Geel blad aan je komkommers? Dit is er mis (en zo los je het op)

Helga Kluiter
|
24/06/2022
komkommer geel blad

Je hebt je jonge komkommerplanten uitgeplant, ze groeien lekker en je verheugt je al op de eerste oogst. Maar dan opeens krijgt je komkommer geel blad .… Wat is er aan de hand? En is je komkommer nog te redden?

Lees verder na de advertentie

Waarom krijgt je komkommer geel blad?

Over het algemeen zijn er twee belangrijke redenen waarom het blad van je komkommer geel wordt: 

  1. een voedselgebrek
  2. problemen met water geven.

Beide problemen zijn gelukkig op te lossen als je het probleem snel genoeg herkent. 

Probleem 1: Voedselgebrek

komkommer geel blad aan randen

Blad van komkommers dat geel wordt duidt vaak op een voedselgebrek. Komkommers groeien snel en de vruchten verschijnen rap, dus het zijn hongerige planten. Komkommers hebben meer kalium nodig zodra ze beginnen te bloeien. 

Symptomenchecker

Lees verder na de advertentie

  • Volledig geel blad duidt vaak op een gebrek aan stikstof.
  • Zie je dat de randen van het blad vergelen, dan heeft je komkommerplant mogelijk meer kalium nodig. 
  • Hebben je planten een ijzergebrek, dan zijn nieuwe bladeren geel, maar hebben ze verder groene nerven.

Oplossing: Komkommer bemesten

komkommer geel blad: bemesten

De basisingrediënten voor een goede voeding voor je komkommerplant zijn stikstof, kalium en fosfor. Als je plantenvoeding koopt, worden deze stoffen aangeven met de letters N (van nitrogen, ofwel stikstof), K (kalium) en P (van phosphor, ofwel fosfor). Stikstof zorgt voor een gezonde (blad)groei, fosfor voor het aanmaken van de wortels en het ontwikkelen van bloemen en vruchten en kalium voor het transporteren van water en voedingsstoffen. Verder zitten er vaak sporenelementen zoals ijzer in plantenvoeding.

Zodra je de eerste vruchtbeginselen ziet ontstaan, kun je ze het beste wekelijks voeden met een vloeibare tomatenvoeding. Die heeft een goede NPK-verhouding voor komkommers. De bladkleur zal er snel door verbeteren, evenals de opbrengst en de levensduur van je plant.

Probleem 2: Komkommer krijgt te veel water

komkommer geel blad

Naast een regelmatige, wekelijkse voeding is het belangrijk dat je komkommerplanten niet te veel water geeft. Komkommers lijden namelijk onder erg natte grond en zijn vatbaar voor rottende wortels.

Symptomenchecker

  • Krijgt je komkommer geel blad, dan is dat vaak een van de eerste signalen dat hij te veel water krijgt. Houdt dit probleem te lang aan, dan worden de randen van het blad bruin en dor. Uiteindelijk verwelkt het blad en valt het af. 
  • Is het blad geel en slap, of dun en gekruld, dan krijgt de plant waarschijnlijk juist te weinig water.

Oplossing: Komkommer voldoende water geven

komkommer water geven

Zodra je weet dat je plant te veel water heeft gehad, stop dan tijdelijk met water geven. Steek je vinger in de grond en voel hoe vochtig het is. Is de grond droog, dan gebruikt je plant mogelijk minder water dan normaal. 

Is de grond erg nat, plant je komkommer dan ergens anders op een goed afwaterende plek. Bedek de grond met een mulchlaag van compost om een te snelle verdamping van vocht in de grond tegen te gaan. Geef bij warm weer dagelijks water, maar niet als de grond nog nat is.

Meer problemen en oplossingen in de moestuin

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu