Rozemarijn stekken, zo pak je dat aan
Rozemarijn is een klassieker onder de kruiden die niet alleen in de keuken geliefd is, maar ook mega-populair is bij de bijen. Daar wil je meer van hebben! Gelukkig is rozemarijn stekken een fluitje van een cent.
Rozemarijn stekken of zaaien?
In theorie kun je rozemarijn zaaien, maar het ontkiemen van de zaden duurt vreselijk lang – als ze al opkomen! Daarom is het echt beter om eerst een rozemarijnplant te kopen. Die kun je vervolgens na de bloei vermeerderen via stekken om meer planten te maken.
Rozemarijn stekken: dit heb je nodig
- Een volwassen rozemarijnplant
- Scherp mes of schaar
- Terracotta potten
- Stekgrond, mix van gelijke delen (turfvrije) potgrond en perliet
- Universele (turfvrije) potgrond
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips, inspirerend plantenadvies en praktische checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Rozemarijn stekken, stap voor stap
Het beste kun je stekken van de rozemarijn nemen in de ochtend, wanneer de stengels nog vol vocht zitten. Kies stengels zonder bloemen en ga als volgt te werk:
1. Stengels afknippen
Knip jonge stengels van de plant die 10-15 cm lang zijn. Bewaar ze in een plastic zakje in de schaduw tot je tijd hebt om ze stek-klaar te maken. Zo voorkom je dat ze in de tussentijd uitdrogen.
2. Stekken maken
Gebruik een scherp mes om de onderkant van de stengels af te snijden, net onder een bladknoop. Dat is het punt van waaruit de blaadjes groeien. Om vochtverlies te voorkomen verwijder je ook het grootste deel van de blaadjes onderaan de stengel.
3. Stekken in de grond steken
Vul wat potjes met de stekgrond. Steek enkele stekjes van je rozemarijn langs de randen van de pot in de grond, of plant ze afzonderlijk van elkaar in zaaimodules. Geef de stekken water van boven om de grond rond de stekjes goed in te laten klinken. Zet de potten vervolgens in een koude kas of op de vensterbank op een beschutte, beschaduwde plek. Dek de stekken af met een plastic zakje of deksel om meer vocht vast te houden.
5. De stekken controleren
Bekijk na een paar weken de onderkant van de potjes en kijk of er al wortels verschijnen. Benevel de stekken en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Zodra je stekken een goed wortelstelsel hebben, kun je ze loshalen van elkaar en afzonderlijk in potjes zetten met een universele (liefst turfvrije) potgrond.
6. Rozemarijn uitplanten
Blijf de plantjes water geven en verpotten naarmate ze groter worden en de wortels de potten opvullen. Komend voorjaar zouden ze groot genoeg moeten zijn om in de tuin uit te planten.
Jonge rozemarijnplanten voeden
Stekgrond bevat maar weinig voedingsstoffen, dus voed de rozemarijnplanten met een verdunde vloeibare meststof zodra ze wortels hebben.
Nieuwe naamgeving van rozemarijn
Regelmatig besluiten botanici dat planten vanwege hun eigenschappen tóch anders ingedeeld moeten worden. Dat geldt ook voor rozemarijn. De aloude naam Rosmarinus officinalis heeft officieel plaatsgemaakt voor Salvia rosmarinus. Dus mocht je de nieuwe naam tegenkomen, dan weet je dat je nog steeds met dezelfde ‘gouwe ouwe’ rozemarijn te maken hebt.
Meer planten stekken
- Planten stekken uit een stukje wortel? Dat doe je zo!
- Lupine zaaien, delen of stekken? Zo maak je de juiste keuze
- Neem nu stekken van je hortensia met dit stappenplan
- Rhododendron stekken? Met deze methode lukt het altijd
- Zo stek je verbena’s (en nog veel meer perkplanten)
- Dahlia’s stekken: met dit stappenplan kan het niet fout gaan