Deze winterharde fuchsia’s zijn een sieraad voor je tuin

Helga Kluiter
|
25/11/2022
Fuchsia magellanica var macrostemma

Veel fuchsiasoorten of bellenplanten houden niet van kou. Maar gelukkig kun je ook kiezen voor een winterharde fuchsia die je het hele jaar buiten kunt laten staan. Zo kun je van juni tot in de herfst de kleurrijke, sierlijk hangende bloemen van deze tuinfuchsia’s bewonderen.

Lees verder na de advertentie

Fuchsia standplaats

Kies bij het planten van je fuchsia’s voor een plekje in gevlekte schaduw of halfschaduw waar hij in de middag weinig direct zonlicht krijgt. Wat betreft de grond is hij niet kieskeurig, zolang hij maar voldoende draineert. Winterharde fuchsia’s houden er niet van om verplant te worden, dus zet ze op een plek waar ze lang kunnen blijven staan.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Winterharde fuchsia overwinteren

Lees verder na de advertentie

Winterharde fuchsia overwinteren

Volwassen winterharde fuchsia’s hebben niet veel bescherming nodig. Het is aan te raden om de grond dik te mulchen voor de winter, bijvoorbeeld met compost of bladaarde. Bij jonge aanplant moet je dit absoluut doen. Knip voor de winter ook geen takken weg. Laat die ter bescherming zitten en snoei in het voorjaar bevroren takken hard terug. Ze lopen daarna weer gewoon uit.

Laagblijvende winterharde fuchsia

Laagblijvende soorten worden tot maar ongeveer 50 cm hoog en zijn dus een goede keuze voor in een pot.

Fuchsia ‘Tom Thumb’

Tom Thumb

De compacte Fuchsia ‘Tom Thumb’ is een winterharde soort met bloemen in de klassieke fuchsiakleuren: fuchsiaroze en felpaars. Probeer deze soort te combineren met andere planten in potten voor een spetterende show op je terras.

Fuchsia ‘Alice Hoffman’

Fuchsia Alice Hoffman

De kleine, struikachtige Fuchsia ‘Alice Hoffman’ valt op met zijn fraaie witte en roze bloemen tegen bronsgroene bladeren, waardoor hij een zachte uitstraling heeft. Hij staat zelfs mooi als je hem in zijn eentje in een grote pot zet.

Middelhoge winterharde fuchsia

Middelhoge fuchsia’s, tussen de 50 cm en 100 cm, staan mooi in een gemengde border.

Fuchsia ‘Beacon’

Fuchsia Beacon

Deze staande soort heeft krachtig roze kelkblaadjes en paarse bloemblaadjes. Fuchsia ‘Beacon’ staat prachtig als je hem plant naast paarsbladige Heuchera en roze Astrantia die de kleurrijke bloemen aanvullen.

Fuchsia ‘Brutus’

winterharde fuchsia Brutus

Deze oude fuchsiasoort werd al in 1897 gekweekt door de Franse bloemenkweker Victor Lemoine. Fuchsia ‘Brutus’ heeft sindsdien een reputatie gekregen als betrouwbare, groeikrachtige en vooral uitbundig bloeiende soort met felpaarse en roze bloemen.

Fuchsia ‘Mrs Popple’

winterharde fuchsia Mrs Popple

Dankzij zijn struikachtige en opgaande groei is de populaire Fuchsia ‘Mrs Popple’ een goede keuze als je een bloeiende heg wilt planten. Deze struik draagt veel bloemen vanaf begin zomer tot in de herfst.

Fuchsia ‘Dollar Princess’

Bellenplant Dollar Princess

De Fuchsia ‘Dollar Princess’ wordt ook wel verkocht onder de naam ‘Dollarprinzessin’. Hij draagt kleine, dubbele bloemen met rode kelkblaadjes die sterk contrasteren met het donkergroene loof. Zet hem in een border of in een pot op het terras in halfschaduw. Hij is winterhard tot -5 à -10 graden, dus biedt hem bij matige vorst wat extra bescherming.

Hoge winterharde fuchsia

Geef hoge fuchsiasoorten van meer dan 100 cm hoog voldoende ruimte om te voorkomen dat je ze moet verplanten, want daar houden ze niet van.

Fuchsia ‘Lady Boothby’

Fuchsia Lady Boothby

Een klimfuchsia behoort ook tot de mogelijkheden! Fuchsia ‘Lady Boothby’ is een klimmende fuchsia die je kunt leiden over muren en schuttingen voor een geweldig kleurrijk effect, met frisgroen loof en dieproze en paarse bloemen.

Fuchsia ‘Whiteknights Pearl’

Bellenplant Whiteknights Pearl
Foto: Creative Commons/Manuel M.V.

De winterharde fuchsia ‘Whiteknights Pearl’ is een staande, bossige soort met donkergroene bladeren en enkele bloemen met zachtroze bloem- en kelkblaadjes. Hij groeit goed in een gemengde border met vaste planten in halfschaduw, of in een pot op een beschut terras.

Fuchsia magellanica

Fuchsia magellanica var macrostemma

Met zijn roze, taps toelopende kelkblaadjes en paarse bloemblaadjes is Fuchsia magellanica en al zijn cultivars erg sierlijk. Hij kan een hoogte bereiken tot wel 150 cm (of meer in warme klimaten). Dat is vrij groot vergeleken met de meeste andere fuchsia’s.

Winterharde fuchsia voor bijen

Tijdens de bloei worden winterharde fuchsia’s druk bezocht door bijen op zoek naar nectar. Maar niet alleen bijen houden ervan. Ook voor de rupsen van de nachtvlinder groot avondrood (Deilephila elpenor) is het een prima voedselplant.

Winterharde fuchsia combineren

Door hun felgekleurde bloemen zijn zowel winterharde fuchsia’s als niet-winterharde soorten opvallende planten. Ze kunnen daardoor al snel vloeken met andere planten met knalkleuren. Omring ze dus liever met cosmea (Cosmos) of Zeeuwse knoopjes (Astrantia) in soortgelijke tinten. Ook bladplanten zoals hosta’s en varens passen er goed bij.

Meer winterharde planten

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu