Complete plantengids: oleander

oleander witgeel

De plant oleander is een vaste waarde in mediterrane tuinen en wordt veel gebruikt als schermbeplanting, op hellingen en langs wegen. Maar ook in koudere temperaturen kun je oleanders kweken. De grote open trossen bloeien in de zomer, kunnen enkel of dubbel zijn en zijn verkrijgbaar in vele kleuren waaronder wit, roze, rood en perzik.

Botanische naam: Nerium Oleander
Gewone naam: Oleander

Kenmerken:

Bloem

De rechtopstaande stengels van oleander zijn bekleed met groenblijvende bladeren die lang en slank zijn en een aantrekkelijke zilvergroene tint hebben.

lichtroze oleander
Foto: ekrem via Pixabay

Elk deel van de oleanderplant is extreem giftig en zelfs het eten van een kleine hoeveelheid kan dodelijk zijn, dus het is verstandig om geen oleanders te kweken als je kinderen en huisdieren hebt. De bladeren kunnen daarnaast huidirritaties veroorzaken. Draag daarom bij voorkeur handschoenen bij het snoeien of verzorgen van de plant en was na afloop je handen grondig.

afbeelding voor Kippen
Kippen
afbeelding voor Katten
Katten
afbeelding voor Honden
Honden
afbeelding voor Paarden
Paarden
afbeelding voor Vee
Vee
afbeelding voor Mensen
Mensen

Hoe kweek je oleander?

giftige planten: oleander

Oleander is een kwetsbare struik die je alleen in de vollegrond kunt kweken als de temperatuur niet onder het vriespunt komt. De plant verdraagt geen vorst. Het beste kweek je de plant in potten op een beschutte plek, zoals een veranda, serre of kas. Ze zijn echter niet geschikt voor verwarmde kamers. In de zomermaanden kan de plant naar buiten.

Koop en plant oleanders in de lente of zomer. Plant ze in een ruime pot met potgrond en zet ze op een goed verlichte plek onder een afdak uit de buurt van centrale verwarming. Geef je plant regelmatig water en voeding tijdens de zomer. Verpot de plant jaarlijks.

De juiste plek voor oleander

Goed licht is essentieel voor oleanders om bloemen te produceren. Plaats je oleander binnenshuis in een serre, veranda of koele kamer met veel licht of buiten op een beschutte plek uit de wind, die de hele of het grootste deel van de dag zon krijgt.

Oleander planten

Plant de oleander in een pot met potgrond gemengd met een derde grof grit of perliet voor een goede drainage. Ook is het verstandig om de pot op voetjes te zetten, zodat overtollig water makkelijk weg kan lopen.

Oleander verzorgen

water geven

Oleanders moeten van de lente tot de herfst regelmatig water krijgen om de potgrond gelijkmatig vochtig te houden en te voorkomen dat de pot uitdroogt. Het is vooral belangrijk dat de planten geen watertekort krijgen in de lente, wanneer de bloemknoppen zich vormen. Verminder tijdens de winter de frequentie van water geven als de groei vertraagt. Geef vanaf de late lente tot de vroege herfst ongeveer om de twee weken voeding met een vloeibare meststof.

Verpot oleanders die in potten groeien elk voorjaar in een grotere pot. Als de planten al in grote potten staan, geef dan een nieuwe potgrond door voorzichtig de bovenste 3-5 cm potgrond weg te schrapen en te vervangen door verse potgrond.

Oleander snoeien

oleander snoeien

Het snoeien van oleanderstruiken is niet essentieel voor de plant zelf, maar vaak nodig om de plant te verkleinen. Dit is met name het geval als ze in de zomer van buiten naar binnen worden verplaatst om onder een afdak te overwinteren. Idealiter snoei je in de late winter of het vroege voorjaar, maar snoeien kan ook in de herfst als dat nodig is.

Begin met het verwijderen van dode of beschadigde groei en dun vervolgens scheuten uit die door elkaar heen groeien. Knip scheuten die gebloeid hebben tot de helft terug en verwijder een paar centimeter van de scheuten die niet hebben gebloeid, om een bossige groei te bevorderen.

Oleander stekken

bloeiende oleander
Foto: Hans, via Pixabay

Wil je je oleander vermeerderen, dan kun je halverwege tot laat in de zomer stekken nemen. Selecteer bladhoudende, niet-bloeiende scheuten en neem stekken van ongeveer 10 cm lang. Snijd met een scherp mes net onder een bladknoop. Doop de basis eventueel in stekpoeder plaats je stek in een pot met zaai- & stekgrond gemengd met een gelijke hoeveelheid perliet of scherp zand. Stekken wortelen ook gemakkelijk als ze in water staan. Je kunt ze oppotten als de wortels goed ontwikkeld zijn.

Oleanders kun je ook uit zaad kweken. Pluk het rijpe zaad in de herfst en zaai onmiddellijk in vochtige potgrond vermengd met perliet of scherp zand.

Plagen bij oleander

rode oleander
Foto: Hans via Pixabay

Oleanderplanten die onder een afdak of permanent binnen groeien, zijn vatbaarder voor plagen dan planten die buiten groeien. Wees waakzaam en controleer regelmatig op plagen zoals schildluis, spint en wolluis: onder een afdak kun je plagen bestrijden met een biologische bestrijding.

Tip: voor biologische bestrijding raden we de producten van Biogroei aan.

Oleander die niet bloeit

Bloeit je plant niet? De oorzaak daarvoor is waarschijnlijk een gebrek aan licht. Verplaats je plant naar een zonnige plek voor een grotere kans op bloei.

Bloemknoppen die afvallen voordat ze opengaan, worden veroorzaakt doordat de oleander uitdroogt terwijl de bloemen zich aan het vormen waren. Zorg ervoor dat je oleander genoeg water krijgt tijdens het groeiseizoen.

Vergeelde bladeren zijn een teken dat de planten te veel water krijgen.

Verschillende variëteiten

Oleander is verkrijgbaar in een breed scala aan variëteiten, hoewel planten meestal alleen op kleur worden verkocht in plaats van op naam. Wit-, rood- en rozebloemige vormen zijn het meest verkrijgbaar. De meeste oleanders hebben zilvergroene bladeren, hoewel er ook bonte kleuren kunnen voorkomen.

De plantgrootte wordt beperkt door de grootte van de pot waarin hij groeit en zal variëren afhankelijk van de potmaat. Als ruwe richtlijn geldt dat oleanders in potten ongeveer een meter hoog en 60 cm breed worden. Oleanders in de grond van een kas of buiten worden ongeveer 1,5 tot 1,8 meter hoog met een iets smallere spreiding.

Meer lezen:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Meer lezen over:
Apocynaceae Bloem
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu