Tuinieren voor de natuur in februari: dit kun je deze maand doen

Plant een inheemse heg in februari, waar je tuindieren later van kunnen genieten.

Hoewel veel tuindieren nog hun winterslaap houden in februari, komen sommige vroege hommels of egels al wel tevoorschijn bij zacht weer. Ze hebben maanden zonder voedsel gezeten en zullen honger hebben. Door te tuinieren voor de natuur in februari help je deze hongerige tuindieren en bereid je jouw tuin vast voor op dieren die wat later langskomen.

Tuinieren voor de natuur in februari

De beste manier om meer tuindieren uit te nodigen in je tuin is door leefomgevingen te creëren waar ze kunnen eten, slapen en overwinteren. Dit doe je door bijvoorbeeld een vijver te graven, planten voor bijen te kweken of een houtstapel te maken. Zulke elementen maken van jouw tuin een toevluchtsoord voor verschillende tuindieren.

Tip! Benieuwd welke tuindieren in jouw tuin rondscharrelen? Met een wild- of natuurcamera weet je precies welke tuingasten er langskomen.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort groene tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zet eten klaar voor egels

Je kunt tuinieren voor de natuur in februari door vroege egels in je tuin te voeren.

Zet water en kattenbrokken op basis van vlees neer voor hongerige egels die bij zacht weer vroeg uit hun winterslaap komen. Laat het voer vanaf de schemering buiten staan. Bedek het vervolgens in de ochtend of gooi het voer dat overblijft ’s ochtends weg.

Tip! Kijk wat je nog meer kunt doen voor egels op de website van de Egelbescherming Nederland.

Maak nestkasten schoon

Zet ook het schoonmaken van nestkasten op je lijstje voor tuinieren voor de natuur in februari.

Maak lege nestkasten schoon, zoals hierboven met kokend water, zodat vogels die op zoek zijn naar een plek om hun jongen groot te brengen straks een fijne plek hebben. Vanaf half februari gaan verschillende vogels al op zoek naar een plaats om hun jongen groot te brengen.

Verder is het nooit te laat om een nieuwe nestkast te plaatsen. Een beschutte plek op het noordoosten is hiervoor de beste optie.

Plant een inheemse heg

Ga tuinieren voor de natuur in februari door een inheemse heg te planten.

Leg een gemengde, inheemse heg aan en gebruik daarvoor planten met kale wortels. Soorten zoals hondsroos, Gelderse roos, meidoorn, hazelaar en wilde pruim bieden voedsel, beschutting en broedgelegenheid voor veel verschillende soorten tuindieren. Als bonus ziet een gemengde heg er ook nog eens prachtig uit. Zo kun je tuinieren voor de natuur in februari én geniet je straks van een mooie afbakening van je tuin.

Krokus en sleutelbloem als banket voor bestuivers

Krokussen en sleutelbloemen bloeien al vroeg en dienen zo als banket voor vroege bestuivers.

Vroege bloeiers zoals krokussen en sleutelbloemen zijn een uitkomst voor hommels die vroeg uit hun winterslaap komen en op zoek gaan naar voedsel. Deze bloemen kunnen prima in plantenpotten staan en brengen in de winter al kleur naar je tuin.

Laat de composthoop met rust

Keer je composthoop niet voor april, zodat dieren er ongestoord kunnen overwinteren.

Zelfs als het weer mild is, kun je jouw composthoop beter niet keren tot april. Kikkers, kleine zoogdieren en insecten kunnen er namelijk overwinteren en als je de composthoop keert, kan dit nare gevolgen hebben voor deze slapers.

Voer je tuinvogels

Onderdeel van tuinieren voor de natuur in februari is bijvoorbeeld het voeren van vogels in je tuin, die zeker met vorst of sneeuw moeilijker aan eten komen.

Geef vogels dagelijks een verscheidenheid aan eiwit- en vetrijk voedsel. Hier kunnen ze op terugvallen als en wanneer ze dat nodig hebben. Zo kun je zelf vetbollen maken van restjes of een eetbare krans maken voor vogels.

Lees meer over tuinieren voor tuindieren

Meer lezen over:
Biodiversiteit Egels
Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu