Dit kun je allemaal snoeien in januari (en dit niet)

struikrozen snoeien

Januari is een stille maand in de tuin, maar ook een tijd vol verwachting. Diverse soorten planten kun je, nu ze nog in rust zijn, snoeien in januari. Dit is bijvoorbeeld een goede tijd om loofbomen op te kronen (het weghalen van de onderste takken om de kroon van je boom te verhogen). Zonder bladeren zijn de takken veel beter te zien en kun je beter een keuze maken welke takken je wilt verwijderen.

Lees verder na de advertentie

Druiven snoeien in januari

druiven snoeien wanneer

Je kunt nog druiven snoeien in januari. Als je deze planten te laat bijknipt, kunnen ze sap bloeden en zo verzwakken. Zorg er dus voor dat je deze plant in december of januari terugsnoeit om de kans op verzwakking te verkleinen.

Snoeien in januari

Struikrozen zijn ook goede kandidaten om te snoeien in januari

Haal je snoeischaar maar tevoorschijn, want het is de perfecte tijd om heesters te bij te knippen voor ze beginnen aan hun groei. Ook kun je nu struiken terugsnoeien die later in de zomer op nieuwe stengels bloeien. Als je deze soorten nu bijknipt, stimuleer je verse groei en een uitbundige bloei.

  • Wil je kleurrijke winterstelen aan je struikachtige kornoeljes (Cornus)? Snoei de hele struik dan tot ongeveer 30 cm hoogte af, of haal slechts een op de drie stengels weg om wat hoogte te behouden.
  • Een andere goede kandidaat om te snoeien in januari, is een mooi lid van de nachtschade-familie, de Solanum crispum. Knip deze sterke, snel groeiende plant ieder jaar terug om hem in toom te houden en ervoor te zorgen de plant niet dichtgroeit. Snoei scheuten terug tot ze drie knoppen hebben voor een stevige basis.
  • Snoei de stengels van struikrozen met een derde terug en verwijder verder dood, beschadigd en ziek hout. Zo zorg je door te snoeien in januari voor een open structuur van stengels met genoeg onderlinge ruimte.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Meer planten die kunt snoeien in januari

Hydrangea macrophylla is een goede plant om te snoeien in januari

Er zijn nog meer planten om te snoeien in januari. Zo houd je ze mooi in vorm en zorg je voor meer bloemen in het bloeiseizoen.

  • Schermhortensia’s bloeien op de groei van dit jaar, vandaar dat je deze planten goed kunt snoeien in januari, voordat de bloemen zich gaan ontwikkelen. Knip de stelen terug tot een lager paar knoppen voor veel grote bloemen in de zomer.
  • Het is een goede tijd om bepaalde bomen op te kronen, zoals appel, peer, lijsterbes en limoen.

Niet snoeien in januari

Magnolia stellata

De bovengenoemde planten kun je prima snoeien in januari, maar er zijn ook planten die je vooral niet moet snoeien. De redenen hier voor zijn ofwel dat je de bloemstengels van volgend jaar per ongeluk zou kunnen verwijderen of dat een knipbeurt de plant vatbaarder maakt voor ziektes. Dit zijn de planten die je niet moet snoeien in januari.

  • De bloemen van Deutzia (bruidsbloem) bloeien op de stengels van vorig jaar. Snoei deze plant daarom pas na de bloei later in het jaar.
  • Magnolia stellata of stermagnolia heeft de neiging om af te sterven als je deze snoeit tijdens de rustperiode. In plaats daarvan kun je deze plant beter (licht!) snoeien aan het begin van de zomer.
  • Het snoeien van pruimenbomen in de winter kan het risico op zilverbladziekte verhogen. Het late voorjaar is een betere tijd om zieke of kruisende takken te verwijderen.

Het hele jaar door snoeien

Snoeien is iets waarvan iedereen wel weet dat het moet gebeuren, maar waar veel tuiniers ook wat onzeker over zijn. Gardeners’ World helpt een handje met de speciale uitgave ‘Het hele jaar door snoeien’, waarin alles staat over de juiste snoeitechnieken en -gereedschappen. Na het lezen van deze gids hoef je niet meer te hópen dat je goed snoeit, dan weet je het. Met onze adviezen kan het niet mis gaan! Half februari 2024 ligt de herziene versie van deze uitgave in de winkels.

Lees meer over snoeien

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu