Dit is de makkelijkste manier om Kaapse primula’s te stekken

Helga Kluiter
|
05/07/2022
Kaapse primula stekken: bladstek maken

Streptocarpus, in de volksmond beter bekend als de Kaapse primula of spiraalvrucht, is populair om zijn frisgroene blad en de primula-achtige bloemen in allerlei kleuren – wit, roze, blauw, paars, citroengeel en rood, of zelfs tweekleurig. De Kaapse primula stekken is bovendien erg makkelijk, dus wat let je om snel meer van deze mooie planten te maken?

Kaapse primula (Streptocarpus)

Streptocarpus

Het geslacht Streptocarpus is erg groot: er zijn inmiddels wel meer dan 150 soorten bekend. De Kaapse primula wordt gekweekt als kamerplant, al kan hij in de zomer ook lekker buiten staan. Kaapse primula’s bloeien van het voorjaar tot de herfst, dus je kunt erg lang van hun bloemen genieten.

Kaapse primula vermeerderen

Streptocarpus is op allerlei manieren te vermeerderen, maar een van de populairste methoden is de Kaapse primula stekken via bladstekken. Dat is erg makkelijk om te doen, en de bladstekken slaan bovendien vaak snel aan.

Wekelijks handige plantentips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kaapse primula stekken: stappenplan

Volg dit eenvoudige stappenplan en voor je het weet heb je weer nieuwe plantjes gemaakt van je favoriete soorten Streptocarpus. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is plaats vinden voor al je planten …

Lees verder na de advertentie

Stap 1: Blad afsnijden

Kaapse primula stekken: blad afsnijden

Kies een sterk, gezond, middelgroot blad en snij het af, zo dicht mogelijk bij de wortelhals als je kunt komen zonder andere bladeren te beschadigen.

Stap 2: Bladstekken snijden

Kaapse primula stekken: bladstek maken

Leg het blad op een schoon oppervlak en snij het met een schoon, scherp mes in drie of vier horizontale stroken van ongeveer 5 cm, met de hoofdnerf in het midden. Vul een potje of zaaibak met stekgrond, of meng (turfvrije) universele potgrond met perliet voor een goede drainage.

Stap 3: Bladstekken in de grond steken

Kaapse primula stekken: bladstek

Steek van elke stek de rand die het dichtst bij de bladbasis zit 1 cm in vochtige potgrond. Let goed op dat je de juiste kant van het blad in de grond steekt, anders zal het niet wortelen. Druk tot slot de grond aan en geef water.

Stap 4: Kaapse primula stekken verzorgen

streptocarpus

Om vochtverlies te voorkomen, kun je de stekken het beste bedekken met een doorzichtige plastic zak. Zet de stekken op een lichte, warme plek, maar niet in rechtstreeks zonlicht. De babyplantjes ontstaan na zes tot acht weken vanuit de onderkant van elk blad. Na tien weken kun je elk plantje voorzichtig losmaken en in losse potjes verder laten groeien.

Complete gids voor kamerplanten

Cover Complete gids voor kamerplanten

Omring jezelf jaarrond met groen, met kamerplanten! Hoe verzorg je ze? Op welke plek zet je welke plant, en hoe kun je ze zelf stekken of zaaien? Samen met de allerbeste experts maakten we bij Gardeners’ World de speciale uitgave ‘Complete gids voor kamerplanten’, met antwoord op al deze vragen. Op naar een indoor jungle!

Kaapse primula overwinteren

Je kunt Kaapse primula’s in de zomer gerust buiten zetten zolang het warm genoeg is. Maar pas op: Streptocarpus verdraagt absoluut geen kou. Zodra de temperatuur buiten onder de 10 graden zakt, moet je de plant naar binnen halen. Laat hem ’s winters op een koel plekje in huis rusten, zodat hij in het voorjaar weer gaat bloeien.

Meer planten vermeerderen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu