Help! Waarom worden mijn zaailingen geel?

Helga Kluiter
|
24/03/2023
Als je weet wanneer je planten voeding nodig hebben, kun je ze op tijd voeding geven of in dit geval verspenen.

Je hebt gezaaid, je zaailingen groeien goed en zien er gezond en groen uit. Maar opeens worden de bladeren van je zaailingen geel. Hoe kan dat? En wat kun je ertegen doen?

Lees verder na de advertentie

Waarom worden zaailingen geel?

Vergeelde blaadjes aan zaailingen en jonge plantjes komen vaak voor. Het goede nieuws is: dat hoeft geen probleem te zijn! Maar het kán wel. Daarom is het belangrijk om te weten welk deel van je zaailing vergeelt, en onder welke omstandigheden hij groeit.

Wekelijks zaai- en tuintips in je mail

Iedere week dit soort zaai- en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kiemblaadjes zaailingen geel

tomaten zaailingen geel blad

Lees verder na de advertentie

De kiemblaadjes, ook wel zaadlobben genoemd, zijn de eerste blaadjes die boven de grond verschijnen. Pas daarna komen de zogeheten ‘echte blaadjes’, waaraan je vaak ook goed kunt herkennen welke plant het wordt. De kiemblaadjes zijn alleen nodig om je plantje op gang te helpen. Zodra de echte blaadjes er zijn, worden de kiemblaadjes vaak geel en vallen zelfs af. Ziet de rest van je plantje er goed uit? Dan is er geen enkel probleem.

Echte blaadjes zaailingen geel

aubergine zaailingen geel blad

Wanneer de echte blaadjes van je plant geel worden, is er wel een probleem. Maar daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Je jonge plantje heeft een paar dingen nodig: genoeg licht, genoeg voeding en genoeg water. Te veel of juist te weinig hiervan kan problemen met vergeelde bladeren opleveren.

1. Voldoende licht

Jonge plantjes hebben genoeg (dag)licht nodig voor een goede groei. Vooral zaailingen die je binnen opkweekt, krijgen nog wel eens te weinig licht. Een groeilamp kan in dat geval helpen. Zorg voor minstens 12 uur goed licht, maar ook voor rust. De plantjes hebben zeker 8 uur donker nodig. Krijgen ze dit niet, dan kunnen ze gaan protesteren met gele blaadjes. Een ander symptoom van planten die te veel licht krijgen, is dat ze langgerekt groeien.

2. Voldoende water

Je kunt planten ook te goed ‘verzorgen’, want vaak krijgen planten binnen te veel water. Maar voelt de grond erg droog, dan geef je waarschijnlijk te weinig water. In beide gevallen zullen je zaailingen gele bladeren krijgen. Controleer dus hoe nat of droog de grond is en geef dan meer water of laat de gieter juist staan.

3. Voldoende voeding

Tot slot kan je zaailing te veel of te weinig voedingsstoffen krijgen. Zaailingen worden vaak in modules of kleine potjes opgekweekt en op een gegeven moment is er voor het snel groeiende plantje gewoon niet genoeg voeding meer. Dan is het tijd om ze te verpotten, of om ze wat voeding te geven. 

Ook te veel mest is echter niet goed. De jonge plantjes zijn erg kwetsbaar en ze kunnen door te veel voeding zelfs verbranden. Gebruik daarom voor het zaaien een geschikte zaaigrond en begin pas met bemesten als de plant wat groter is of begint te bloeien.

Meer lezen over zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu