Groenten zaaien? Eerst de grond opwarmen!

Helga Kluiter
|
19/03/2021
grond opwarmen voor het zaaien

In het voorjaar kan het een tijdje duren voordat de grond echt warm is, zeker bij zwaardere grond zoals klei. Dus als je begin april groenten in je moestuin wilt gaan zaaien, dan is de grond opwarmen een goed idee.

Lees verder na de advertentie

Waarom de grond opwarmen een goed idee is

Als je in je moestuin zaden in te koude grond zaait, loop je het risico dat ze niet ontkiemen of zelfs wegrotten. Zeker de zaden van vorstgevoelige groenten hebben wat warmte nodig voor ze zich laten verleiden om te ontkiemen. De zaadjes van winterharde planten gaan beter om met kou.

De grond opwarmen op 3 manieren

Is de temperatuur lager dan 5ºC (meet het met een grondthermometer!), dan moet je de grond eerst opwarmen voor je gaat zaaien. Met deze trucs verwarm je de grond sneller voor je gaat zaaien.

1. Dek de grond af met plastic

De grond opwarmen met een plastic zeil
De grond opwarmen met een plastic zeil.

Bedek de grond met een stuk plastic. Deze beschermingslaag houdt koude regen en late winterse neerslag tegen. De kleur van het plastic maakt niet uit. Donkere kleuren absorberen warmte en geven dat af aan de grond. Doorzichtig plastic laat de zonnestralen rechtstreeks door.

2. Een warmere bodem met cloches

Lees verder na de advertentie

Grond opwarmen met een cloche
Warm de grond op met een cloche.

Een cloche of kweekklok wordt vaak gebruikt om zaden en jonge planten te beschermen. Maar leveren nog betere resultaten als je ze twee tot drie weken voor het zaaien neerzet. De lucht blijft hieronder hangen, waardoor het opwarmt in de zon en zijn warmte gestaag afgeeft aan de grond.

3. De grond opwarmen met mulch

mulchlaag van stro
Maak een mulchlaag van stro.

Een mulchlaag van compost, stro of mest isoleert en beschermt de grond tegen vorst. In het voorjaar is stro als mulch een goede keuze. Hierin blijft veel lucht hangen dat snel opwarmt in de zon en beschermt tegen koude wind. Leg een laag van 10 cm dik en houdt het met stenen of een net op zijn plek.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu