Deze planten zijn extreem giftig (en staan waarschijnlijk in jouw tuin)

Helga Kluiter
|
10/01/2023
blauwe monnikskap

Enkele van de mooiste tuinplanten zijn ook de dodelijkste soorten. Laat je daardoor echter niet weerhouden van het in je tuin zetten van giftige planten, want zolang je op de juiste manier met ze omgaat, is er geen enkel probleem.

Lees verder na de advertentie

Giftige planten in de tuin

Het is goed je te bedenken dat heel veel planten een bepaalde mate van giftigheid hebben. Gelukkig smaken giftige planten zelden lekker, dus je zult ze niet snel per ongeluk eten. En als je nieuwsgierige kinderen en huisdieren op afstand houdt, kun je met een gerust hart genieten van alle pracht die deze planten te bieden hebben.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week waardevol plantadvies, handige tips en overzichtelijke checklists in je mail? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

8x zeer giftige planten

Lees verder na de advertentie

Ontdek meer over deze gevaarlijke schoonheden:

1. Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

giftige planten: Lelietje-van-dalen

Het lieflijke lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) is een fraaie, vaste bosplant met sterk geurende bloemen. Dat maakt hem geliefd in bruidsboeketten. Alle delen van de plant zijn echter giftig en leiden bij inname tot buikpijn, overgeven, vertraagde hartslag en wazig zien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Peperboompje (Daphne)

Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’

De heerlijk zoet geurende peperboompjes (Daphne) herbergen een duistere kant. Alle delen van de plant bevatten een gifstof genaamd mezereïne. Maar deze stof zit het meest geconcentreerd in de schors en de bessen. Het eten van een paar zure besjes zorgt voor een brandend gevoel in de mond, duizeligheid, maagdarmstoornissen, en sufheid of juist opwinding. Problemen met maag en darmen kunnen lang aanhouden.

Van stofdeeltjes die van droge schors stuiven kun je ontstoken neusslijmvliezen en traanogen krijgen. Pas dus goed op met het verzorgen van deze plant.

Wie mooi wil zijn …

Ooit werd het sap van het peperboompje gebruikt als rouge voor een fris blosje op de wangen. Maar daar stopte men mee toen ontdekt werd dat de roodheid van de ‘rouge’ ontstond doordat het sap bloedvaten in de huid beschadigde en blaren trok.

3. Monnikskap (Aconitum)

blauwe monnikskap

Er zijn 300 tot 400 soorten Aconitum, maar er komt er slechts eentje in Nederland en België van nature voor: de gele monnikskap (Aconitum vulparia). Maar alle soorten, zoals ook de populaire blauwe monnikskap (Aconitum napellus, foto) die in veel tuinen wordt aangeplant, zijn zeer giftig.

Het belangrijkste giftige bestanddeel is aconitine, dat in alle delen van de plant zit. Het gif kan ook via de huid worden opgenomen en leidt tot allerlei nare symptomen als overgeven, gevoelloosheid en tintelingen in het gezicht, lage bloeddruk, trage en onregelmatige hartslag en de dood.

4. Vingerhoedskruid (Digitalis)

Digitalis purpurea

Het inheemse vingerhoedskruid (Digitalis) bevat onder andere het gif digitoxine. Hoge doses van elk deel van de plant kunnen leiden tot braken, buikpijn, hallucinaties, delirium en zeer ernstige symptomen zoals een trage hartslag, tremor en soms fatale verstoringen van het hart.

5. Wonderboom (Ricinus communis)

giftige planten: wonderboom

De wonderboom ofwel Ricinus communis is geliefd om zijn grote bladeren die er in exotische tuinen schitterend uitzien. Alle delen van de plant zijn giftig, maar met name de zaden. Eet je plantdelen op, dan leidt dit tot braken. Maar als de gifstof ricine de bloedbaan bereikt, kunnen meerdere organen uitvallen.

6. Oleander (Nerium oleander)

giftige planten: oleander

De mediterrane oleander (Nerium oleander) is een groenblijvende heester die houdt van warm weer en in de zomer prachtig bloeit. Maar het eten van zelfs een klein stukje blad of bloem kan al duizeligheid, buikpijn en hartritmestoornissen veroorzaken. Uit de buurt van kleine kinderen houden dus! Het sap kan verder bij aanraking zorgen voor een geïrriteerde en pijnlijke huid.

7. Taxus (Taxus baccata)

Alle delen van de taxus (Taxus baccata) zijn giftig, met uitzondering van het rode vruchtvlees dat de zaden omhult. Vergiftiging kan asymptomatisch verlopen, maar als er wel symptomen merkbaar zijn, gaat het vaak om een versnelde hartslag en stuipen. In zeer ernstige gevallen kan een hart- of ademhalingsstilstand optreden.

Gelukkig zijn de besjes vies van smaak, dus zullen kinderen ze meestal snel uitspugen. Houd bij het snoeien nieuwsgierige katten en honden uit de buurt om te voorkomen dat zij naalden binnenkrijgen.

8. Engelentrompet (Brugmansia)

Brugmansia doornappel met opvallend blad

Het geslacht Brugmansia bestaat uit zeven soorten die allemaal oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. In onze tuinen is deze zogeheten engelentrompet als sierplant populair vanwege de hangende, geurende bloemen. Alle delen van de plant zijn echter giftig, met name de bladeren en zaden. Inname kan leiden tot verwarring, versnelde hartslag, diarree, hoofdpijn, hallucinaties en zelfs de dood.

Pas ook op met deze giftige planten

  • Gevlekte scheerling (Conium maculatum): De gevlekte scheerling is wellicht de giftigste plant van ons land. De beroemde Griekse filosoof Socrates werd ter dood veroordeeld en moest een gifbeker met het gif van deze plant leegdrinken.
  • Alruin (Mandragora): Deze plant doodt niet door te schreeuwen zoals in de Harry Potter-reeks. Maar het eten ervan leidt wel tot wazig zien, braken en een versnelde hartslag.
  • Goudenregen (Laburnum anagyroides): Alle delen zijn giftig en kunnen leiden tot schuim op de mond, slapeloosheid en overgeven.
  • Sneeuwklokjes (Galanthus): Verwar de bollen niet per ongeluk met uien. Dat kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, trillen en stuiptrekkingen.
  • Wolfskers (Atropa belladonna): Symptomen door vergiftiging met deze beruchte giftige plant zijn onder andere gevoeligheid voor licht, hallucinaties en stuiptrekkingen.

Meer giftige planten

Meer lezen over:
Inspiratie Giftig
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu