Rouwvliegjes bestrijden én voorkomen: dit kun je allemaal doen
Hebben kleine, zwarte vliegjes hun intrek genomen in de potgrond van je kamerplanten? Of zweven ze om je planten heen? Dan heb je zeer waarschijnlijk te maken met rouwvliegjes. Ze zijn vrij onschuldig en zullen je planten zelden beschadigen. Maar ze zijn in huis wel bloedirritant! Wil je rouwvliegjes bestrijden (en herbesmetting voorkomen), onderneem dan nu actie.
Wat zijn rouwvliegjes?
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegen, maar muggen! Ze staan dan ook wel bekend als rouwvarenmuggen en de officiële naam is Sciara analis. Gelukkig steekt deze muggensoort niet. De minuscule, wormachtige larfjes leven in de bovenste laag (5-8 cm) potgrond en eten daar algen, schimmels en plantenwortels.
Volwassen, sterke planten zullen wat schade door larven wel doorstaan, maar zaailingen of zwakke planten kunnen plotseling verwelken, geel blad krijgen of stoppen met groeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Rouwvliegjes herkennen
Varenrouwmuggen of rouwvliegjes zijn kleine, zwarte vliegjes die meestal om je kamerplanten vliegen en in de potgrond leven. Je zou ze kunnen verwarren met fruitvliegjes, maar als ze zich in en om je kamerplanten begeven, zijn het waarschijnlijk rouwvliegjes. De rouwvliegjes hebben een zwarte kop en vleugels en lange voelsprieten. Fruitvliegjes zijn lichter van kleur en hebben grote, ronde ogen.
Complete gids voor kamerplanten
Lees verder na de advertentie
Omring jezelf jaarrond met groen, met kamerplanten! Hoe verzorg je ze? Op welke plek zet je welke plant, en hoe kun je ze zelf stekken of zaaien? Samen met de allerbeste experts maakten we bij Gardeners’ World de speciale uitgave ‘Complete gids voor kamerplanten’, met antwoord op al deze vragen. Op naar een indoor jungle!
Rouwvliegjes bestrijden
Het is eenvoudiger dan je denkt om van rouwvliegjes af te komen. Alleen al door minder vaak water te geven en een mulchlaag van siergrind te gebruiken, kun je de levenscyclus van deze lastpak doorbreken en voorkomen dat ze zich in de potgrond van je kamerplanten voortplanten. Deze vijf dingen kun je doen om rouwvliegjes tegen te gaan:
1. Rouwvliegjes bestrijden: geef minder vaak water!
Rouwvliegjes hebben vochtige grond nodig om in te leven, want dat zijn de omstandigheden waarin ook hun voedsel – schimmels en algen – leeft. Wil je rouwvliegjes bestrijden, laat dan dus de grond eerst opdrogen voordat je weer water geeft. Geef daarnaast van onderaf water. Zo kun je de populatie rouwvliegjes al aanzienlijk uitdunnen.
2. Mulchen met siersteentjes
Als je de grond bedekt met een 1 cm dikke mulchlaag van siersteentjes, kunnen rouwvliegjes geen eitjes leggen in de potgrond. De meeste soorten potgrond die je in de winkel koopt zijn al gesteriliseerd, zodat ze geen rouwvliegjes bevatten, maar in zelfgemaakte compost kunnen ze wel zitten. Gebruik dat dan ook liever niet in huis om te voorkomen dat je de diertjes naar binnen haalt.
3. Rouwvliegjes bestrijden met plakstrip
Met plakstrips tegen vliegen kun je de volwassen rouwvliegjes vangen en hun levenscyclus verstoren – gevangen vliegen leggen immers geen eitjes meer. Hang de plakvallen in de buurt van je aangetaste kamerplanten of hang ze aan een bamboestok die je in de potgrond steekt. Hang de plakstrip zo laag mogelijk, want rouwvliegjes vliegen meestal niet ver weg van de potgrond. En misschien ten overvloede: gebruik de plakstrips niet buiten, want daarmee vang je ook nuttige insecten zoals vlinders en zweefvliegen.
Tip! Gebruik de vangplaten van Biogroei.
4. Aaltjes tegen rouwvliegjes
Heb je veel kamerplanten, dan heb je misschien de hulp nodig van aaltjes tegen rouwvliegjes (Steinernema feltiae), roofmijten of roofkevers. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig. Je kunt dergelijke biologische bestrijders kopen bij diverse online aanbieders. Hoewel je aaltjes in huis kunt gebruiken, kun je roofmijten en -kevers beter alleen inzetten in een kas of afgesloten serre.
5. Rouwvliegjes bestrijden met vleesetende planten
Heb je maar een paar kamerplanten, koop dan gewoon nog een paar kamerplanten! Of meer specifiek: vleesetende planten. Zet bijvoorbeeld zonnedauw (Drosera) in de buurt van je aangetaste planten, want deze kleverige vleesetende planten zijn erg goed in het vangen van rouwvliegjes. Deze vleesetende plant houdt ook van fruitvliegjes.