Rhododendron snoeien: hoe en wanneer doe je dat het beste?

rhododendron snoeien in juli

Rhododendron is een lust voor het oog met zijn kleurrijke bloemen, maar hoe zorg je er nou voor dat hij gezond blijft en mooi blijft bloeien ieder jaar? Snoeien kan helpen, zolang je weet wanneer en hoe je Rhododendron kunt snoeien.

Lees verder na de advertentie

Moet ik mijn Rhododendron snoeien?

Moet je rhododendron snoeien?

Als jouw Rhododendron verder gezond is en niet te groot wordt voor zijn standplaats, hoef je hem eigenlijk niet te snoeien. Deze plant heeft namelijk maar weinig verzorging nodig en zal gerust blijven doorgroeien als je hem niet bijknipt. Er zijn echter situaties waarin het wel aan te raden is om te snoeien.

Tip! Kijk ook onderaan het artikel hoe je een gezonde, uitgebloeide Rhododendron verzorgt.

Wanneer Rhododendron wel snoeien

Het beste snoei je Rhododendron na de bloei.
Uitgebloeide Rhododendron.

Als je Rhododendron zieke of dode takken heeft, is het aan te raden om hem bij te snoeien. Om ervoor te zorgen dat je niet het symptoom bestrijdt in plaats van het probleem, is het goed om eerst te kijken naar hoe de wortels ervoor staan. Het kan namelijk zijn dat je Rhododendron het zwaar heeft doordat hij in te natte grond staat, juist niet genoeg water heeft gehad of te diep is geplant. Als je weet hoe de wortels ervoor staan kun je hem eventueel verplanten. Vervolgens kun je de beschadigde takken en scheuten wegknippen, zoals wordt beschreven in het stappenplan hieronder.

Over het algemeen zal het niet nodig zijn, maar wanneer je jouw Rhododendron weer in model wilt brengen omdat hij uit zijn voegen groeit, kun je hem ook eventueel snoeien. Dit doe je het beste direct na de bloei, vaak rond het einde van de lente. Je kunt eventueel ook voor de bloei snoeien, maar dan is het wel goed om te weten dat stengels die je gesnoeid hebt dit jaar niet bloeien.

Lees verder na de advertentie

Hoe moet je Rhododendron snoeien: een stappenplan

Zorg dat je Rhododendron weer mooi bloeit door te snoeien als dat nodig is.
Foto: Tim Sandall / Gardeners’ World Magazine.

Is het nodig om je Rhododendron te snoeien? Dan kun je aan de slag met dit eenvoudige stappenplan. Pak je snoeischaar en snoeizaag er maar bij! Ook is het verstandig om tuinhandschoenen te dragen, onder andere omdat deze plant giftig is.

Tip! Vergeet niet na het snoeien je gereedschap schoon te maken. Dit kan voorkomen dat je ziektes overbrengt van de ene op de andere plant. Lees ook meer tuinfouten om te voorkomen.

Stap 1: Begin bij het probleem

Heeft je Rhododendron dode of zieke takken? Snoei die dan eerst weg. Gebruik een snoeizaag voor dikkere takken en een snoeischaar voor de dunnere stengels. Snoei ook kruisende takken weg om luchtcirculatie te verbeteren en om beschadigingen te voorkomen.

Stap 2: Koppen

rhododendron snoeien na de bloei.

Als je na de bloei snoeit, is dit een goed moment om te koppen. Knip de dode bloemen uit je Rhododendron met een snoeischaar. Deze stap kun je altijd doen, ook als je struik verder gezond is.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stap 3: De struik bijsnoeien

Wil je jouw Rhododendron weer in model brengen of inperken? Snoei de takken dan licht terug tot net boven een bladknop. Probeer erop te letten naar welke kant de bladknop wijst, want dat is de kant waarnaar de nieuwe scheuten ook zullen groeien.

Kies in het geval van een dichtgroeiende struik een paar takken uit om bij de basis te snoeien. Zo verbeter je de luchtcirculatie. Het beste zaag je de tak af net boven een scheut die naar buiten wijst.

Tip! Je kunt Rhododendron stekken uit gezonde, gesnoeide scheuten of door ze af te leggen.

Stap 4: Verzorgen

Geef je Rhododendron eventueel voeding na het snoeien.
Foto: Sarah Cuttle. Locatie: Wrest Park, English Heritage, Silsoe, Bedfordshire.

Als je plant is gesnoeid, kun je hem even flink water en eventueel ook wat voeding voor zuurminnende planten geven.

Je Rhododendron is uitgebloeid, wat nu?

rhododendron snoeien en bloemen verwijderen.

Is je Rhododendron alleen uitgebloeid, maar verder gezond? Dan kun je ook aan de slag met snoeien, namelijk met het zogenoemde koppen. Daarbij knip je de uitgebloeide bloemen uit de plant. Zo ziet je plant er weer fris en groen uit, maak je ruimte voor nieuwe groei en stopt je plant niet onnodig energie in het ontwikkelen van zaden. Ook is het aan te raden om tijdens de bloei zo nu en dan uitgebloeide bloemen uit je struik te plukken.

Meer lezen over Rhododendron

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu