Plantengids: blauwbaard (Caryopteris)

blauwbaard first choice landscape

Blauwbaard, ook wel Caryopteris, is een onderhoudsarme, kleine bladverliezende heester met kleurrijke bloemen in de late zomer en herfst. Er zijn verschillende cultivars, met bloemkleuren die variëren van wit en babyroze tot alle tinten blauw.

Botanische naam: Caryopteris
Gewone naam: Blauwbaard
Type: Vaste plant

Kenmerken:

Geur
Bloem

De hoopjes donzige aromatische bladeren variëren van groen tot zilverkleurig tot bont, met zilverkleurige onderkant. De kleine bloemen staan in kransen langs de stengels en zien er pluizig uit dankzij hun lange helmknoppen. Deze heester gedijt goed in de volle zon en verdraagt droogte. Het is een aantrekkelijke heester voor een cottagetuin, grindtuin of wilde tuin.

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Zaaien
Planten
Bloei
Vermeerderen
Snoeien
Zaaien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Planten
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Bloei
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Vermeerderen
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Snoeien
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Standplaats blauwbaard

blauwbaard dark night
Caryopteris clandonensis ‘Dark Night’

Kweek blauwbaard in goed gedraineerde grond in de volle zon in een kruidachtige of gemengde border. Afhankelijk van de variëteit wordt hij tussen de 50 cm en 1,2 m hoog en even breed. De beste plek is dus in het midden of aan de rand van de border.

Blauwbaard combineert mooi met mediterrane zomerbloeiers zoals lavendel en Cistus, of combineer hem met andere laatbloeiende vaste planten zoals salvia, aster, rudbeckia en Crocosmia.

afbeelding voor positie in border

Positie in border

Midden
afbeelding voor standplaats

Standplaats

Zon
afbeelding voor winterhard

Winterhard?

Winterhard
afbeelding voor grondsoort

Grondsoort

Zandgrond

Blauwbaard in pot

Als je grond nat of drassig is, kweek blauwbaard dan in een pot, hier in de volle zon. Het liefst kies je een plek in de buurt van een looppad of zitplek, zodat je kunt genieten van de geur van de aromatische bladeren.

Blauwbaard planten

blauwbaard planten

Caryopteris is bladverliezend, dus plant hem bij voorkeur in de lente, wanneer de grond opwarmt en hij net begint te groeien.

Geef de plant goed water als hij nog in de pot staat. Graaf vervolgens een gat dat iets groter is dan de wortelkluit en plant de plant op dezelfde diepte als in de pot. Geef grondig water om de grond rond de plant in te spoelen en geef gedurende enkele weken na het planten regelmatig water.

Als je de plant later in het seizoen plant, moet je misschien af en toe water geven als de bladeren beginnen te hangen bij langdurige droogte.

blauwbaard in pot caryopteris
Caryopteris clandonensis ‘Grand Bleu’

Is blauwbaard winterhard?

Caryopteris is winterhard, vooral als hij in goed gedraineerde grond staat. In regio’s met strenge winters, waar de temperatuur kan dalen tot onder -15 graden Celcius, moet je hem in de beschutting van een muur planten en heeft hij bescherming nodig als je hem in een pot kweekt.

Blauwbaard verzorgen

Blauwbaard heeft heel weinig verzorging nodig. Eenmaal gevestigd heeft de plant geen water of voeding nodig, tenzij hij in een pot staat. In dat geval geef je in de lente en zomer water, als de bovenste 5 cm van de compost droog is. Caryopteris is niet wintergroen en laat zijn bladeren vallen in de late herfst. Laat ze liggen waar ze vallen en ze zullen ondergronds worden getrokken door bodemdieren, zoals kevers en regenwormen, waar ze de bodem zullen verbeteren.

Wekelijks plantenadvies in je mail

Iedere week plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Blauwbaard snoeien

Snoei blauwbaard in het voorjaar. Als hij bloeit op de stengels van het huidige jaar, snoei dan in het voorjaar hard terug om nieuwe groei te stimuleren. Wacht tot de eerste tekenen van blad verschijnen en snoei dan terug tot er een paar sterke knoppen op het houtachtige frame zitten. Als je alle oude stengels op dezelfde hoogte terugsnoeit, krijg je een evenwichtige, opgaande struik met veel bloemen.

Blauwbaard vermeerderen

Caryopteris vermeerder je door in de zomer te stekken te nemen van nieuwe scheuten. Het resultaat: klonen van de ouderplant. Zo doe je dat:

  • Neem stekken van 15 cm lang, van nieuwe scheuten die nog niet houtachtig zijn.
  • Verwijder alle bladeren behalve de bovenste. Gebruik hiervoor een scherp en schoon mes.
  • Steek de stekken in een pot met zaai- en stekgrond, dek af met een plastic zak of doorzichtige pot en plaats ze op een lichte plek uit direct zonlicht.
  • Zodra er nieuwe bladeren verschijnen, weet je dat de stekken wortel hebben geschoten. Dat is het moment om ze over te zetten in afzonderlijke potten, tot ze groot genoeg zijn om uit te planten.

Blauwbaard zaaien

caryopteris first choice
Caryopteris clandonensis ‘First Choice’

Blauwbaard kun je ook uit zaad kweken. De zaden oogst je op een droge dag laat in de herfst, als de zaadhoofden bruin en droog zijn. De zaden zijn net klein nootjes. Je kunt ze direct zaaien op vochtige zaaigrond. Laat de zaaitray overwinteren in een koude bak, dan zouden de zaden in de lente moeten ontkiemen.

De zaden hebben kou nodig om te kunnen ontkiemen. Woon je in een regio met zachte winters, dan kun je de zaden met een beetje zand in een afgesloten bakje mengen en het geheel zes weken in de koelkast zetten. Zo boots je winterse omstandigheden na, en zorg je dat de zaden niet te vroeg ontkiemen. Zodra je de zaden uit de kou haalt en zaait, stimuleert de verandering van temperatuur de ontkieming. De zaailingen die hieruit voortkomen kunnen verschillen van de ouderplant in bloemkleur en blad.

Ziektes

Er komen vrijwel geen ziektes of plagen voor bij blauwbaard, tenzij de grond te nat is.

Mooie blauwbaard-variëteiten

blauwbaard dark night
Caryopteris clandonensis ‘Dark Night’

Caryopteris x clandonensis ‘Heavenly Blue’: azuurblauwe bloemen, groengrijs blad. Hoogte x breedte: 1 m x 1 m.

Caryopteris x clandonensis ‘Dark Knight’: donkere blauwpaarse bloemen, groengrijs blad. Hoogte x breedte: 1,2 m x 1,2 m.

Caryopteris x clandonensis ‘Hint of Gold’: diepblauwe bloemen, geelgroen blad. Hoogte x breedte: 90 cm x 90 cm.

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu