Sierlijk én smakelijk! 12 ideeën voor een eetbare haag

Je kunt damastruim uit je eetbare haag beter verwerken voor je hem eet

Een haag als onderdeel van je moestuin: het kan! Een eetbare haag is een schuilplaats voor verschillende tuindieren, maakt bloemen aan voor bestuivers en blad voor rupsen. Verder zijn fruit en noten een prima maal voor jezelf én voor vogels en kleine zoogdieren. Bovendien er zijn ook nog eens meer opties dan je misschien denkt! Wij zetten twaalf mooie, eetbare hagen voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie

1. Sleedoorn

Plant een haag met sleedoorn en oogst de vruchten na de eerste vorst

Sleedoorn maakt in de herfst sleepruimen aan met een scherpe, zure smaak, die zoeter worden als je ze na het plukken invriest of laat hangen tot na de eerste vorst. Verwerk je oogst in chutneys, jam, jenever of zelfs wodka. Tuindieren zijn ook nog eens gek op sleepruimen.

2. Wilde appel

wilde appels als eetbare haag

Wilde appels en sierappels eet je meestal niet rauw, omdat ze erg zuur smaken. Je kunt er wel goed gelei van maken, net als bij aalbessen en veenbessen (cranberries). Ga wel bij het aanschaffen na of de soort die je op het oog hebt geschikt is om te eten.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Hondsroos

rozenbottels van Rosa canina

Hondsroos of Rosa canina noemden we al in ons artikel over de beste rozen voor rozenbottels, want deze plant maakt massa’s vruchtjes aan! Gebruik de rozenbottels om een zachte rozensmaak te geven aan je jams, geleien, chutneys, thee of siroop.

4. Vlier

Vlierbessen en vlierbloesem kun je allebei verwerken in recepten

In de late lente geniet je van prachtige vlierbloesem waarvan je vlierbloesemsiroop kunt maken, en daarna verschijnen er trossen met glanzende, zwarte bessen. Vlierbessen hebben rauw een wrange smaak, maar gekookt zijn ze heerlijk in crumbles, chutneys, sorbets, siropen en likeuren.

5. Hazelaar

Je kunt prima eten uit je hazelaarhaag

De hazelnoten van de hazelaar, zowel van Corylus avellana als van Corylus maxima, zijn eetbaar. Je kunt de hazelnoten groen eten of aan de boom laten rijpen en ze vervolgens gebruiken in zoete of hartige recepten.

6. Damastruim

Je kunt damastruim uit je eetbare haag beter verwerken voor je hem eet

Deze vruchten hebben een wrange smaak, ook al lijken ze op pruimen. Damastruim kun je koken en vervolgens gebruiken in gerechten zoals je dat bij pruimen zou doen.

7. Wilde peer

Wilde peren hebben wel iets weg van appels en passen goed in een eetbare haag
Hectonichus / Wikimedia Commons.CC BY 3.0. Helderheid foto is aangepast.

Qua uiterlijk lijken wilde peren (Pyrus pyraster) meer op wilde appels dan op de peren uit de supermarkt, maar deze zijn zoeter dan wilde appels wanneer ze helemaal rijp zijn en klaar zijn om geplukt te worden.

8. Kerspruim

Kerspruim zorgt voor prachtige bloei in je eetbare haag

Een andere eetbare haag die er prachtig uitziet is Prunus cerasifera of kerspruim. Hoewel je deze soort vaker tegenkomt als sierboom met mooie lentebloesem, kun je hem ook als haag inzetten. De vruchten kunnen zoet of zuur zijn en je kunt ze zowel vers eten als verwerken in jam, saus en andere recepten.

9. Braam en framboos

Voeg bramen of frambozen toe aan je eetbare haag

Je kunt ook planten laten klimmen in je eetbare haag! Denk bijvoorbeeld aan bramen en frambozen. Kies doornloze varianten om makkelijk te oogsten en geniet van heerlijk fruit uit de tuin. Let op, deze soorten kunnen wel gaan woekeren, dus houd ze bij.

10. Rozemarijn en laurier

rosmarinus officinalis kan ook goed als eetbare haag

Misschien niet wat je verwacht van een eetbare haag, maar ook kruiden vallen in deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan een laurier- of rozemarijnhaag. Zo heb je een haag die lekker ruikt, prachtig bloeit én je hebt deze keukenkruiden altijd bij de hand.

Lees meer over eetbare planten voor je tuin:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu