Gardeners’ World 12/2024
Kerst uit eigen tuin
Cover van

Oleander snoeien: wanneer en hoe je dat?

oleander snoeien

Word je oleander (Nerium oleander) buiten inmiddels zo groot dat je je afvraagt hoe je hem voor de winter weer naar binnen krijgt? Goed nieuws! Je oleander snoeien is een uitstekende manier om zijn omvang in te tomen. Wij vertellen je wanneer je oleander snoeit en hoe je dat stap voor stap aanpakt.

Lees verder na de advertentie

Wanneer moet je oleander snoeien?

giftige planten: oleander
Foto: Helga Kluiter

In principe hoef je oleander niet te snoeien, maar er is een goede reden om het wél te doen. Deze prachtige struik wordt namelijk best groot. In de zomertuin levert dat een schitterend gezicht op. Maar … hij kan slecht tegen vorst en dus kun je hem beter vorstvrij laten overwinteren. Maar zo’n grote oleander in een zware pot verplaatsen kan lastig zijn. Zet dus af en toe de schaar in je oleander om hem hanteerbaar te houden.

Oleander snoeien in het voorjaar

Het is belangrijk dat je oleander snoeit op het juiste moment. De beste periode is eind winter of begin voorjaar (dus snoeien in februari of maart), net voor de nieuwe groei begint. Zo heeft de oleander na het snoeien genoeg energie om snel te herstellen. Zodra het weer opwarmt, zal hij snel en sterk uitlopen.

Oleander snoeien in het najaar

Als je het snoeimoment in het voorjaar mist, kun je ook in het najaar snoeien, maar doe dit alleen als het écht nodig is – bijvoorbeeld om je oleander wat kleiner te maken voor het overwinteren. Na het snoeien in de herfst kan de struik namelijk nog uitlopen met een zachte aanwas die kwetsbaar is voor vorst.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Het snoeien van oleander voorbereiden

Voordat je begint met snoeien, heb je het juiste gereedschap nodig. Een schone, scherpe snoeischaar is je beste vriend voor veel snoeiwerkzaamheden, maar voor dikkere takken heb je misschien een takkenschaar of takkenzaag nodig. En vergeet de veiligheid niet! Het sap van oleander kan de huid en ogen irriteren, dus gebruik handschoenen en een veiligheidsbril. Bovendien is oleander een extreem giftige plant, dus was na het snoeien goed je handen en houd nieuwsgierige huisdieren (en kleine kinderen) op afstand.

Hoe oleander snoeien?

oleander snoeien

Zodra je al je voorbereidingen hebt getroffen, ga je als volgt te werk:

1. Dode en beschadigde takken verwijderen

Begin met het verwijderen van dode of beschadigde takken. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de plant. (Tip: wanneer je beschadigingen tegenkomt hoef je niet te wachten tot het juiste snoeimoment om dit te doen: het kan ook tijdens het groeiseizoen.)

2. Voorkom dat je oleander dichtgroeit

Dun vervolgens scheuten uit die erg dicht op elkaar zitten. Zo verbeter je de luchtcirculatie en voorkom je dat de plant dichtgroeit.

3. Uitgebloeide takken snoeien

Knip takken die hebben gebloeid tot de helft terug. Dit stimuleert nieuwe aanwas en toekomstige bloei.

4. Overige scheuten terugknippen

oleander snoeien

Vergeet ook de scheuten die niet hebben gebloeid niet! Knip deze een paar centimeter terug om een meer bossige groei – en meer bloemen – te krijgen.

5. Omvang oleander inperken

Als het vooral belangrijk is om de grootte in te perken, snoei dan gerust wat grover, vooral als je van plan bent om de plant ’s winters naar binnen te verplaatsen.

Oleander op stam snoeien

Voor het snoeien van een oleander op stam ga je hetzelfde te werk als voor het snoeien van een oleander in een pot, alleen moet je meer rekening houden met de vorm. Snoei terug tot op een oog dat naar buiten wijst, zodat nieuwe takken niet naar binnen groeien.

Oleander snoeien na vorstschade

Heeft je oleander vorstschade opgelopen, bijvoorbeeld omdat je hem niet naar binnen hebt kunnen verplaatsen, controleer dan eerst of er nog leven in de struik zit. Schraap een stukje van de bast van een tak. Is het hieronder groen, dan is je oleander niet dood. Knip dan alle beschadigde delen terug tot op een gezond oog. Je oleander zal dan weer uitlopen zodra het warmer wordt.

Oleander uitgebloeide bloemen snoeien

bloeiende oleander
Foto: Hans via Pixabay

Om je oleander tijdens de bloei mooi te houden, kun je de verwelkte het bloemen het beste koppen. Knip ze gewoon weg met een schaartje zodra ze uitgebloeid zijn. Op die manier zal de struik al zijn energie steken in het maken van nieuwe bloemen en geniet je langer van je bloeiende oleander.

Je gesnoeide oleander verzorgen

water geven

Geef je je oleander na het snoeien wat extra verzorging. Geef hem water en houd hem de weken na het snoeien in de gaten. Heb je de plant gesnoeid voor de winter, geef hem dan na het snoeien een lichte, koele plek om de koudere maanden door te brengen. Met de juiste verzorging zal je gesnoeide oleander je belonen met een gezonde groei en prachtige bloemen in het komende seizoen.

Voorkom deze fouten bij het oleander snoeien

Zelfs ervaren tuiniers kunnen snoeifouten maken. Een veelgemaakte fout bij het snoeien van oleander is te sterk knippen, want dat is voor deze struiken niet nodig. Onthoud dat het de bedoeling is om de omvang te beperken en hem gezond te houden, niet om de hele plant drastisch te hervormen. Een andere fout is het gebruik van vuil of bot gereedschap. Dat kan leiden tot rafelige snoeiwonden, waardoor ziekten makkelijker binnen kunnen dringen.

Meer planten snoeien

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.