Gardeners’ World 01/2025
Nieuw jaar, frisse start!
Cover Gardeners' World magazine GW2501

Waarom heeft mijn plant gele bladeren, en wat doe ik eraan?

Kamerplanten met geel blad

O jee, de bladeren van je plant worden geel! Dat ziet er niet fraai uit. Als je plant veel gele bladeren of gele vlekken krijgt, is dat een reden om op onderzoek uit te gaan. Wat betekent het precies en belangrijker: wat kun je doen om je plant weer blij te maken?

Lees verder onder de advertentie

8 veelvoorkomende problemen en oplossingen bij geel blad

Elke plant heeft weleens een geel blad en dat is lang niet altijd reden tot paniek. Bij groenblijvende struiken en bomen is het zelfs een heel normaal onderdeel van de levenscyclus van de plant. Maar zie je heel veel bladeren snel geel worden? Dan is dat een teken dat er iets mis is met de plant. Erger jij je groen en geel aan de verkleuring? Dan hebben we hieronder 8x een passend actieplan voor je klaarstaan.

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Gele vlekken op bladeren: te veel water

Gele vlekken op pannenkoekenplant
Pannenkoekenplant met gele vlekken op het blad: te veel water of te weinig licht? (Foto: Nick Fewings/Unsplash)

Plantenliefhebbers willen vaak zó goed voor hun plantenbaby’s zorgen, dat ze al snel te veel water geven. Het gevolg? Gele vlekken in het midden van het blad. Vooral tropische kamerplanten met grote, flexibele bladeren zijn bekend met dit euvel. Of potplanten op het terras, waarvan de drainagegaten verstopt zitten. Het (regen)water spoelt dan niet meer goed weg.

Kamerplanten die hier last van hebben, zijn bijvoorbeeld de pannenkoekenplant (zie foto), orchideeën, rubberplant, Monstera of Calathea. Je ziet het ook gebeuren bij groenteplanten zoals komkommer met geel blad.

Oplossing: Controleer de vochtigheid door simpelweg een vinger diep in de grond te steken. Voelt hij nat aan? Wacht dan met planten water geven. Maak de drainage op orde door de gaten onderin een pot aan te brengen en deze zo nu en dan schoon te maken.

2. (Jong) blad is geel en slap: te weinig water

Wanneer met name jonge bladeren geel en slap worden, kan dit betekenen dat je plant te weinig water krijgt. Dit kun je controleren door een vinger diep in de grond te steken.

Oplossing: Zet de pot een uur in een gootsteen of emmer met water, zodat de grond volledig doordrenkt raakt.

3. Egaal geel blad: stikstoftekort

Kamerplanten met geel blad
(Foto: Valya82/AdobeStock)

Worden bladeren van je plant egaal geel? Dan gaat dit meestal gepaard met een zwakke groei van de plant en paarse stengels. Het lijkt erop dat je plant lijdt aan een tekort aan voedingsstoffen, zoals stikstof. Stikstof is cruciaal voor de ontwikkeling van je plant.

Oplossing: Op de korte termijn kan het helpen om een plantenvoeding te geven, daar zit stikstof (N) in. Maar gebruik hiervan niet te veel, want dit kan je plant juist verzwakken. Het kan goed zijn om je plant te verplaatsen of over te potten in een kalkvrije en zuurminnende potgrond.

Geef ook altijd de wortels van je plant de ruimte, door bijvoorbeeld je potplanten in een grotere pot te zetten. Zo kunnen ze meer voedingsstoffen opnemen.

4. Bladeren met gele rand: kaliumtekort

Monstera met blad met bruine randen
Anthurium met bruingele randen aan het blad. (Foto: Iona van den Dries)

Bladeren die geel worden aan de randen duiden vaak op een kaliumtekort. Kalium is een belangrijk voedingsstof die je plant sterk maakt en bijvoorbeeld helpt bij de fotosynthese, wateropname en verdamping.

Oplossing: Op de korte termijn kan wat extra plantenvoeding met kalium (K) helpen. Het kan goed zijn om je plant te verplaatsen of over te potten in een verse, kaliumrijke potgrond.

Tip! In tegenstelling tot gele randen, ontstaan bruine randen aan bladeren meestal door kalk in kraanwater of een droge lucht. Af en toe een lekkere buitendouche in de regen kan helpen!

5. Geel tussen de nerven: ijzertekort

Rododendron met geel blad
Dit blad van een rododendron kleurt geel tussen de groene nerven.

Worden de bladeren van jouw plant geel tussen de nerven? Dan is er waarschijnlijk sprake van een ijzertekort. Dit komt vaak voor bij zuurminnende planten die in ongeschikte (alkalische) grond groeien. Planten in de tuin die hier vaak last van hebben zijn bijvoorbeeld camellia of rododendron.

Oplossing: Meet de zuurgraad of alkaliteit van de bodem (de pH-waarde van je grond). Voeg een kaliumrijke meststof toe en/of pas je potgrond aan.

6. Verschrompelde gele bladeren: temperatuurverschillen 

Planten worden doorgaans niet blij van grote temperatuurverschillen. Staat je plant voor een open raam of op een koude plek? Dan kan het zijn dat de bladeren verschrompelen en geel worden.

Oplossing: Geef je plant gauw weer warme voeten en zet hem op een warmere plek met voldoende daglicht.

7. Bruin of bruingeel blad: te veel zon

Bij bruin of bruingeel blad is de kans groot dat je plant teveel zon vangt en aan het verbranden is. Maar het kan ook zijn dat de plant te veel water krijgt.

Oplossing: Zet de plant wat verder uit de zon en kijk of hij hier wel blij is. En bij te veel water check je onderin de pot of de wortels te nat zijn. Even geen water geven, is dan het devies.

8. Groengeel blad: te weinig licht

Camellia met geel blad
Camellia met geelgroen blad: te veel water, te weinig voedingsstoffen of te weinig licht?

(Kamer)planten die veel licht nodig hebben, maar op een donkere plek staan, krijgen vaak groengele bladeren die steeds geler worden, en uiteindelijk afsterven.

Oplossing: Zet je plant op een lichtere plek. Let op dat je de plant niet in één keer van diepe schaduw naar fel zonlicht zet, omdat de bladeren dan kunnen verbranden door de sterke zon.

Gele bladeren van je plant afknippen?

Spathiphyllum Domino - geel blad afknippen
Een dor of vergeeld blad van de bonte vredeslelie (Spathiphyllum Domino) kun je wegknippen.

Geel blad kun je gerust aan de plant laten zitten. Soms kan het nog bijkleuren als je de plant wat plantenvoeding hebt gegeven. Pas als het blad helemaal verdroogd is, knip je het weg. Dan heeft het zijn beste tijd gehad. De meeste mensen vinden gele bladeren niet zo fraai en willen alles wegknippen. Doe dit alleen als er ook weer een paar mooie, nieuwe bladeren groeien. Die kunnen dan voedingsstoffen opnemen.

Hoe kun je gele bladeren voorkomen?

Framboos met geel blad
Framboos met geel blad: waarschijnlijk door een schimmel.

1. Kies planten met zorg

Kies planten die passen bij de grond en lichtomstandigheden in je tuin of huis. Staat hij liever wel of niet in de zon? Zet je hem wel of niet bij een raam dat je vaak open wilt zetten? Dat zijn dingen om over na te denken.

2. Verrijk je bodem

Verhoog de vruchtbaarheid van de bodem op een natuurlijke manier. Dit doe je bijvoorbeeld door gevallen blad te laten liggen, goed verteerde mest of organische compost te gebruiken en pesticiden te vermijden.

3. Controleer op plagen en ziektes

Controleer je planten regelmatig op plagen of ziektes. Zo kan een roos bijvoorbeeld gele bladeren krijgen door de veelvoorkomende zwarte vlekkenziekte. En de bladeren van je tomatenplant kunnen geel kleuren door de schimmelziekte Phytophthora. Bij dit soort ziektes is snelle actie nodig, om verspreiding te voorkomen. Verwijder en gooi ziek, geel blad in de afvalbak, niet op de composthoop.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.