Olijfboom snoeien: hoe en wanneer

Govert de Jong
|
30/04/2024
Olijfbomen snoei je het beste na de laatste vorst, tijdens de groei

Olijfbomen (Olea europaea) zijn prachtige bomen en onmisbaar als je een tuin in mediterrane stijl hebt. Ze kunnen vrij fors worden en met de juiste verzorging ook heel oud. Om de olijfboom in vorm en gezond te houden, is het nodig deze op de juiste manier te snoeien. Wij leggen je uit hoe je de boom goed snoeit én wanneer.

Lees verder na de advertentie

Olijfbomen snoei je het beste na de laatste vorst, tijdens de groei

Wanneer moet de olijfboom gesnoeid worden?

De olijfboom komt uit warme Mediterrane landen en kan niet goed tegen koude. Zeker na het snoeien wil je niet dat de boom is blootgesteld aan eventuele vorst. Aan het einde van de lente tot aan het begin van de zomer is een goede tijd. Zorg dat je gesnoeid hebt voordat de bloemen volledig zijn geopend. Zeker weten dat er geen vorst meer is? Wacht dan tot na de IJsheiligen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Welke takken moet ik snoeien van de olijfboom?

Snoei de olijfboom voor dat de bloemen volledig op staan
Snoei de olijfboom voor dat de bloemen volledig op staan. Foto: Hans / Pixabay

Lees verder na de advertentie

Wanneer je de olijfboom gaat snoeien, verwijder dan takken die tegen elkaar aan schuren of elkaar kruisen. Deze kunnen elkaar beschadigen. Te dichte groei aan takken kun je ook het beste weghalen, zodat genoeg lucht en zon de binnenkant van de boom kan bereiken. Waterloten moeten ook verwijderd worden. Voor de esthetiek kun je eventueel lange, opstaande takken verwijderen. Te lange, horizontale takken kun je inkorten. 

Hoe snoei ik de olijfboom?

snoeischaar schoonmaken

Omdat de boom een relatief langzame groeier is, is het belangrijk dat je niet te veel takken in één keer snoeit. Zeker bij jonge bomen moet je daarmee uitkijken, je kunt de olijfboom zo permanent beschadigen. Moet de grootte van de boom erg ingeperkt worden? Verspreid het snoeien van de olijfboom dan over meerdere jaren. Volg onderstaande stappen om de boom goed te zagen:

  • Het is belangrijk dat je scherpe snoeischaren en boomzagen hebt. Een schone wond zal sneller en beter genezen.
  • Snoei beschadigde en dode takken. Je voorkomt hiermee ziekten en zorgt voor een gezondere boom.
  • Om de luchtcirculatie in de boom te verbeteren, is het belangrijk dat je de takken in het midden van de boom uitdunt.
  • Snoei de boom in vorm, mocht je dit willen.

Vakantiesouvenir? Nee dank je!

Niks is verleidelijker dan op vakantie prachtige planten mee te nemen mee naar huis. Toch willen we je waarschuwen dat dit zeer ernstige gevolgen kan hebben voor je tuin en de natuurlijke leefomgeving om je heen.

Waarom denk je dan? Dit heeft alles te maken met bepaalde ziekten en plagen die rondgaan in Zuid-Europa, maar het hier ook prima naar hun zin hebben. Voor olijfbomen (en ook lavendel en rozemarijn) is bijvoorbeeld de bacterie Xylella fastidiosa vaak een doodvonnis en is niet te bestrijden. Koop dus altijd planten met een Europees plantenpaspoort en bij voorkeur in Nederland gekweekt. Lees meer over (geen) planten meenemen uit het buitenland.

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu