5 prachtige soorten rudbeckia voor een zonnige tuin

Linda Passies
|
21/11/2023
planten volle zon rudbeckia goldsturm

Rudbeckia is een echte aanrader in je tuin. De plant zorgt voor kleur in de nazomer en herfst. Met geel, oranje, rood en roodbruin haal je echt de najaarskleuren je tuin in. Er zijn veel verschillende soorten rudbeckia: eenjarige, tweejarige en meerjarige soorten. Er is keuze genoeg – mits je de plant een plekje in de zon kunt geven.

Lees verder na de advertentie

1. Rudbeckia hirta

rudbeckia hirta aries

Rudbeckia hirta is een populaire eenjarige plukbloem. Vooral de Rudbeckia hirta ‘Sahara’ kom je veel tegen in pluktuinen. De prachtige warme kleuren geven in het najaar nog bijzonder mooie boeketten. Rudbeckia hirta ‘Aries’ (foto) heeft felgele bloemen met een opvallend groot donker hart.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week planteninspiratie en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Rudbeckia fulgida ‘Little Goldstar’

Lees verder na de advertentie

zonnehoed fulgida little gold star

Zoals de naam als zegt, is ‘Little Goldstar’ een echte kleinblijvende rudbeckia. Hij wordt zo’n 50 cm hoog, dus plant hem redelijk vooraan in een border. Deze plant doet het ook prima in een pot.

3. Rudbeckia fulgida var. sullivantii ‘Goldsturm’

planten volle zon rudbeckia goldsturm

Ben je op zoek naar een ietwat lager blijvende rudbeckia, dan is de ‘Goldsturm’ een aanrader. Dit is een klassieke zonnehoed, met gele enkele bloemen en zwartbruine harten. Hij breidt zich niet zo sterk uit als andere soorten, en als bonus verdraagt de plant lichte schaduw.

4. Rudbeckia fulgida var. deamii

Adam Frost plant helenium waltraut in pot_SC
Adam beplant een pot met voor ons als kijkers rechts de Rudbeckia fulgida var. deamii.

Wil je het liefst één grote bloemenzee, kijk dan eens of de Rudbeckia fulgida var. deamii iets voor jou is. De plant is vergelijkbaar met de ‘Goldsturm’, maar produceert onder de juiste omstandigheden meer bloemen dan andere soorten rudbeckia.

5. Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’

Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’

Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’ kan flink groot worden: zo’n 2 meter. De goudgele bloemen hebben bloemblaadjes die een beetje naar beneden hangen. De lange dunne stengels zien er sierlijk uit.

Lees meer over rudbeckia:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu