Planten met kale wortels, wat zijn dat en wat heb je eraan?

Helga Kluiter
|
19/10/2023
Afbeelding voor Planten met kale wortels, wat zijn dat en wat heb je eraan?

Tegenwoordig kun je het hele jaar door zo’n beetje alle planten kopen die je maar wilt. Maar vroeger werden bijna alle planten in het rustseizoen bij de kwekerij opgegraven en vervolgens uitgeplant met kale wortels – ook wel blote wortels of wortelgoed genoemd. Ontdek wat dergelijke planten precies zijn en waarom ze zo geweldig zijn.

Lees verder na de advertentie

Wat zijn planten met kale wortels?

Appelboom met kale wortels

Planten met kale wortels worden verkocht zonder de gebruikelijke kluit aarde die je krijgt als je planten in potten koopt. Ze overleven dankzij hun ingebouwde reserves: ze zijn in rust, dus de sapstroom is gestopt, en ze hebben (bijna) geen bladeren meer.

Na het opgraven worden de plantenwortels schoongemaakt en meestal verpakt in vochtig materiaal (bijvoorbeeld mos of een vochtige doek), om te voorkomen dat de wortels uitdrogen, want dat is funest. Zodra je de plant ontvangt, kun je hem dan ook het beste zo snel mogelijk uitplanten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kale wortels wanneer planten?

Omdat bomen, struiken en ander wortelgoed eerst in rust moeten zijn voordat ze uit de grond gehaald kunnen worden, koop je deze planten in het rustseizoen. Dat loopt grofweg van eind oktober tot begin maart.

Lees verder na de advertentie

Groenblijvende planten worden overigens meestal in het voorjaar geplant zodat ze meteen kunnen gaan groeien. Ze worden niet met kale wortels maar in pot of met wortelkluit verkocht.

Waarom kiezen voor kale wortels?

Waarom zou kiezen voor planten met kale wortels in plaats van hun tegenhangers in potten? Dit zijn enkele voordelen:

1. Kostenbesparing

Wortelgoed is goedkoper dan wanneer dezelfde plant in een pot zou zijn opgekweekt – dat kost immers meer grondstoffen (pot, aarde …) en verzorging. Als je een groot aantal planten nodig hebt voor een groter project (zoals een haag), kun je dankzij planten met kale wortels veel geld besparen.

2. Gezondheid wortels zichtbaar

Bij planten met kale wortels kun je de wortels duidelijk zien. En dus kun je vooraf (mits je ze niet online koopt) controleren of ze gezond en stevig zijn. Bij planten in potten is dat een stuk lastiger.

3. Snellere groei en aanpassing

Blote wortel planten passen zich vaak sneller aan hun nieuwe omgeving aan dan potplanten, zeker als je ze in het najaar in de grond zet. De wortels zullen zich sneller verspreiden en op zoek gaan naar voedingsstoffen, zodat ze vanaf de eerste groeispurt in het voorjaar de snelle groei kunnen bijbenen.

Planten met kale wortels uitplanten: stappenplan

roos met kale wortels

Het is niet moeilijk om wortelgoed uit te planten, mits je je aan een paar spelregels houdt. Zo pak je het aan:

1. Uitdroging voorkomen

De sleutel tot succes voor alle planten met kale wortels is: voorkom dat ze uitdrogen. Dompel hun wortels voordat je gaat planten altijd een nacht onder in een emmer water en voorkom na het planten dat de grond uitdroogt.

2. Wortelgoed uitplanten

Graaf een redelijk groot gat en verrijk de grond waarin je gaat planten, bijvoorbeeld met compost. Druk de verrijkte grond rond de wortels goed aan. Plant rozen zó dat de entplek (waar de stam van de variëteit op de onderstam is geënt) een centimeter of vijf onder de grond terechtkomt. Dit geeft meer stabiliteit.

3. Plaats (indien nodig) een boompaal

Een boom die hoger dan een meter is, moet je een steunpaal geven die je onder een hoek van 45 graden in de grond slaat. Bind de boom aan met een boomband om hem bij harde wind rechtop te houden.

4. Geef water

Geef na het planten voldoende water. Dit helpt om de wortels te vochtig te houden en de overgang naar de nieuwe omgeving te vergemakkelijken. Voorkom echter dat de grond te doorweekt raakt. Het toevoegen van mulch rond de basis van de plant kan helpen om vocht vast te houden.

5. Steunpaal verwijderen (optioneel)

Na een jaar hebben de wortels zich genoeg verankerd en mag je de steunpaal weghalen, behalve bij heel hoge bomen.

Tip: Plant bomen met kale wortels die kleiner zijn dan 1,80 meter, want die slaan beter aan dan de hogere exemplaren en hebben minder verzorging nodig.

Probeer deze planten met kale wortels

roos met kale wortels

Er zijn veel verschillende soorten planten die met blote wortel worden verkocht. Dit zijn enkele populaire keuzes:

Rozen

Dit zijn misschien wel de veerkrachtigste struiken, met een groot vermogen om verstoring te overleven. En als wortelgoed zijn rozen veel goedkoper dan in de pot gekweekt.

Fruitbomen 

Kies vooral jongere exemplaren die nog niet zijn aangebonden. Grotere leibomen kun je het beste in potten kopen. 

Kleinfruit 

Aalbessen, kruisbessen en frambozen slaan goed aan en kosten met kale wortels een fractie van exemplaren in potten. Ook aardbeien met kale wortels doen het prima.

Haagplanten

Haagplanten met kale wortels zijn verreweg de meest voordelige manier om een heg aan te schaffen, vooral als je een lange heg wilt.

Loofbomen

Bladverliezende bomen (zoals Japanse esdoorns) worden vaak ook met kale wortels verkocht en zijn een mooie aanvulling zijn op je (voor)tuin, bijvoorbeeld om te zorgen voor meer privacy en schaduw.

Meer over planten met kale wortels

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu