7 redenen waarom je zaden niet kiemen

Linda Passies
|
11/02/2022
Kiemblaadjes van kiemende zaden.

Bij tuinieren moet je veel geduld hebben. Je zaait, je wacht en meestal word je beloond met een prachtig schouwspel als de eerste kiemplantjes hun koppies laten zien. Maar soms gaat het mis. Je denkt alles goed te doen, maar je zaden kiemen niet. Hoe komt het eigenlijk dat je zaden geen zin hebben om te groeien?

Als zaden niet ontkiemen, kan dat meerdere oorzaken hebben.

1. De zaden zijn te oud

Een van de belangrijkste oorzaken als zaden niet opkomen, is de leeftijd en kwaliteit van de zaden.

Sommige zaden kun je niet zo goed bewaren, omdat hun kiemkracht afneemt. Dat geldt voor veel zaden uit de schermbloemenfamlie, zoals pastinaak. Die kun je het beste meteen zaaien nadat je ze hebt gekocht. Andere zaden gaan juist wel langer mee. Controleer ons overzicht voor het bewaren van groentezaden voordat je ze opslaat!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Je hebt de zaden niet goed bewaard

Lees verder na de advertentie

zaden zaaien van tomaten bij artikel over het kiemen van zaden.

Als je een zakje met zaden voor langere tijd niet goed hebt opgeslagen, is de kans dat ze ontkiemen kleiner. Na twee jaar verkeerd bewaren zou zomaar minder dan de helft goed kiemen.

Zo sla je zaden wél goed op

Wil je zaden voor korte tijd bewaren? Doe ze dan in een afgesloten plastic bakje dat je in de koelkast zet. Wil je ze lang bewaren? Zet ze dan in de vriezer.

3. Je gebruikt niet de juiste potgrond voor het kiemen

opgekomen zaailingen verspenen

Zaden hebben zelf een voorraad met voedingsstoffen, dus ze hebben geen potgrond nodig waar veel voeding in zit. Het is dus van vitaal belang dat je de juiste potgrond kiest, het liefst een potgrond specifiek voor zaailingen. Je kunt ook een eigen variant maken: maak een mengsel van 60% kokosvezel en 40% (turfvrije) potgrond.

4. Je hebt niet op de juiste diepte gezaaid om de zaden te laten kiemen

Zaden reageren op hun omgeving. Zaai je te diep of juist te ondiep? Dan krijgt het zaadje niet de juiste triggers om te groeien. Denk hierbij aan licht, vocht of warmte. Volg daarom altijd de instructies voor het zaaien!

5. Het is te warm of te koud voor de zaden

De temperatuur kan ook het verschil maken. Vorstgevoelige planten zoals tomaten hebben het liefst een temperatuur van zo’n 20 graden Celsius om te kiemen. Planten die van een kouder klimaat houden (denk bijvoorbeeld aan sla) vinden 10 graden juist wel prima. De meeste winterharde planten zullen buiten zelfs met een lagere temperatuur nog gaan kiemen.

6. Je geeft te veel of te weinig water

Om zaden te laten kiemen, moet de grond constant vochtig blijven.

Door verkeerd water te geven kun je er ook voor zorgen dat je zaadje een onfortuinlijke dood tegemoet gaat. Nadat je de zaden hebt gezaaid, zet je de pot (of tray) het beste op een schoteltje met water. Het is ook belangrijk dat de grond waarin de zaadjes zitten niet te nat of te droog is. Probeer om de grond constant vochtig te houden.

7. De zaden krijgen te veel of te weinig licht

Als laatste moet ook het benodigde licht in orde zijn. Te weinig licht zorgt ervoor dat de zaden helemaal niet kiemen of dat ze gaan sprieten, op zoek naar licht. Als ze te veel licht krijgen, kunnen zaailingen uitdrogen.

De zon in februari zorgt nooit voor problemen. Maar op een zonnige dag in april en mei moet je zaailingen in de kas eventjes in de schaduw zetten. Doe dit maximaal de helft van de dag.

Belangrijk: lees altijd de instructies voordat je zaait

Zakjes met zaden gesorteerd op maand.

En dan het goede nieuws! Alle elementen waar je rekening mee moet houden, vind je over het algemeen op het zadenzakje. Want sommige zaden hebben juist heel specifieke wensen. Dan moet je ze bijvoorbeeld eerst in de vriezer leggen, of beschadigen voordat ze gaan kiemen. Probeer dus altijd de instructies te volgen.

Meer over zaaien en kiemen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu