Blauwbaard planten voor een kleurrijke zomer en herfst

Blauwbaard planten, hoe en wanneer doe je dat het beste?

Deze heester bloeit met kleurrijke bloemen in de nazomer en herfst, vergt weinig onderhoud en is te vinden in verschillende kleuren. Deze eigenschappen en zijn bestuiver-vriendelijke karakter maken blauwbaard (Caryopteris) een prachtige aanwinst voor je tuin. Door blauwbaard te planten op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden schittert jouw tuin straks met kleur en heerlijke geur. Zet deze schoonheid bijvoorbeeld in een cottagetuin, grindtuin of wilde tuin.

Lees verder na de advertentie

Wanneer blauwbaard planten?

Blauwbaard planten doe je het beste in de lente.
Foto: Jana Ohajdova / Unsplash.

Blauwbaard is een bladverliezende heester, vandaar dat je hem het beste plant in de lente, rond maart of april. Wanneer de grond opwarmt en Caryopteris net begint te groeien, kun je hem in de grond zetten en laten wennen aan zijn plek.

Plant je blauwbaard later in het seizoen? Dan moet je de plant bij langdurige droogte misschien af en toe water geven. Je ziet dat het tijd is om je heester water te geven aan de bladeren, die dan beginnen te hangen.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Waar blauwbaard planten?

blauwbaard in pot caryopteris
Caryopteris clandonensis ‘Grand Bleu’

Caryopteris houdt van volle zon en kan tegen droogte. Een kruidachtige of gemengde border met veel zon en goed gedraineerde grond is een goede standplaats voor deze heester.

Hoe hoog blauwbaard wordt, hangt af van de variëteit. Over het algemeen wordt deze plant tussen de 50 cm en 1,2 m hoog en net zo breed. Daarom is een plek in het midden of aan de rand van je border een goede optie wanneer je blauwbaard wilt planten.

Tip! Bloemen die je mooi kunt combineren met blauwbaard zijn mediterrane zomerbloeiers, zoals lavendel en Cistus, of combineer hem met laatbloeiende vaste planten zoals salvia, aster, rudbeckia en Crocosmia.

Caryopteris planten in pot

Heb je een natte of drassige tuinbodem? Kweek blauwbaard dan in een pot in de volle zon. Als je hem in de buurt van een looppad of zitplek zet, kun je optimaal genieten van de geur van de bladeren.

Stappenplan: hoe blauwbaard planten

blauwbaard first choice landscape
Caryopteris clandonensis ‘First Choice’

Als je aan de slag gaat met blauwbaard planten, volg dan eenvoudig dit stappenplan.

Stap 1: Geef je plant water vóór het planten

Voordat je jouw plant verpot of uitplant, is het een goed idee om blauwbaard water te geven wanneer hij nog in zijn pot staat.

Stap 2: Graaf een plantgat

Graaf voor je blauwbaard een plantgat dat iets groter is dan de wortelkluit.

Tip! Als je er een hebt, pak er dan eventueel een pot bij die een een slag groter is dan de tijdelijke pot waar je blauwbaard in staat. Gebruik die om het plantgat uit te meten.

Stap 3: Blauwbaard planten

Plant jouw blauwbaard in het plantgat op dezelfde diepte als dat hij in de pot stond.

Stap 4: Geef water

Dan is het tijd om je plant flink water te geven en zo de grond rondom je plant in te spoelen. Geef de komende paar weken regelmatig water om je heester te helpen wennen.

Meer lezen over blauwbaard en andere droogtebestendige planten

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu