Zo maak je een (veilige) houder met nestmateriaal voor tuinvogels

Helga Kluiter
|
23/03/2023
nestmateriaal voor vogels

Een nest bouwen is een tijdrovende klus voor vogels, vooral omdat ze dat naast hun dagelijkse speurtocht naar voedsel en water moeten doen. Door nestmateriaal voor vogels op te hangen help je kleinere soorten zoals roodborsten, mussen en mezen een handje. Maar let op: kies wel materiaal dat veilig is voor tuinvogels!

Lees verder na de advertentie

Veilig nestmateriaal voor vogels

roodborstje

Verschillende tuinvogels gebruiken verschillende soorten nestmateriaal – van modderige klei voor huiszwaluwen tot takken voor grotere vogels. Voor de binnenbekleding gebruiken veel vogels graag zachtere materialen.

Hiervan kun je vrijwel alles aanbieden wat biologisch afbreekbaar is en van pas kan komen. Er is slechts één maar: het mag geen giftige stoffen bevatten. Vooral haren van katten en honden die zijn behandeld met vlooienmiddelen zijn berucht. Geef die dus alleen als je huisdier hiermee niet behandeld is.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Nestmateriaalhouder maken

nestmateriaal voor vogels

Lees verder na de advertentie

Deze simpele nestelknot is gemaakt van hergebruikt huis-, tuin- en keukenmateriaal. Hang vanaf eind winter meerdere knotjes in de tuin op en vervang die in de loop van het voorjaar door nieuwe wanneer ze zijn opgebruikt.

Dit heb je nodig

  • Verschillende soorten nestmateriaal voor vogels, zoals kortgeknipte stukjes linnen, katoen, wol of draadjes, stro, takjes en droog gras, veren (zoals uit oude kussens), haar uit kammen en borstels, honden- of kattenhaar (mits onbehandeld tegen vlooien!), kokosvezels, pluizige zaadhoofden …
  • Gevorkte stok, 30 cm lang
  • Bindtouw

1. Nestmateriaal voor vogels verzamelen

nestmateriaal houder

Verzamel verschillende materialen, zoals de voorbeelden die we hierboven noemden. Trek alle materialen eerst los en hussel ze door elkaar. Knip eventuele draadjes wol in korte stukjes.

2. Nestmateriaal voor vogels bevestigen

nestmateriaal voor vogels

Neem een gevorkte stok en snij hem bij tot er onderaan een korte stomp zit waaraan je hem kunt ophangen. Wikkel het nestmateriaal rond de stok en wind daar wol of bindtouw omheen om alles op zijn plek te houden. Voeg meerdere lagen toe om een grote knot te maken. Hang die in een boom, in de buurt van potentiële nestelplekken.

Meer doen voor tuinvogels

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu