De 5 grootste valkuilen van te vroeg zaaien en planten

Helga Kluiter
|
18/02/2021
valkuilen van te vroeg zaaien

Het einde van de winter nadert. De zon schijnt, de temperatuur buiten is aangenaam en de groene vingers jeuken om aan de slag te gaan. Maar … het is nog geen lente! Voorkom deze 5 valkuilen van te vroeg zaaien en planten.

Valkuil 1: Je houdt je niet aan je eigen planning

Je hebt een planning gemaakt, maar zodra het eind winter mooi weer is, gooi je die overboord. Niet doen! Half mei is pas het IJsheiligen. Dat is het moment waarop de kans op nachtvorst zo goed als zeker geweken is. Begin dus niet te vroeg met voorzaaien van vorstgevoelige planten. Anders zit je straks ruim voor IJsheiligen met een hoop planten opgescheept die nog lang niet naar buiten kunnen.

Meer lezen

Valkuil 2: De grond is niet warm genoeg

Als de temperatuur van de lucht warm is, wil dat niet zeggen dat de grond ook al genoeg is opgewarmd voor je planten. De bodem heeft de hele winter de tijd gehad om flink af te koelen, en het duurt nog even voor hij echt warm genoeg is om jonge plantjes in de grond te zetten.

Valkuil 3: Het voorjaar kan nog koud zijn

Als je jonge planten te vroeg buiten zet, kunnen ze bij plotse kou van schrik stoppen met groeien. Zelfs als de plant deze schok overleeft, zal hij verzwakt zijn. En daarmee wordt hij gevoeliger voor ziekten en plagen. Beheers je dus!

Valkuil 4: Zaailingen krijgen te weinig licht

Een van de valkuilen van te vroeg zaaien, is dat zaailingen te weinig licht krijgen. En de zon staat eind winter en vroeg in het voorjaar nog erg laag. De kans is dus groot dat je zaailingen in hun zoektocht naar meer licht lang en dun worden. Het worden zo geen sterke planten.

Valkuil 5: Je planten zijn nog niet afgehard

Planten die een tijd lang in optimale omstandigheden, met genoeg warmte, hebben gestaan, moeten eerst een tijdje wennen aan nieuwe omstandigheden. Wanneer je ze meteen dag en nacht buiten zet, is de kans groot dat ze sneller beschadigen door de zon, wind en kou.

Magazine van Gardeners’ World 12/2022

Gardeners’ World 12/2022

Bestel nu