginnen met voorzaaien. Heb je zo’n warme plek niet, wacht dan tot half maart.

 • Bloei jul-okt
 • Hoogte x breedte 75 cm x 30 cm

4. Kaasjeskruid (Malva)

Zaaien in februari

Wij houden van Malva-variëteiten als de soort die je hierboven ziet, de Malva sylvestris ‘Zebrina’. Deze heeft opvallende lichtroze bloemen met een magentakleurige hart op lange stelen van haast een meter. De zaden van kaasjeskruid zijn groot, dus eentje per module is genoeg. Verpot ze later naar potjes van 9 cm en plant ze tot slot uit in de border. Malva doet het ook goed in lichte schaduw. Zaai tussen half februari en april in een koude bak.

 • Bloei jun-sep
 • Hoogte x breedte 80 cm x 60 cm

5. Dahlia’s

Dahlia "Bishop's Children'

De meeste mensen planten dahlia’s als knollen, maar je kunt ook diverse soorten dahlia’s zaaien. Zoals bijvoorbeeld Dahlia ‘Bishop’s Children’ (foto), een soort die makkelijk ontkiemt. Verpot de zaailingen zodra ze te groot worden voor hun pot. Blijf dat doen tot ze klaar zijn om uit te planten, na IJsheligen. Tegen de herfst zijn de knollen gevormd en kun je ze uit de grond halen om je dahlia’s te laten overwinteren. Zo kun je er jaar na jaar van genieten.

 • Bloei jul-okt
 • Hoogte x breedte 60 cm x 30 cm

6. Afrikaantjes (Tagetes)

Tagetes patula 'Linaeus'

Tagetes, in de volksmond beter bekend als afrikaantjes, wordt vaak als ‘goede buren’ bij tomaten geplant. Deze zogeheten combinatieteelt helpt tegen aaltjes. Maar de enkelbloemige rode soorten zijn ook op zichzelf geweldig.

Een van onze favorieten zie je hierboven, de Tagetes patula ‘Linnaeus’. Die heeft sterke mahoniekleurige blaadjes met een goudkleurige rand. Op een warme vensterbank kun je ze binnen al vanaf half februari zaaien, en anders vanaf half maart in de koude bak.

 • Bloei mei-okt
 • Hoogte x breedte 50 cm x 20 cm

Let op! Er zijn verschillende typen aaltjes die werken tegen verschillende soorten plagen. Lees ook: Aaltjes gebruiken tegen plagen: zo doe je dat

7. Akelei (Aquilegia)

Akelei zaaien in februari.

Aquilegia, ofwel akelei, zaait zichzelf uit. Maar wil je een specifieke soort akelei, koop dan zaad. Op de foto hierboven zie je de prachtige Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’. Zaai bovenop goede zaai- en stekgrond en verspeen de kiemplanten als ze meerdere echte blaadjes hebben.

 • Bloei mei-jun
 • Hoogte x breedte 100 cm x 45 cm

Meer lezen over akelei:

8. Kruisdistel (Eryngium)

Kruisdistel (Eryngium) vind je veel in droge, zonnige borders en grindtuinen. Bijen en vlinders zijn dol op de bloemen. Zaai kruisdistels dun bovenop potgrond. Normaal gesproken ontkiemt het zaad snel, maar het kan een koudeperiode nodig hebben om op gang te komen. Als je meteen verspeent en verpot, heb je misschien het eerste jaar al bloemen.

 • Bloei jul-aug
 • Hoogte x breedte 45 cm x 30 cm

Meer lezen over bloemen zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu