Gardeners’ World 01/2025
Nieuw jaar, frisse start!
Cover Gardeners' World magazine GW2501

De 11 mooiste meerstammige bomen voor in de tuin

Cover van

Een meerstammige boom geeft extra sierwaarde in de tuin en blijft doorgaans kleiner dan een boom met enkele stam. Bomen bieden je naast een optisch grotere tuin nog veel meer dan je verwacht. Denk aan bomen tegen inkijk, als schuilplaats en voedselbron voor tal van dieren, temperatuurverlagende werking en een fijne schaduwplek tijdens warme zomerdagen.

Lees verder onder de advertentie

Je hebt boomsoorten voor kleine en grote tuinen, groenblijvend en met rijke bloei: wij laten je 11 mooie meerstammige bomen zien.

Wat zijn meerstammige bomen?

Als je aan een boom denkt, denk je vaak aan één stam met daarop een grote kruin aan takken. Echter, in de natuur groeien veel bomen met meerdere stammen, vanuit de basis. Dit kunnen bomen zijn, maar ook heesters die veel van een boom weg hebben. Bij kwekerijen vind je ook vaak meerstammige varianten van allerlei bomen, die van nature niet die vorm hebben.

Wekelijks tuininspiratie ontvangen?

Behalve de jaarkalender snoeien ontvang je elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf je op de hoogte van aanbiedingen.

Bekijk 11 prachtige meerstammige bomen

We hebben hieronder een selectie van 11 prachtige meerstammige bomen op een rijtje gezet. Vaak zijn ze niet alleen mooi om te zien, maar bieden ze ook voordelen voor de vele tuindieren.

1. Judasboom (Cercis siliquastrum)

Foto: Zeynel Cebeci / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Opvallend aan de judasboom is dat deze in de lente volop bloeit met witte, paarse of roze bloemen vóórdat het blad verschijnt aan de bomen. Deze bloemen bieden ook nectar aan vroege insecten. Ook de hartvormige bladeren en zaadlijsten zien er prachtig uit, en sommige varianten krijgen prachtige herfstkleuren in het najaar. Plant de boom het liefst op een zonnige, beschermde plek, bijvoorbeeld in de voortuin.

2. Berk (Betulus)

Ruwe berg - Betula pendula
Ruwe berg – Betula pendula

Meerdere soorten berkenbomen werken prachtig in de tuin als meerstammige varianten. Met name de opvallende, witte bast, geeft jaarrond een opvallend tintje aan de tuin.

Bekijk bijvoorbeeld de Himalayaberk (Betula utilis) met glimmend witte bast, of help de natuur een handje en kies voor de inheemse zachte berk (Betula pubescens) voor een nattere standplaats of de ruwe berk (Betula pendula) voor een zanderige, ietwat vochtige bodem.

3. Grove den (Pinus sylvestris)

Grove den - Pinus sylvestris
Grove den – Pinus sylvestris

Zoek je een groenblijvende boom? Dan is grove den (ook wel vliegden) misschien iets voor jou! Deze inheemse boom houdt het hele jaar zijn naalden. Meerstammig komt deze boom ook goed uit de verf en past bijvoorbeeld bij Aziatische tuin.

4. Linde (Tilia)

Lindebloesem (Tilia)
Lindebloesem. Foto: Jen? Szabó / Pixabay

Deze prachtige inheemse boom, die kenmerkend is voor het cultuurlandschap in Nederland, kun je ook goed als meerstammige boom houden. Je kunt kiezen uit de zomerlinde (Tilia platyphyllos), winterlinde (Tilia cordata) of de meest voorkomende soort, een kruising tussen beide: de Hollandse linde (Tilia x europea). Van de bloemen kun je ook nog eens heerlijke thee zetten!

5. Hazelaar (Corylus avellana)

Kronkelhazelaar (Corylus avellana 'Contorta')
Kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’)

Hier smokkelen we een klein beetje, de hazelaar (Corylus avellana) is eigenlijk een grote heester, tot ongeveer 6 meter hoog. Deze ‘boom’ heeft een flinke groei snelheid, van zo’n 40 cm per jaar en heeft vele scheuten.

