Deze kamerplanten zorgen voor een heerlijke geur in huis
Voor een lekker geurtje in huis heb je geen luchtverfrissers nodig. Kies gewoon een paar heerlijk geurende kamerplanten. Bonus: ze ruiken niet alleen lekker, maar zien er ook geweldig uit in je interieur.
Waarom geurende kamerplanten
Kamerplanten maken je huis niet alleen knusser en mooier, maar ze hebben ook een goede invloed op je gemoed. Maar het is verrassend hoe weinig geurende kamerplanten er eigen zijn. Daarom hebben een aantal planten voor je op een rijtje gezet die in huis gedijen én zorgen voor een heerlijke geur.
De beste geurende kamerplanten
Sommige geurende kamerplanten verspreiden een subtiele geur, terwijl andere wat minder subtiel zijn en voor een krachtig parfum zorgen. Bedenk dat de sterkste geur van de meeste planten van de bloemen komt. Kies dus planten die op verschillende momenten bloeien als je langer wilt genieten van hun geuren.
1. Kamerjasmijn (Jasminum polyanthum)
Jasmijn als kamerplant? Jazeker, want een kamerkasmijn (Jasminum polyanthum) is een heerlijke klimplant voor een serre of grote, goed verlichte badkamer. Zijn bloemen, die eind winter en in de lente in enorme wolken verschijnen, geuren ontzettend sterk. Leid deze klimmer over een klimsteun de juiste richting uit.
2. Geurpelargoniums
Lees verder na de advertentie
Ze worden ook wel eens geurgeraniums genoemd, maar pelargoniums behoren tot een andere familie dan geraniums. Je kunt geurpelargoniums in de tuin kweken, maar ze zijn niet winterhard. gelukkig zijn het ook prima kamerplanten. Nog leuker: doe eens een paar geurende blaadjes in een schaaltje met water. Zo kun je op elke plek in huis genieten van zijn verfrissende geur.
3. Sinaasappelboom (Citrus x sinensis)
Citrusbomen, zoals citroenen en sinaasappels, zijn prachtige planten met glanzende, donkere bladeren, sterk geurende witte bloemen en aantrekkelijke vruchten. De sinaasappelboom (Citrus x sinensis) is slechts tot -5 °C winterhard, dus ’s winters moet hij naar binnen. Op een lichte plek in huis is het een goede kamerplant. Hij is echter ook een hongerige kostganger, dus geef hem in de zomer elke twee weken een speciale voeding voor citrusplanten.
4. Viooltjesorchidee (Miltonia)
Deze orchideeën dragen geurende bloemen die tot wel zes weken blijven bloeien. Ze vragen een vochtige omgeving met temperaturen die niet lager zijn dan 15 ºC. Pas dus een beetje op met de centrale verwarming en geef wekelijks water. Dat doe je het beste door de pot een kwartiertje in een bak met water te zetten en daarna goed uit te laten lekken.
5. Bruidsbloem (Stephanotis floribunda)
De bloemen van Stephanotis floribunda ofwel de bruidsbloem hebben een jasmijnachtige geur en bloeien meerdere weken. Leid deze rankende klimmer met groenblijvend, donkergroen blad over een steunstructuur en zet hem in een vochtige omgeving met een vrij constante temperatuur van ongeveer 15 ºC.
6. Narcis ‘Paperwhite’
De ‘Paperwhite’ narcis is een heerlijk geurende narcis uit de Narcissus tazetta-groep. Je hoeft hem niet in potgrond te planten, want ook steentjes vindt hij prima. Kies een mooie buitenpot (een binnenpot is niet nodig) waarin je de bollen knus tegen elkaar zet op een laagje steentjes. Laat de bovenkant van de bollen net boven de rand van de pot uitkomen. Voeg dan nog wat meer steentjes toe en geef water tot net onder de onderkant van de bollen.
Zet de pot acht weken op een koele, droge en donkere plek. Daarna, wanneer de knoppen verschijnen, zet je de narcissen op een zonnige plek, zodat ze gaan bloeien.
Meer over kamerplanten
- Kletsen over cactussen: alles wat je wil weten over deze planten
- Met deze hangplanten komt je huis écht tot leven
- Rouwvliegjes bestrijden én voorkomen: dit kun je allemaal doen
- Pas op met deze kamerplanten als je honden of katten hebt
- Dit is de makkelijkste manier om Kaapse primula’s te stekken
- Cactus verpotten: zo voorkom je stekels in je vingers