Eindeloos veel variatie: dit zijn enkele van de spannendste soorten akelei

Helga Kluiter
|
15/06/2022
Akelei Tequila Sunrise

Met akelei (Aquilegia) in je tuin is er altijd wat te beleven. Hij zaait zichzelf namelijk makkelijk uit en door de makkelijke kruisbestuiving ontstaan er steeds weer nieuwe akelei soorten. Spannend dus!

Lees verder na de advertentie

Akelei standplaats

Het liefst staat akelei in de zon of halfschaduw in goede grond die niet kletsnat of helemaal uitgedroogd is. Doet je plant het eenmaal goed, dan zoekt hij verder zijn eigen weg. Akelei is namelijk een behoorlijk reislustige plant en hij zaait zich naar hartenlust uit. Hier hoef je echter niet bang voor te zijn, want het is zeker geen woekeraar. Hij zoekt alleen elk jaar een nieuw plekje uit. Vervolgens bloeit hij in de periode tussen mei en juli.

Nieuwe akelei soorten door kruisbestuiving

akelei soorten

Het is steeds weer een leuke verrassing welke kleuren je akelei heeft, want hij kruist zich naar hartenlust met andere soortgenoten. Je kunt wel proberen een akelei in één enkele tint te kweken, maar dan nog heb je geen controle over wat bestuivende insecten ermee doen. Wil je echt één specifieke kleur, dan zul je elk jaar verse zaadjes moeten kopen en ze zelf zaaien.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Akelei zaaien

Lees verder na de advertentie

Zaai tussen juni en augustus (of laat zichzelf uitzaaien). Je kunt de planten koppen om zelf uitzaaien te voorkomen. Je kunt de akelei het best behandelen als een tweejarige plant of als een semi-vaste plant. Zaai aan het begin van de zomer, dan heeft hij het jaar erop stevige planten.

Akelei snoeien

Om akelei mooi te houden, hoef je niet veel te snoeien. Knip de plant aan het einde van het seizoen een keer hard terug tot de grond. Dan zal het blad in de lente weer mooi uitkomen. En als je wil voorkomen dat de plant zichzelf uitzaait, kun je eventueel de bloemhoofden afknippen voordat ze zaad zetten.

De mooiste akelei soorten

Akelei is beschikbaar in een enorme variëteit in vorm (enkel- en dubbelbloemig) en kleur (ook tweekleurig) en er zijn zelfs exemplaren die hun bloemen rechtop hebben staan in plaats van ze te laten hangen.

1. Aquilegia skinneri ‘Tequila Sunrise’

Akelei Tequila Sunrise

De gele blaadjes, de oranje naar achter wijzende sporen en de eveneens oranje kelkblaadjes van Aquilegia skinneri ‘Tequila Sunrise’ zorgen voor een vurig zomerspektakel in je tuin.

Hoogte x Breedte: 60 cm x 30 cm

2. Aquilegia vulgaris ‘William Guiness’

akelei soorten: William Guiness

De kelkblaadjes en sporen van Aquilegia vulgaris ‘William Guinness’ zijn dieppaars en de bladranden zijn wit. Deze populaire akeleisoort staat erg mooi in boeketten.

Hoogte x Breedte: 90 cm x 45 cm

3. Aquilegia viridiflora ‘Chocolate Soldier’

akelei soorten: Chocolate Soldier

De Aquilegia viridiflora ‘Chocolate Soldier’ is een opvallende en ongebruikelijke akelei, met knikkende, chocoladebruine blaadjes en groene kelkbladeren. Hij bloeit van mei tot juli en groeit compact, waardoor hij mooi staat vooraan in een border of zelfs in een rotstuin.

Hoogte x Breedte: 30 cm x 25 cm

4. Aquilegia vulgaris ‘White Barlow’

Akelei vulgaris White Barlow

De bloemen van deze akelei ‘White Barlow’ hebben geen sporen en zien eruit als kleine, dubbelbloemige, witte helleborussen.

Hoogte x Breedte: 70 cm x 25 cm

5. Akelei ‘McKana’

Aquilegia McKana
Foto: Creative Commons/Cristina Sanvito

Deze hybride en tweekleurige akeleisoort, Aquilegia ‘McKana’ vormt een mooie combinatie van felle kleuren en grote bloemen. Zijn sporen zijn lang en slank.

Hoogte x Breedte: 75 cm x 30 cm

Meer planten die zichzelf (makkelijk) uitzaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu