Dit kun je allemaal snoeien in de winter (en zo pak je het aan)

Helga Kluiter
|
18/01/2024
Clematis snoeien: ontwar de stengels

Hoe vaak heb je het al uitgesteld? We bedoelen natuurlijk snoeien in de winter. Het is zo gemakkelijk om deze klus voor je uit te schuiven wanneer het koud en troosteloos is. Maar toch is het goed om door de zure appel heen te bijten en gewoon te beginnen. Dat heeft namelijk veel voordelen. Je zult jezelf er in de zomer voor bedanken.

Voordelen van snoeien in de winter

Door te snoeien in de winter kun je de plantvorm verbeteren, dichtgegroeide delen uitdunnen en scheefgegroeide takken verwijderen. Ook kun je fruitbomen stimuleren om hun energie in de productie van bloemen en fruit te steken, in plaats van in een zee aan bladeren. Wie wil dat nu niet?

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Snoeien in de winter

Hier volgen planten die er door een snoeibeurt tussen december en begin maart enorm op vooruit gaan. Stel het niet langer uit!

Bladverliezende struiken

pruikenboom snoeien in de winter

Struiken die je om hun blad kweekt, zoals pruikenbomen (Cotinus coggygria) en Berberis, mag je nu in vorm snoeien. Als je in het voorjaar veel nieuwe aanwas wilt, snoei dan drastisch terug. Snoei struiken die in voorjaar of zomer bloeien pas na de bloei.

Lees verder na de advertentie

Blauwe regen snoeien in de winter

Blauwe regen snoeien tot op 2 ogen

Er is niets irritanter dan een uit zijn krachten gegroeide blauweregen (Wisteria). De plant wordt een wirwar van takken die slecht bloeien. Deze snelgroeiende klimmer moet twee keer per jaar worden gesnoeid, in de zomer en in de winter.

Verwijder ‘s winters alle scheuten die groeien op plekken waar je ze niet wilt. Spreid dan de overige takken uit en bind die aan, zodat de plant een groter gebied bedekt. Snoei dan alle zijscheuten terug tot vingerlengte.

Rozen snoeien in de winter

rozen verzorgen in de herfst

Struikrozen worden meestal onderverdeeld in twee groepen: grootbloemige rozen of theehybriden en trosbloemige rozen of floribundarozen (al worden de grenzen steeds vager). Verwijder bij alle soorten dode en zwakke takken, en dun zo nodig het centrum van de struik uit. Streef naar een evenwichtig gestel van gezonde takken en snoei die allemaal tot kniehoogte terug. Zet de sneden boven naar buiten gerichte knoppen om te voorkomen dat het centrum overvol raakt.

Houd verder deze vuistregels aan:

  • Verwijder bij heesterrozen elk jaar een of twee van de oudste takken en kort de rest met ongeveer 30 cm in. Een sterk verwilderde heesterroos mag je verjongen door hem zeer drastisch terug te snoeien, tot kniehoogte. Dit geeft hem een fikse stimulans. 
  • Bij lei- en ramblerrozen moet je elke winter een paar van de oudere takken weghalen. Bind alle snelgroeiende nieuwe takken aan en kort alle zijscheuten in tot vingerlengte.
  • Grote ramblerrozendie in hoge fruitbomen groeien, mag je met rust laten. Snoei ze alleen als takken in de weg gaan zitten.

Groep 3-clematissen snoeien

Laatbloeiende Clematis snoeien

Dit zijn soorten die midden en eind zomer op nieuwe aanwas bloeien, bijvoorbeeld hybriden van Clematis texensis en Clematis viticella. Het zijn ook de makkelijkste soorten clematissen om te snoeien, omdat de techniek rechttoe rechtaan is. Snoei de struik gewoon terug tot 30 cm boven de grond.

Fruitstruiken snoeien

herfstframbozen snoeien

Kruisbessen en aalbessen moet je snoeien in de winter om een open vaasvorm te creëren en de zijscheuten tot vingerlengte in te korten. Een open centrum bevordert de luchtcirculatie, waardoor meeldauw ontmoedigd wordt.

Bosbessen kun je nu ontdoen van dood hout. Je mag ook elke winter een of twee oudere takken weghalen. Dit houdt de struiken jong en productief.

Herfstframbozen moet je nu tot de grond terugsnoeien. De nieuwe stokken die in het voorjaar aan de basis ontspruiten, dragen later in het jaar vrucht. Dit in tegenstelling tot zomerframbozen, die vrucht dragen aan takken van het vorige jaar.

Zomerframbozen moet je niet ’s winters snoeien, maar na de oogst. Dan verwijder je de stokken waarvan je geoogst hebt.

Snoeien doet bloeien

Het hele jaar door snoeien - cover

‘Snoeien doet bloeien’ is niet voor niets een beroemde uitspraak. Maar hoe pak je dit nu aan? Gardeners’ World magazine heeft alles voor je op een rij gezet. Wanneer, hoe en waarom snoei je precies? Inclusief een snoei-jaarplanner kan het nooit meer mis gaan. Op naar een bloeiende tuin! Bestel hier je exemplaar.

Snoei appel- en perenbomen

Appelboom snoeien in de winter

Kort lange takken van appel- en perenbomen in om die binnen de kruin te houden. Dun het takkengestel uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Verwijder alle kruisende takken die tegen andere schuren. De hoofdscheut (dominante scheut) mag je met een derde inkorten en zijscheuten met de helft. Lees hoe je appelbomen moet snoeien.

Lei-appels en peren (palmet en cordon) snoei je het beste ‘s zomers, wanneer de zijscheuten tot vingerlengte moeten worden ingekort. Je mag eventuele ongewenste takken echter nu verwijderen.

Bladverliezende sierbomen

Als een boom goed groeit, niet te veel schaduw geeft, een mooie vorm heeft en binnen de perken blijft, laat hem dan met rust. Als het echt moet, snoei dan van magnolia’s (foto) of Japanse esdoorns een of twee takken helemaal terug in plaats van ze alleen in te korten.

Andere bomen die scheve of onder een hoek groeiende takken hebben, mag je nu in vorm snoeien. Verwijder ook alle dode takken. Bomen die je kweekt om hun decoratieve bladeren mogen in hun geheel licht worden gesnoeid, maar maak er geen lolly’s van.

Wat niet snoeien in de winter?

Forsythia

Er zijn een aantal planten je beter niet kunt snoeien in de winter. Dat zijn onder andere struiken die in het voorjaar en begin zomer op tweedejaars hout bloeien, zoals Forsythia (foto), rode bes, Deutzia en boerenjasmijn. Die snoei je allemaal meteen na de bloei. Als je die ‘s winters snoeit, raak je de bloeiende takken kwijt.

Wat fruitbomen betreft: steenvruchten, zoals pruimen, kersen en kwetsen, mag je ‘s winters niet snoeien. Snoei ze ‘s zomers, wanneer loodglans en bacteriekanker minder voorkomen en de bomen volop groeien.

Meer snoeien in de winter

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu