
Een haag als onderdeel van je moestuin: het kan! Een eetbare haag is een schuilplaats voor verschillende tuindieren, maakt bloemen aan voor bestuivers en blad voor rupsen. Verder zijn fruit en noten een prima maal voor jezelf én voor vogels en kleine zoogdieren. Bovendien er zijn ook nog eens meer opties dan je misschien denkt! Wij zetten twaalf mooie, eetbare hagen voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Bekijk 10 planten voor de eetbare haag
Met onderstaande planten kun je niet misgaan in je haag. Je kunt er zelf gemakkelijk en veel van oogsten, terwijl je ook ruimte biedt aan allerlei tuindieren.
1. Sleedoorn

Sleedoorn maakt in de herfst sleepruimen aan met een scherpe, zure smaak, die zoeter worden als je ze na het plukken invriest of laat hangen tot na de eerste vorst. Verwerk je oogst in chutneys, jam, jenever of zelfs wodka. Tuindieren zijn ook nog eens gek op sleepruimen. Let op dat sleedoorn zich vermeerderd via wortelstokken en zo in een haag makkelijker ‘uit gareel’ loopt.
2. Wilde appel

Wilde appels (Malus sylvestris) en sierappels eet je meestal niet rauw, omdat ze erg zuur smaken. Je kunt er wel goed gelei van maken, net als bij aalbessen en veenbessen (cranberries). Ga wel bij het aanschaffen na of de soort die je op het oog hebt geschikt is om te eten.
Wekelijks praktische tuintips ontvangen
3. Hondsroos

Een van de vele rozen, de hondsroos (Rosa canina), noemden we al in ons artikel over de beste rozen voor rozenbottels, want deze plant maakt massa’s vruchtjes aan! Gebruik de rozenbottels om een zachte rozensmaak te geven aan je jams, geleien, chutneys, thee of siroop.
4. Vlier

In de late lente geniet je van prachtige vlierbloesem die uitbundig groeit aan de gewone vlier (Sambucus nigra), waarvan je vlierbloesemsiroop kunt maken. Daarna verschijnen er trossen met glanzende, zwarte bessen. Vlierbessen hebben rauw een wrange smaak, maar gekookt zijn ze heerlijk in crumbles, chutneys, sorbets, siropen en likeuren. Pluk ze tijdig, want ook tuinvogels zijn er dol op!
5. Hazelaar

De hazelnoten van zowel de hazelaar (Corylus avellana) als van de Turkse hazelaar (Corylus maxima) zijn eetbaar. Je kunt de hazelnoten groen eten of aan de boom laten rijpen en ze vervolgens gebruiken in zoete of hartige recepten. Check voordat je ze eet of er geen gaatjes in zitten van de hazelnootboorder.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
6. Damastruim

Deze vruchten hebben een wrange smaak, ook al lijken ze op pruimen. Damastruim kun je koken en vervolgens gebruiken in gerechten zoals je dat bij pruimen zou doen.
7. Wilde peer

Qua uiterlijk lijken wilde peren (Pyrus pyraster) meer op wilde appels dan op de peren uit de supermarkt, maar deze zijn zoeter dan wilde appels wanneer ze helemaal rijp zijn en klaar zijn om geplukt te worden.
8. Kerspruim

Een andere eetbare haag die er prachtig uitziet is Prunus cerasifera of kerspruim. Hoewel je deze soort vaker tegenkomt als sierboom met mooie lentebloesem, kun je hem ook als haag inzetten. De vruchten kunnen zoet of zuur zijn en je kunt ze zowel vers eten als verwerken in jam, saus en andere recepten.
9. Braam en framboos

Je kunt ook planten laten klimmen in je eetbare haag! Denk bijvoorbeeld aan bramen en frambozen. Kies stekelloze varianten om makkelijk te oogsten en geniet van heerlijk fruit uit de tuin. Let op, deze soorten kunnen wel gaan woekeren, dus houd ze bij door bramen en frambozen tijdig te snoeien.
10. Rozemarijn en laurier

Misschien niet wat je verwacht van een eetbare haag, maar ook kruiden vallen in deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan een haag van laurier of rozemarijn. Zo heb je een haag die lekker ruikt, prachtig bloeit én je hebt deze keukenkruiden altijd bij de hand.