Heb je ruimte én zaden over aan het begin van de herfst? Overweeg dan om groenten te zaaien en over niet al te lange tijd klein te oogsten – als babygroenten.
Lees verder na de advertentie
Een tikkeltje decadent kan het wel zijn: groenten zaaien op een moment dat ze niet meer helemaal ‘volwassen’ kunnen worden, en daarmee niet de kans hebben om hun potentie volledig waar te maken. Bovendien maak je geen volledige maaltijd met alleen deze kleine groenten.
Daar staat tegenover dat het een goede opvulling is als je kale grond in je tuin hebt. En heb je zaden die bijna over datum zijn, dan is het zonde om ze weg te gooien.
Wekelijks moestuintips in je mail
Iedere week moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Groenten laat zaaien
De hoeveelheid licht neemt snel af in de nazomer. Tegelijkertijd is de nazomer tegenwoordig een stuk warmer, dus is de kans best groot dat je laat gezaaide groenten nog een aardig formaat(je) bereiken. Let wel: geen garantie, want ook in het najaar kan het weer plots omslaan.
Biet
Bieten zijn lekker als ze klein zijn. Kweek bijvoorbeeld witte, gouden, paarse of gestreepte bieten. Samen zien ze er prachtig uit. Ook kun je het loof eten, bijvoorbeeld als je de bieten uitdunt.
Zaaien: april tot en met juli in de vollegrond, maart en september binnen.
Oogsten: mei tot en met maart.
Knolraap
Het liefst oogst je knolrapen als ze het formaat van knikkers hebben. Blancheer ze en stoof ze daarna in boter met veel tijm.
Zaaien: april tot en met juli in de vollegrond, maart binnen.
Oogsten: het hele jaar.
Prei
Minipreien kun je voor een intense smaak branden met een keukenbrander. Oogst ze als je een klein bosje bij elkaar hebt.
Zaaien: vanaf maart (binnen).
Oogsten: het hele jaar.
Knolvenkel
Oogst knolvenkel als de bollen net beginnen te zwellen.
Zaaien: maart tot en met september.
Oogsten: juni tot en met december.
Pastinaak
Kleinere pastinaken zijn iets zoeter dan grotere exemplaren. Pastinaak is een prima tussengewas voor laat in het seizoen.
Zaaien: april tot en met augustus buiten, maart binnen.
Oogsten: mei tot en met maart.
Wortel
Wortelen zijn bijzonder zoet en lekker wanneer ze nog klein zijn. Als je een folietunnel of kweekkappen hebt, kun je ze het hele jaar door kweken.
Zaaien: april tot en met augustus buiten, maart binnen.
Oogsten: het hele jaar
Meer over groenten:
- Verspil niets! Van deze gewassen kun je alle delen eten
- 10 smakelijke groenten om te kweken in de herfst en nog maandenlang te oogsten
- Te veel om op te eten? Zo bewaar je je oogst maandenlang
- De moestuin in september: dit kun je allemaal doen
- De moestuin in oktober: dit kun je allemaal doen
- De moestuin in november: dit kun je allemaal doen