
Het is goed om af en toe te checken hoe je kamerplanten erbij staan. Doe deze APK voor kamerplanten wekelijks, of om de paar weken, dan houd je jouw planten mooi en gezond! Deze APK-test voor je plantenkinders bestaat uit 3 simpele checkvragen.
Lees verder onder de advertentie
Checkvraag 1: is de pot te klein?

Haal de plant voorzichtig uit de pot en controleer of de wortelkluit er gezond uitziet en stevige, zoetgeurende wortels heeft. Zie je weinig potgrond en wel wortels zich om elkaar heen hebben gewikkeld? Dan is het waarschijnlijk tijd om te verpotten. Niet op tijd verpotten is een van de veel voorkomende fouten bij kamerplanten. Let op: soorten als (vlinder)orchideeën houden juist van een wat knusser onderkomen.
Wekelijks plantentips in je mailbox?
Checkvraag 2: stroomt het water meteen onderuit de pot?

Stroomt het water meteen onderuit de pot als jij je kamerplant water geeft? Neem dan een satéprikker en prik wat gaten in de grond van de wortelkluit om de wortels beter te beluchten. Dit is vergelijkbaar met woelen in de tuin. Trek eventuele onkruidzaailingen uit de grond en breng een extra laag potgrond aan.
Checkvraag 3: krioelt er wat?

Til de bladeren op om de onderkant te inspecteren op rode spintmijt en trips. Inspecteer ook de uiteinden van scheuten op bladluis en check bladoksels en gleuven op wolluis. Met een vergrootglas ontdek je sneller larven van ongedierte, want sommige zijn te klein om met het blote oog te zien.
Complete gids voor kamerplanten
€ 12.99
- Advies van top-experts
- Vermeerderen en verzorgen
- Voor iedere plek de juiste plant

3 tips voor blije kamerplanten

En, zijn je kamerplanten door de APK-test gekomen? Dan wil je natuurlijk weten wat je nog meer kunt doen om je planten in huis te laten floreren. Drie tips:
1. Even draaien

Draai een kamerplant zo nu en dan een kwartslag. Dit zorgt ervoor dat hij gelijkmatig groeit en niet naar het licht toe buigt.
Tip!

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
2. Vermijd drassige grond

Geef kamerplanten alleen water als de grond heel droog is en verwijder het water dat een paar minuten na het water geven nog in de schotel staat. Zo verminder je het risico op wortelrot, dat wordt veroorzaakt door drassige grond. Gelukkig zijn er altijd manieren om je kamerplant te redden als hij te veel water heeft gehad.
3. Plantenvoeding geven

Stopt de kamerplant met groeien, zelfs als licht en bewatering op orde zijn? Of zie je nog maar een paar of alleen kleine bloemen bij bloeiende planten? Dit kan komen door een tekort aan voedingsstoffen. Geef dan wat plantenvoeding. Wist je dat je heel gemakkelijk zelf plantenvoeding kunt maken van bijvoorbeeld bananenschillen en andere restjes?