Dit kun je allemaal snoeien in februari (en dit niet)

Helga Kluiter
|
15/02/2024
vlinderstruik snoeien

Door te snoeien in februari kun je dankzij de kale takken de vorm van struiken, klimplanten en bomen goed beoordelen en makkelijk snoeien. Maar pas op: laat de lentebloeiende struiken voorlopig met rust en snoei die pas na hun bloei.

Lees verder na de advertentie

Ga snel naar

Snoeien in februari: houtachtige planten

Lees verder na de advertentie

vlinderstruik snoeien

Verschillende houtachtige planten kun je nu snoeien, zodat in het voorjaar energie naar minder verschillende knoppen gaat. Je kunt op die manier de omvang van planten beteugelen, sterkere bloemen krijgen of sterke nieuwe stengels stimuleren voor de volgende winter.

Clematis snoeien (groep 3)

Clematis snoeien in februari

De immer populaire clematis snoei je het best jaarlijks om ze in vorm te houden en volop te laten bloeien. De timing is echter cruciaal en verschilt per soort clematis. In februari kun je clematissen uit categorie 3 snoeien. De soorten uit groep 1, de vroegbloeiende clematissen, moet je nu met rust laten. Snoei die pas na de bloei. Groep 2 clematissen hoef je niet per se te snoeien, maar als het moet, doe dat dan in maart.

Meer snoeitips in je mail

Iedere week tuinadviezen in je inbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Vlinderstruik snoeien (Buddleja davidii)

Houd de groeikrachtige vlinderstruik (Buddleja davidii) in toom door in februari of maart alle takken van je vlinderstruik terug te snoeien tot 20 cm van de grond. Let op: andere soorten Buddleja moet je nu niet snoeien!

Struikrozen snoeien

Dit is de tijd om trosbloemige en grootbloemige struikrozen te snoeien. Die bloeien op sterke, nieuwe aanwas uit het huidige seizoen en daarom kun je ze elk jaar drastisch terugsnoeien. Verwijder dunne scheuten en snoei de rest terug tot drie knoppen vanaf de basis.

Blauweregen snoeien (Wisteria)

Kort van blauweregen (Wisteria) alle lange zijscheuten van afgelopen seizoen in tot ongeveer drie knoppen. Laat alle korte, stompe scheuten zitten, want daar zullen bloemen aan komen.

Kornoelje snoeien (Cornus)

Snoei kornoelje (Cornus) tot de grond terug als je ze kweekt om hun felgekleurde wintertakken. Zo krijg je komende winter weer prachtig gekleurde stengels.

Meer planten die kunt snoeien in februari

snoeien in februari

Veel planten hebben deze maand baat bij een grondige snoeibeurt. Als je op de juiste manier snoeit, zullen de planten je belonen met een mooiere vorm en meer bloemen.

Pluimhortensia snoeien (Hydrangea paniculata)

Drastische snoei stimuleert pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) om veel nieuwe scheuten te maken, zodat je hortensia eind zomer en in het najaar rijkelijk zal bloeien.

Struikmalva snoeien (Lavatera)

Snoei struikmalva (Lavatera) tot zo’n 30 cm terug. Zo ontwikkelt deze snelgroeiende struik nieuwe bloemknoppen en wordt hij niet houtig.

Winterharde fuchsia snoeien (Fuchsia magellanica)

Met een drastische snoei om de vier of vijf jaar kun je winterharde fuchsia’s (Fuchsia magellanica) eenvoudig verjongen.

Fazantenbes snoeien (Leycesteria formosa)

Snoei alle takken van fazantenbes (Leycesteria formosa) tot de grond terug om hem voor te bereiden op nieuwe scheuten die als een fontein zullen opschieten.

Niet snoeien in februari

Forsythia

Bomen en struiken die bloeien op de aanwas van het voorgaande seizoen of nog moeten bloeien, moet je nu met rust laten.

Buddleja globosa en Buddleja alternifolia niet snoeien

Buddleja globosa en Buddleja alternifolia bloeien op de takken van vorig jaar (in tegenstelling tot Buddleja davidii). Snoei ze dus pas na de bloei in de zomer.

Forsythia niet snoeien

Sommige soorten Forsythia bloeien vrij laat, pas in maart of april. Als je die nu zou snoeien, knip je hun bloemknoppen eruit. Zonde natuurlijk! Wacht tot de laatste bloemen zijn verwelkt en knip in mei de oudste, uitgebloeide takken zo ver mogelijk af.

Japanse esdoorn niet snoeien (Acer palmatum)

Japanse esdoorns (Acer palmatum) staan erom bekend dat ze sap gaan bloeden als je ze vroeg in het jaar snoeit. Meestal hoef je deze kleine boom niet te snoeien, maar als het echt nodig is, wacht dan tot de herfst. Beschadigde takken mag je te allen tijde verwijderen.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu