Akelei zaaien: houd hier rekening mee

Linda Passies
|
04/01/2024
akelei nora barlow

Akelei (Aquilegia) is een ontzettend leuke, betrouwbare vaste plant in je tuin. De kleurige bloemen aan steeltjes hangen iets naar beneden en geven daardoor een leuk effect. Ook zijn het goede plukbloemen.

Lees verder na de advertentie

Akelei zaaien wanneer

Akelei bloeit in mei en juni. Zaai je ze na de bloei in de vollegrond, dan bloeien ze een jaar later. Je kunt ook in januari of februari zaaien. In dat geval heb je kans dat de planten dit jaar nog wel bloeien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Koudekiemer

akelei zaaien

Akelei is een koudekiemer, wat betekent dat de zaden een periode van kou nodig hebben voordat ze ontkiemen. Je kunt ze daarom goed in de vollegrond zaaien op het moment dat de plant in de natuur de rijpe zaden laat vallen: zo vanaf juni tot augustus. De winterperiode zorgt er dan vanzelf voor dat de zaden kou krijgen.

Lees verder na de advertentie

Wil je de zaden voorzaaien, dan kan dat goed in een koude kas of koude bak. Het is prima om de zaden in januari tot en met februari te zaaien. Je hoeft de zaaitrays dan niet warm te zetten om de zaadjes te beschermen tegen de vorst. In maart kun je dan de planten uitplanten.

Let erop dat je de zaden ondiep zaait, aangezien akelei een ook lichtkiemer is. Dat betekent dat de zaden licht nodig hebben om te kiemen.

De beste locatie voor akelei

Akelei staat het liefst in de zon of halfschaduw, het is een plant die van nature aan de bosrand staat. Dat verklaart ook de voorkeur voor een humusrijke, vochtige maar ook waterdoorlatende plek. Voeg waar nodig compost toe aan de grond voordat je gaat zaaien of voordat je de planten uitplant.

Uitzaaien

de tuin in augustus week 31: zaden oogsten

Akelei staat erom bekend zich gemakkelijk zelf uit te zaaien. Ook kruisen verschillende soorten zich gemakkelijk met elkaar. Als gevolg daarvan is het elk jaar afwachten waar de plant opkomt – en welke kleur hij heeft.

De zaden die je zelf oogst van akelei zijn dus niet identiek aan de moederplant.

Lees meer over akelei:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu