Heesterrozen en Engelse rozen snoeien in 5 stappen

Linda Passies
|
08/02/2022
Heesterrozen snoeien stap 4: licht terugsnoeien.

Het is belangrijk om je rozen jaarlijks te snoeien. Hoe snoei je je heesterrozen en Engelse rozen? Dat lees je in dit artikel.

Lees verder na de advertentie

Hoe snoei je moderne heesterrozen en Engelse rozen?

In tegenstelling tot struikrozen produceren moderne heesterrozen en Engelse rozen meer loof en minder bloemen als je ze sterker terugsnoeit. Ze hebben een stevig takkengestel nodig, waaraan ‘s zomers hun bloeiende takken ontspruiten. Je kunt ze vanaf december tot en met maart snoeien, afhankelijk van de ligging van je tuin.

Lees hieronder een handig stappenplan.

1. Beslis welke takken je weghaalt

Moderne heesterrozen en Engelse rozen kunnen hoog en warrig worden, dus bekijk goed welke van de oudste, dikste takken je wil weghalen. Knip indien nodig dunne, twijgachtige uiteinden van takken weg, zodat die niet aan je kleding blijven haken.

2. Oude takken terugsnoeien

Rozen snoeien: takkenschaar bij oude tak op de grond.

Snoei met een takkenschaar een of twee van de oudste takken tot de grond terug om de groei van nieuwe, sterke scheuten vanuit de basis te stimuleren.

Lees verder na de advertentie

3. Andere dikke takken snoeien

Rozen snoeien: snoeischaar bij rozentak.

Snoei met een snoeischaar ongeveer een derde van de resterende dikke takken van de heesterroos tot de helft terug, net boven een naar buiten gerichte knop.

4. De rest van de plant snoeien

Snoei de rest van de plant licht terug en laat de dunnere takken wat langer. Verwijder ongeveer een derde van de topgroei en snoei altijd boven een naar buiten gerichte knop.

5. Verwijder het midden

Verwijder alle takken uit het midden van de plant voor een goede luchtcirculatie in het komende groeiseizoen. Dit vermindert de kans op ziekten en ongedierte.

Rozen bemesten na de hoofdsnoei

Na het snoeien is het goed om je rozen te bemesten. Gebruik hiervoor bio mest, of mulch met compost of champost.

Meer over rozen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu