Pas op met deze extreem giftige planten! (ze staan waarschijnlijk in jouw tuin)
Enkele van de mooiste tuinplanten zijn ook de dodelijkste soorten. Laat je daardoor echter niet weerhouden van het in je tuin zetten van giftige planten, want zolang je op de juiste manier met ze omgaat, is er geen enkel probleem.
Giftige planten in de tuin
Het is goed je te bedenken dat heel veel planten een bepaalde mate van giftigheid hebben. Gelukkig smaken giftige planten zelden lekker, dus je zult ze niet snel per ongeluk eten. En als je nieuwsgierige kinderen en huisdieren op afstand houdt, kun je met een gerust hart genieten van alle pracht die deze planten te bieden hebben.
Tip! Op zoek naar kamerplanten die veilig zijn voor je huisdieren? Neem dan een kijkje in ons artikel over niet giftige kamerplanten voor katten.
8x zeer giftige tuinplanten
Het gevaar bij giftige planten verschilt per plant. Sommige soorten zijn giftige planten bij aanraking, andere soorten alleen als je ze opeet of het sap op je huid krijgt. Ontdek meer over deze gevaarlijke schoonheden die je kunt tegenkomen in je tuin.
1. Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)
Het lieflijke lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) is een fraaie, vaste bosplant met sterk geurende bloemen. Dat maakt hem geliefd in bruidsboeketten. Alle delen van de plant zijn echter giftig en leiden bij inname tot buikpijn, overgeven, vertraagde hartslag en wazig zien.
Wekelijks tuintips in je mail
Lees verder na de advertentie
Iedere week tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Wekelijks praktische tuintips in je mail
2. Peperboompje (Daphne)
De heerlijk zoet geurende peperboompjes (Daphne) herbergen een duistere kant. Alle delen van de plant bevatten een gifstof genaamd mezereïne. Maar deze stof zit het meest geconcentreerd in de schors en de bessen. Het eten van een paar zure besjes zorgt voor een brandend gevoel in de mond, duizeligheid, maagdarmstoornissen, en sufheid of juist opwinding. Problemen met maag en darmen kunnen lang aanhouden.
Van stofdeeltjes die van droge schors stuiven kun je ontstoken neusslijmvliezen en traanogen krijgen. Pas dus goed op met het verzorgen van deze plant.
Wist je dat … het sap van het peperboompje ooit werd gebruikt als rouge voor een fris blosje op de wangen? Maar daar stopte men mee toen ontdekt werd dat de roodheid van de ‘rouge’ ontstond doordat het sap bloedvaten in de huid beschadigde en blaren trok.
3. Monnikskap (Aconitum)
Er zijn 300 tot 400 soorten Aconitum, maar er komt er slechts eentje in Nederland en België van nature voor: de gele monnikskap (Aconitum vulparia). Maar alle soorten, zoals ook de populaire blauwe monnikskap (Aconitum napellus, foto) die in veel tuinen wordt aangeplant, zijn zeer giftig.
Het belangrijkste giftige bestanddeel is aconitine, dat in alle delen van de plant zit. Het gif kan ook via de huid worden opgenomen en leidt tot allerlei nare symptomen als overgeven, gevoelloosheid en tintelingen in het gezicht, lage bloeddruk, trage en onregelmatige hartslag en de dood.
4. Vingerhoedskruid (Digitalis)
Het inheemse vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) bevat onder andere het gif digitoxine. Hoge doses van elk deel van de plant kunnen leiden tot braken, buikpijn, hallucinaties, delirium en zeer ernstige symptomen zoals een trage hartslag, tremor en soms fatale verstoringen van het hart.
5. Wonderboom (Ricinus communis)
De wonderboom ofwel Ricinus communis is geliefd om zijn grote bladeren die er in exotische tuinen schitterend uitzien. Alle delen van de plant zijn giftig, maar met name de zaden. Eet je plantdelen op, dan leidt dit tot braken. Maar als de gifstof ricine de bloedbaan bereikt, kunnen meerdere organen uitvallen.
6. Oleander (Nerium oleander)
De mediterrane oleander (Nerium oleander) is een groenblijvende heester die houdt van warm weer en in de zomer prachtig bloeit. Maar het eten van zelfs een klein stukje blad of bloem kan al duizeligheid, buikpijn en hartritmestoornissen veroorzaken. Uit de buurt van kleine kinderen houden dus! Het sap kan verder bij aanraking zorgen voor een geïrriteerde en pijnlijke huid.
7. Taxus (Taxus baccata)
Alle delen van de taxus (Taxus baccata) zijn giftig, met uitzondering van het rode vruchtvlees dat de zaden omhult. Vergiftiging kan asymptomatisch verlopen, maar als er wel symptomen merkbaar zijn, gaat het vaak om een versnelde hartslag en stuipen. In zeer ernstige gevallen kan een hart- of ademhalingsstilstand optreden.
Gelukkig zijn de besjes vies van smaak, dus zullen kinderen ze meestal snel uitspugen. Houd bij het taxus snoeien nieuwsgierige katten en honden uit de buurt om te voorkomen dat zij naalden binnenkrijgen.
8. Engelentrompet (Brugmansia)
Het geslacht Brugmansia bestaat uit zeven soorten die allemaal oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. In onze tuinen is deze zogeheten engelentrompet als sierplant populair vanwege de hangende, geurende bloemen. Alle delen van de plant zijn echter giftig, met name de bladeren en zaden. Inname kan leiden tot verwarring, versnelde hartslag, diarree, hoofdpijn, hallucinaties en zelfs de dood.
Pas ook op met deze giftige planten
- Gevlekte scheerling (Conium maculatum): De gevlekte scheerling is wellicht de giftigste plant in deze omstreken. De beroemde Griekse filosoof Socrates werd ter dood veroordeeld en moest een gifbeker met het gif van deze plant leegdrinken.
- Alruin (Mandragora): Deze plant doodt niet door te schreeuwen zoals in de Harry Potter-reeks. Maar het eten ervan leidt wel tot wazig zien, braken en een versnelde hartslag.
- Goudenregen (Laburnum anagyroides): Alle delen zijn giftig en kunnen leiden tot schuim op de mond, slapeloosheid en overgeven.
- Sneeuwklokjes (Galanthus): Verwar de bollen niet per ongeluk met uien. Dat kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, trillen en stuiptrekkingen.
- Wolfskers (Atropa belladonna): Symptomen door vergiftiging met deze beruchte giftige plant zijn onder andere gevoeligheid voor licht, hallucinaties en stuiptrekkingen.