8x zomerbloemen zaaien in februari
Wil je dat je tuin deze zomer volop en lang bloeit met heel veel kleur, zonder een fortuin uit te geven? Koop dan een paar zakjes (biologische) bloemenzaden en begin in februari met de eerste zomerbloemen zaaien.
Zomerbloemen zaaien in februari
Om zomerbloemen buiten te zaaien in februari is het over het algemeen nog te fris. Maar heb je een verwarmde kas of een ruime en lichte vensterbank, dan staat niets je in de weg om alvast te beginnen met deze geweldige krachtpatsers.
Wekelijks zaaitips in je mail
Iedere week dit soort bloemen- en zaaitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
1. Zinnia
Zinnia’s zijn erg opvallende zomerbloemen en ze zijn in zo’n beetje alle kleuren verkrijgbaar. Er bestaan veel dwergvariëteiten, maar juist de hogere soorten laten het ware karakter van de plant zien. Wanneer hij eenmaal bloeit, kun je maanden genieten van zijn kleurenpracht. Zaai zinnia’s eind februari binnen voor. Op de foto hierboven zie je Zinnia elegans ‘Purple Prince’.
- Bloei jun-sep
- Hoogte x breedte 60-80 cm x 30 cm
2. Rudbeckia (zonnehoed)
Dit is een van de meest lonende eenjarige zomerbloemen, omdat hij maandenlang voor kleur zorgt. Onze favoriet is ‘Rustic Dwarfs’. De zaailingen ontwikkelen zich traag, maar schieten later de lucht in. Geef zelfs de zwakste zaailingen aandacht, want vaak krijgen ze mooie mahoniekleurige bloemen. Zaai Rudbeckia tussen februari en april binnen voor.
Lees ook: Complete plantengids: rudbeckia
- Bloei jul-okt
- Hoogte x breedte 60 cm x 20 cm
3. Cosmos (cosmea)
Tot onze favoriete cosmea’s horen de witte Cosmea bipinnatus ‘Vega’ en ‘Purity’ (zie hierboven), maar ook recente vlamkleurige soorten, zoals Cosmos sulphureus, zijn schitterend. Ze krijgen enkele en halfdubbele oranje en gele bloemen. Cosmea levert veel stuifmeel en nectar voor bijen en vlinders. Op een warm plekje van meer dan 16°C kun je al half februari beginnen met voorzaaien. Heb je zo’n warme plek niet, wacht dan tot half maart.
- Bloei jul-okt
- Hoogte x breedte 75 cm x 30 cm
4. Malva (kaasjeskruid)
Wij houden van Malva-variëteiten als de soort die je hierboven ziet, de Malva sylvestris ‘Zebrina’. Deze heeft opvallende lichtroze bloemen met een magentakleurige hart op lange stelen van haast een meter. De zaden van kaasjeskruid zijn groot, dus eentje per module is genoeg. Verpot ze later naar potjes van 9 cm en plant ze tot slot uit in de border. Malva doet het ook goed in lichte schaduw. Zaai tussen half februari en april in een koude bak.
- Bloei jun-sep
- Hoogte x breedte 80 cm x 60 cm
5. Dahlia
De meeste mensen planten dahlia’s als knollen, maar je kunt diverse soorten ook prima zaaien. Zoals bijvoorbeeld Dahlia ‘Bishop’s Children’ (zie foto). Dat is een van de beste zaadstammen en hij ontkiemt makkelijk. Blijf de zaailingen verpotten voor je ze uitplant. Tegen de herfst zijn de knollen gevormd en kun je ze uit de grond halen en voor de winter vorstvrij opbergen. Zo kun je er jaar na jaar van genieten.
- Bloei jul-okt
- Hoogte x breedte 60 cm x 30 cm
6. Tagetes (afrikaantjes)
Tagetes, in de volksmond beter bekend als afrikaantjes, wordt vaak bij tomaten geplant, omdat dit helpt tegen aaltjes. Maar de enkelbloemige rode soorten zijn ook op zichzelf geweldig. Een van onze favorieten zie je hierboven, de Tagetes patula ‘Linnaeus’. Die heeft sterke mahoniekleurige blaadjes met een goudkleurige rand. Op een warme vensterbank kun je ze binnen vanaf half februari zaaien, en anders vanaf half maart in de koude bak.
- Bloei mei-okt
- Hoogte x breedte 50 cm x 20 cm
Let op! Er zijn verschillende typen aaltjes. Sommige soorten zijn juist behulpzaam bij het bestrijden van plagen. Lees ook: Aaltjes gebruiken tegen plagen: zo doe je dat
7. Aquilegia (akelei)
Aquilegia, ofwel akelei, zaait zichzelf uit. Maar wil je hybriden, koop dan zaad. Op de foto hierboven zie je de prachtige Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’. Zaai bovenop goede zaai- en stekgrond en verspeen de kiemplanten als ze meerdere echte blaadjes hebben. Akelei doet het goed in de schaduw. En heb je al eens aan de combinatie van varens en akelei gedacht?
- Bloei mei-jun
- Hoogte x breedte 100 cm x 45 cm
8. Eryngium bourgatii (kruisdistel)
Kruisdistel (Eryngium) vind je veel in droge, zonnige borders en grindtuinen. Bijen en vlinders zijn dol op de bloemen. Zaai kruisdistels dun bovenop potgrond. Normaal gesproken ontkiemt het zaad snel, maar het kan een koudeperiode nodig hebben om op gang te komen. Als je meteen verspeent en verpot, heb je misschien het eerste jaar al bloemen.
- Bloei jul-aug
- Hoogte x breedte 45 cm x 30 cm
Meer artikelen over (zomer)bloemen en zaaien:
- De beste bloeiende planten voor bijen en hommels
- Liever dahlia’s stekken dan zaaien? Met dit stappenplan kan het niet fout gaan
- Nog meer goede buren in de moestuin (net zoals Tagetes): 5x combinatieteelt
- Zinnia’s zaaien op 2 manieren (stappenplan)
- Lupine zaaien, delen of stekken? Zo maak je de juiste keuze
- Dahlia’s zaaien: dit is dé succesmethode voor massa’s bloemen
- 7 redenen waarom je zaden niet kiemen