De hazelaar geeft in het najaar ook hazelnoten, maar voordat het zover is moet je wel wat geduld hebben: het kan tot 10 jaar duren voordat de eerste hazelnoten geproduceerd worden. Je kunt ook kijken naar de kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’), deze heeft een bijzondere groeiwijze van de scheuten, zie de foto hierboven.

Minuscule, vrouwelijke bloem van de hazelaar
Minuscule, vrouwelijke bloem van de hazelaar Foto: Siala / Pixabay

Probeer, soms al in januari, eens de minuscule, maar prachtige bloemen te vinden.

6. Japanse kornoelje (Cornus kousa)

Cornus kousa china girl
Cornus kousa ‘China girl’

Deze kornoelje bloeit met grote, witte bloemen en krijgt in het najaar roze besjes. Het is een langzame groeier, maar krijgt vaak zeer mooie vertakkingen. Uiteraard past deze goed in een Japanse tuin, maar valt ook in categorie ‘bomen voor een kleine tuin.’

Liever een inheems alternatief? Probeer dan gele kornoelje (Cornus mas). Deze bloeit vroeg in het jaar met gele bloemen. Het komt van nature voor in Zuid-Limburg en in delen van België.

7. Lijsterbes (Sorbus aucuparia)

Lijsterbes (Sorbus aucuparia) in container

De naam geeft het al weg: dit is een favoriete boom van vogels. De bessen worden gulzig gegeten in het najaar, maar ook de bloesem wordt in het voorjaar goed bezocht door wilde bijen. De lijsterbes groeit vaak op wat zandige gronden en in bossen en heeft van nature vaak al meerdere stammen (hoewel niet altijd).

8. Wilg (Salix)

Wilgenkatjes zijn populair bij bijen en hommels
Wilgenkatjes zijn populair bij bijen en hommels. Foto: Frauke Riether / Pixabay

de vele soorten wilgen zie je op veel natte plekken, vaak in polders en in het rivierengebied, maar kunnen prima in vrijwel elke tuin groeien. Meest bekend zijn natuurlijk de knotwilgen, maar wist je dat je ze ook meerstammig kunt krijgen?

Wilgen zijn razendsnelle groeiers, dus het is belangrijk dat je elk jaar wel snoeit als je hem enigszins compact wilt houden. Wilgen zijn uitermate populair bij vele honderden insecten, dus hen maak je in elk geval blij met deze boom.

9. Japanse sierkers (Prunus serrulata)

Japanse sierkers
Foto: Hans / Pixabay

Deze geliefde sierkers is vaak ook verkrijgbaar als meerstammige boom, wat hem een vol uiterlijk geeft, zeker wanneer deze in bloei staat rond april/mei.

Wil je dat je boom ook meerwaarde biedt voor insecten en vogels? Dan kun je ook de inheemse zoete kers (Prunus avium) kiezen. Hoewel hij iets minder intens bloeit, trekt deze ook veel bestuivers én komen er eetbare kersen aan.

10 Appelboom (Malus domestica)

Nu we het toch over vruchtdragende bomen hebben, ook appelbomen kun je prima meerstammig houden. Geniet in de tuin van je eigen appeloogst! Meerstammige (en kortstammige) varianten blijven vaak kleiner dan de van oudsher hoogstammen en hebben een kortere levensduur.

11 Tamme kastanje (Castanea sativa)

Tamme kastanje (Castanea sativa)
Foto: Hans / Pixabay

Nog een boom waar je vingers bij kan aflikken: de tamme kastanje. Deze bomen kunnen erg groot worden, maar als meerstammige boom kun je ze binnen de perken houden. Gemiddeld geven ze de eetbare kastanjes na ongeveer 7 jaar, bij sommige geënte versies kan dit al na 2 jaar het geval zijn.

Tamme kastanjes kunnen ontzettend oud en groot worden, zo is de ‘Kabouterboom’ in Beek minimaal 450 jaar en heeft deze een omtrek van ongeveer 8,5 meter!

Tip!

Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.