Dit is de makkelijkste methode om Aloë vera te stekken

Helga Kluiter
|
19/10/2021
Aloë vera stekken

De Aloë vera levert ons verzorgende crèmes en verfrissende drankjes. Maar voor ons plantenliefhebbers is het vooral belangrijk dat hij in onze woonkamers zó goed groeit dat je na een tijdje je eerste Aloë vera stekken kunt maken. En dat is een leuk en dankbaar klusje!

Lees verder na de advertentie

Aloë vera vermeerderen

Aloë vera kun je vermeerderen door zaad te zaaien in een verwarmde kweekbak of via stekken uit blad. Maar de grootste kans op succes heb je door de jonge uitlopers van de moederplant te scheiden. Deze uitlopers worden ook wel pups genoemd. Dit zijn in feite jonge planten die vanzelf verschijnen aan de voet van de moederplant en haar wortelstelsel delen.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Aloë vera stekken

Aloë vera

Lees verder na de advertentie

Net als echte pups moet je de jongen van je Aloë vera niet te snel van de moeder scheiden. Wacht tot ze ongeveer een vijfde van de omvang van de moederplant hebben. Je kunt de volwassen plant daarna in een nieuwe pot doen of in de oude pot verder laten groeien zodat ze meer pups produceert.

Hoe Aloë vera stekken

Maar hoe pak je het stekken van de Aloë vera precies aan? Volg deze stappen om deze kamerplant met succes te vermeerderen:

Stap 1: Aloë vera plant

Kamerplanten vermeerderen

Tik de hele plant voorzichtig uit de pot en haal zoveel mogelijk potgrond weg, zodat je goed ziet wat je doet. Snij dan met een scherp mes voorzichtig de uitlopers ofwel pups los van de moederplant.

Stap 2: Stekken met of zonder wortels

Aloë vera stekken

Het is ideaal als de pups al wat wortels hebben, maar het is geen probleem als ze die nog niet hebben. Snij de onderkant netjes bij en laat eventuele wortels zitten.

Stap 3: Aloë vera stekken planten

Aloë vera planten stekken

Heeft je pup nog geen wortels, laat hem dan eerst een à twee dagen drogen voor je hem plant in verse, zanderige en goed afwaterende grond (bijvoorbeeld speciale cactusgrond). Heeft hij wel wortels, plant hem dan meteen.

Ook zo vermeerderen

Deze methode werkt ook bij andere planten die op deze manier uitlopers produceren, zoals Agave, Gasteria en Harworthia. Tip: de pups zijn ook leuk om cadeau te doen!

Meer over kamerplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu