Wat is uitdunnen en waarom is het belangrijk?

Helga Kluiter
|
29/05/2023
radijs kweken: uitdunnen

Als je zelf planten zaait, kun je er niet omheen: zaailingen uitdunnen. Maar wat is dat eigenlijk precies? En waarom moet je dit doen?

Lees verder na de advertentie

Wat is uitdunnen?

Als je zaadjes in de grond stopt, komen er vaak meerdere zaailingen boven de grond die erg dicht op elkaar staan. Door een paar zaailingen te verwijderen – ofwel uitdunnen – komt er meer ruimte voor de overgebleven plantjes en kunnen ze ongehinderd verder groeien. 

Waarom zaailingen uitdunnen?

zinnia's zaaien uitdunnen

Het lijkt zonde om zaailingen uit te dunnen, want zo houd je uiteindelijk minder planten over. Maar kleine plantjes worden snel groot! Als je ze niet genoeg ruimte geeft, zullen ze minder goed groeien. En in sommige gevallen kunnen zaailingen die te dicht op elkaar staan zelfs omvallen en afsterven.

Door je zaailingen uit te dunnen, bevorder je de groei van de rest van de planten, omdat die minder concurrentie overhouden. Ook kan uitdunnen voorkomen dat bepaalde kruiden doorschieten. Bij te veel concurrentie om vocht zullen zaailingen van bijvoorbeeld dille sneller gaan bloeien, wat ten koste gaat van de kwaliteit van het loof.

Bij welke planten uitdunnen?

bieten zaailingen uitdunnen.

Lees verder na de advertentie

Je kunt in principe alle soorten planten uitdunnen. Kijk op de verpakking van je bloemen, groenten en kruiden hoe ver ze uiteindelijk uit elkaar zouden moeten staan. Dat is namelijk de ruimte die ze per plant nodig hebben.

Bij sommige planten, zoals bieten, komen er per zaadje meerdere zaailingen omhoog. Knip in dat geval de zwakste weg en laat de sterkste verder groeien. Probeer bij wortelen te voorkomen dat je ze moet uitdunnen, want de geur kan de wortelvlieg aantrekken!

Zaailingen uitdunnen voor betere groei

wortels uitdunnen

Trek het teveel aan zaailingen voorzichtig uit de grond of knip je ze af en druk de overgebleven plantjes goed aan. Geef dan royaal water om ze te helpen herstellen. Verzamel van eetbare planten, zoals bieten en wortelen, de uitgedunde zaailingen in een vochtige plastic zak en bewaar ze in de groentela van de koelkast voor in een salade. Bij niet-eetbare planten kun je proberen om de zaailing op een andere plek te planten, zodat ook die uitgroeit tot volwassen plant.

Meer zaailingen uitdunnen en verzorgen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu