Deze groenten en kruiden kun je zaaien in februari

Helga Kluiter
|
14/02/2024
Pepers zaaien

Ook in februari kun je nog volop vorst en regen verwachten, maar voor iedere moestuinier met zaaikoorts is er goed nieuws: je kunt beginnen! Natuurlijk kun je nog lang niet alle kruiden en groenten zaaien in februari, maar sommige soorten kun je gerust al binnen voorzaaien om je groene vingers alvast op te warmen voor maart.

Lees verder na de advertentie

Waarom groenten zaaien in februari?

Sommige groenten – zeker de niet-inheemse soorten – doen er lang over om na het ontkiemen uit te groeien tot een volwassen plant met rijpe vruchten. Vroeg zaaien is voor deze groenten geen overbodige luxe. Sommige andere groenten geef je door te zaaien in februari een voorsprong, zodat je eerder kunt oogsten. 

En mocht je eerste zaaisel niet slagen, dan heb je dankzij het vroeg zaaien de tijd om het in maart gewoon weer te proberen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Nadelen van groenten zaaien in februari

Een van de grootste nadelen van vroeg zaaien is dat de zaailingen mogelijk te weinig krijgen. Het gevolg is dat de kleine plantjes, in hun zoektocht naar licht, gaan strekken. Ze worden dan lang en iel. Resultaat: zwakke planten. Kun je je zaailingen niet genoeg daglicht bieden, overweeg dan om groeilampen te kopen – of begin wat later met voorzaaien.

Lees verder na de advertentie

Groenten zaaien in februari

Wil je beginnen met groenten zaaien in februari, kies dan zeker de volgende soorten:

1. Tomaten

Er schijnen wereldwijd wel ruim 10.000 tomatenvariëteiten te zijn, dus het is leuk om elk jaar weer een nieuwe soort te proberen. De zaadjes hebben minimaal 10 ºC nodig om te ontkiemen, dus je kunt ze begin februari het beste in een verwarmde kweekbak voorzaaien. Aan het eind van de maand is een warme vensterbank ook geschikt. Geef opgekomen zaailingen vooral veel licht, anders worden ze dun en iel.

2. Pepers en paprika’s

Pepers zaaien

Pepers en paprika’s kun je prima zaaien in februari, maar je hebt in deze periode absoluut een verwarmde kweekbak nodig. Veel zaden ontkiemen pas bij een temperatuur van 25 ºC, en sommige peperzaden hebben zelfs meer dan 25 ºC nodig. Zaai twee tot drie zaadjes per zaaimodule of kweekpotje met zaaigrond en dek ze toe met een laagje grond of vermiculiet.

3. Aubergines

Aubergines vroeg zaaien

Net als pepers en paprika’s hebben aubergines een hoge temperatuur nodig om te ontkiemen. Aubergines hebben een lang groeiseizoen nodig, dus hoe eerder je zaait, hoe meer kans je hebt dat hun vruchten uiteindelijk rijp zullen worden. Zaai twee tot drie zaden per potje of zaaimodule met vochtige zaaigrond en dek de zaden toe met wat grond of vermiculiet.

4. Tuinbonen

Kruiden en groenten zaaien in februari

Zaai tuinbonen in februari (of zelfs in januari) om een voorsprong te nemen op de tuinbonen die je in het voorjaar zaait. Is het weer zacht of heb je de grond voorverwarmd met doek of cloches, dan kun je rechtstreeks buiten zaaien. Is het erg koud, dan kun je ze voorzaaien in zaaitray in een kas of koude bak. De jonge plantjes plant je dan uit wanneer de temperatuur het toelaat.

5. Aardperen

Kruiden en groenten zaaien in februari

Feitelijk zaai je aardperen niet, maar poot je de knollen in de grond. Ze kunnen heel veel kou verdragen. De knollen groeien uit tot lange, zonnebloemachtige bloemstengels in de zomer. In de herfst en winter kun je dan de heerlijke knollen oogsten. Laat er ook een paar in de grond zitten, want die groeien weer uit tot een nieuwe oogst.

Aardperen worden overigens door onze hoofdredacteur Anne Wieggers ook wel gekscherend ‘scheetjesperen’ genoemd – ze zijn namelijk berucht om het veroorzaken van winderigheid … Eet ze dus in kleine porties!

Kruiden zaaien in februari

De meeste kruiden kun je zes tot acht weken voor de laatste vorstdatum beginnen te zaaien, maar eerder zaaien kan ook, mits je de zaailingen genoeg licht en warmte kunt bieden.

1. Basilicum

Basilicum zaaien

Basilicum heeft minimaal 15 ºC nodig om te ontkiemen, dus je kunt het beste zaaien in een verwarmde kweekbak. Eind februari heb je mogelijk ook succes op een zonnige vensterbank. Zaai de zaden dun op het oppervlak van potjes of zaaibakjes met vochtige zaaigrond. Dek de zaden toe met een laagje vermiculiet.

2. Tijm

Tijm smaakt niet alleen heerlijk, ook de geur die vrijkomt wanneer je het aanraakt is ongeëvenaard. Het plantje groeit echter vrij langzaam, dus door eerder te beginnen met zaaien, heb je straks in het voorjaar een plantje dat groot genoeg is om uit te planten. Tijm ontkiemt bij kamertemperatuur (rond de  18 ºC), maar de zaden ontkiemen erg onregelmatig. Soms duurt het een week, soms wel een maand, afhankelijk van de variëteit. Vroeg beginnen loont dus de moeite.

3. Peterselie

Kruiden en groenten zaaien in februari

Het duurt soms drie weken voor de zaden van peterselie ontkiemen, dus op tijd een eerste portie zaaien is nuttig. Week de zaden eventueel een nachtje voor in wat water voor je ze zaait om te ontkieming te ondersteunen. Houd de grond vochtig en je zult al snel de eerste zaailingen zien verschijnen.

Meer zaaien in februari

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu