Top 10 sterke en vaste planten voor borders in de zon

Govert de Jong
|
09/05/2024
Kogeldistels houden van volle zon en zijn een goede plant voor bestuivers

Een prachtige border in de warme zomerzon is een lust voor het oog! Veel vaste planten houden van zon in de border. In tuinen op het zuiden kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen, dus het is van belang dat je planten kiest die daar goed tegen bestand zijn. We laten je borderplanten zien, die ook tegen een stootje kunnen.

Lees verder na de advertentie

De beste vaste planten voor borders in de zon

Deze planten doen het het beste op warme, zonnige standplekken én zijn ook winterhard. Kortom, echte sterke tuinplanten. We lichten hieronder 10 vaste planten uit.

1. Sedums

Volle zon is nodig voor hoog opgaande sedums, zoals Sedum spectabile en Sedum telephium. Is er te weinig zon? Dan zullen ze niet sterk worden en makkelijk kunnen knakken of gaan hangen. Het zijn sterke planten voor in de volle zon

Tip: Veel sedumsoorten zijn een nazomerbloeier en bloeien tot ver in de herfst. Dit geeft ook het broodnodige voedsel voor bestuivers in deze periode.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort inspiratie, handige (moes)tuintips en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Kamille

Echte kamille (matriacaria chamomilla) is een echte zonliefhebber
Echte kamille is géén vaste plant, maar zaait elk jaar uit. Foto: Bruno / Pixabay

Kamille is een mooie, aromatische plant en groeit gemakkelijk. Deze planten zijn dol op volle zon, maar houden ook wel van een wat vochtige grond (ideaal voor kleigrond). Roomse kamille (Chamaemelum nobile) is een vaste plant, in tegenstelling tot de inheemse planten.

Van zowel echte kamille (Matricaria chamomilla) en Roomse kamille kun je kruidenthee zetten. Je kunt ook kiezen voor valse kamille (Anthemis arvensis). Alle soorten trekken veel bestuivers aan en bossen kamille zijn een lust voor het oog!

3. Mediterrane kruiden

Kruiptijm is een goed alternatief voor gras.

Zoals je zult verwachten zijn kruiden uit het Mediterrane gebied wel wat zon en warmte gewend. Veel van deze soorten kun je ook goed kwijt in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan salie, rozemarijn en tijm. Deze soorten zijn ook goed te gebruiken in de keuken en voor kruidenthee. 

Aanvullen met inheemse soorten? Denk dan bijvoorbeeld aan kruiptijm of wilde marjolein. Deze soorten kun je ook goed gebruiken in de keuken en vormen een voedselbron voor allerlei bestuivers in de tuin.

Tip: zorg dat je mediterrane planten alleen in Nederland koopt mèt plantenpaspoort. Geïmporteerde en ongecontroleerde planten kunnen zeer besmettelijke plantenziekten meebrengen.

4. Alliums

Allium sphaerocephalon trommelstokjes

Sieruien (Allium-soorten) kunnen met hun kleurige bloemen grote meerwaarde hebben in de borders. Ze zijn dol op zon en zijn gemakkelijk te groeien. De bloemen trekken veel bestuivende insecten aan. Als je de bloemhoofden laat zitten, is het ook een voedselbron voor vogels in de winter.

5. Kattenkruid

Nepeta Six Hills Giant

Kattenkruid, of Nepeta, is een vaste plant voor in de border met zon. De plant houdt niet van te natte voeten, dus goede drainage is aangeraden. Snoei de plant terug, nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Je zult worden beloond met een tweede bloei! Ook deze plant wordt graag bezocht door vlinders en hommels.

Tip: Zorg dat je planten biologisch geteeld zijn, om de bestuivers niet onbedoeld te vergiftigen tijdens hun bloembezoek.

6. Wolfsmelk

Euphorbia characias subsp wulfenii

Euphorbia-soorten groeien graag in de volle zon. Je hebt vele varianten, die er spectaculair uit kunnen zien. Kies voor de voorgrond de lage vaste plant Eurphorbia myrsinites. Voor grotere, statige soorten kun je gaan voor Euphorbia characias supsp. Wulfenii of Euphorbia x pasteurii. Er zijn ook inheemse wolfsmelksoorten verkrijgbaar.

Let op: Wolfsmelk is giftig voor huisdieren en mensen. Wees hiervan bewust wanneer je een huisdier of kinderen thuis hebt, of op bezoek krijgt. Lees meer over andere giftige tuinplanten.

7. Lavendel

Lavendeldagen Kwekerij Bastin
Lavendel is er in allerlei varianten. Foto: Anne Wieggers

Iedereen is bekend met lavendel. Kies voor deze vaste planten en geef ze in de border een plek in de zon. Ze geven een prachtige paarse gloed in de border en natuurlijk een heerlijke geur. In de winter zijn het groenblijvende planten, maar zorg voor een standplaats met volle zon en een goede drainage. Let in de zomer ook passerende kolibrievlinders!

Je hebt veel verschillende varianten. In onze complete plantengids lavendel lees je hier meer over, maar ook over de verzorging.

8. Agave

Wil je nog verder door op het Mediterrane thema? Deze planten zijn volledig afgestemd op een zonnig en droog leven en zullen het goed doen op een hete plek in je tuin. Plaats ze absoluut niet in de schaduw en zorg dat ze zo droog mogelijk gehouden worden. Deze planten lenen zich in de tuin voor (grote) plantenpotten met goede drainage. Toch in de vollegrond? Zorg dat ze geen natte voeten kunnen houden.

Gebruik agave als een focuspunt in de zonnige border. Winterharde soorten zijn bijvoorbeeld Agave montana en Agave parryi. Om er zeker van te zijn dat ze de winter overleven, kun je ze het beste afdekken in de winter of binnen overwinteren.

9. Distels

Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ combineren
Kogeldistels steken mooi af in de border met hun blauwe bloemen.

Distels groeien op veel plekken, maar gedijen het beste op plekken met veel zon. Naast veel inheemse soorten zoals de speerdistel, kale jonker en knikkende distel, zijn er ook tuinplantvarianten van de distel, zoals de kogeldistel.

Mocht er een distel komen aanwaaien in je tuin? Overweeg hem te laten staan: bijen en vlinders zijn er gek op! Haal op tijd een teveel aan zaailingen weg.

10. Kardoen of artisjok

Kardoen is een prachtige bloem (composiet) en trekt veel bestuivers aan.
Kardoen in bloei. Foto: Govert de Jong

Kardoen (Cynara cardunculus) en Artisjok (Cynara scolymus) zijn familie van elkaar en groeien beiden graag op voedselrijke, goed water doorlatende bodems. Het zijn vaste planten voor borders in de volle zon en ze zijn winterhard. Oorspronkelijk werden zowel kardoen als artisjok als groente gebruikt. Kardoen bevat weinig vruchtvlees en wordt tegenwoordig als imposante tuinplant gebruikt. 

Zorg dat je genoeg ruimte hebt! De plant groeit tot 240cm en met een breedte van 90cm eist hij zijn plek op. Bloeit met zeer grote, distelachtige, fel paarse bloemen.

Meer vaste planten voor de border in de volle zon

Naast deze selectie zijn er nog tal van andere planten die het goed doen in de zon. Zon gaat in de zomer vaak samen met droogte en (extreme) hitte. Voor meer inspiratie hebben we 25 planten die elke hittegolf doorstaan op een rij gezet.

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu