De moestuin in september: dit kun je allemaal doen

Helga Kluiter
|
05/09/2023
moestuin in september: groenbemesters zaaien

De moestuin in september wordt vooral gekenmerkt door overvloed: nu kun je de vruchten oogsten van maandenlang werken en wachten. Maar ook kun je nu alweer vooruit kijken naar volgend jaar en je eerste voorbereidingen treffen.

Lees verder na de advertentie

Bramen snoeien

bramen snoeien in september

Nadat je je bramen hebt geoogst, kun je alle takken die vrucht hebben gedragen snoeien. Als je daar nu even geen tijd voor hebt, snoei je bramen dan later in de herfst of zelfs nog in de winter bij mild weer. Maar klaar deze klus voordat in de lente de nieuwe uitlopers ontstaan. Anders heb je volgend jaar geen vruchten.

Groenbemesters zaaien

moestuin in september: groenbemesters zaaien

September is een goede tijd om groenbemesters te zaaien, zoals Phacelia, incarnaatklaver (foto), gele mosterd, Japanse haver of winterrogge. Deze planten voeden de grond en zorgen voor een betere bodemstructuur. Bonus: ze onderdrukken ook het onkruid.

Lees verder na de advertentie

Pas op voor wespen

Wespen kunnen in deze tijd van het jaar lastig zijn in de moestuin, omdat ze er als de kippen bij zijn om zich te laven aan het zoete sap van rijpe vruchten. Om de schade te beperken, kun je vruchten het beste zo snel mogelijk plukken zodra ze rijp zijn. Raap gevallen fruit ook op.

Oogsten in de moestuin in september

courgette kweken: oogsten

Er zijn veel gewassen oogstklaar in september, waaronder uien, aardappelen, pronkbonen, courgettes, komkommers, herfstframbozen, tomaten, paprika’s, pepers, de eerste appels en veel kruiden. Oogst alles zodra het kan en bewaar het op de juiste manier om niets te verspillen.

Zaaien in de moestuin in september

Diverse soorten groenten kun je planten en zaaien in de moestuin in september, zodat je in het voorjaar al eerder kunt oogsten. Een ander voordeel: zo zorg je ervoor dat de bodem in de winter bedekt is, wat beter is voor de grond.

Knoflook

tuin in de herfst: knoflook planten

Een van de beste groenten om in het najaar te zaaien, is knoflook. Heb je nog geen pootgoed, bestel het dan snel, voordat alles uitverkocht is. Plant de teentjes 2,5 cm diep en met 25 cm tussenruimte in vruchtbare en goed drainerende grond. De scheuten verschijnen al in het najaar. Na een groeipauze in de winter zullen ze in het voorjaar snel verder groeien.

Spinazie

Zaai nu spinazie om in het voorjaar te oogsten. Je kunt rechtstreeks in de vollegrond zaaien, maar in potten kan ook. Bedek je jonge plantjes vanaf oktober met vliesdoek of een kweekklok.

Tuinbonen

groenten zaaien in november

Door tuinbonen in het najaar te zaaien, kunnen de planten zich gedurende de winter vestigen. In het voorjaar kun je dan al eerder oogsten dan de tuinbonen die je in de lente zaait. De variëteiten ‘Agadulce’ en ‘The Sutton’ zijn erg geschikt om te zaaien in de herfst.

Erwten

Net als tuinbonen kun je winterharde erwten (ook wel wintererwten genoemd) ook in september zaaien om te laten overwinteren voor een vroege oogst. Een variëteit zoals ‘Feltham First’ (of ‘Voorlopers) is hiervoor geschikt.

Bladgroenten

moestuin in september: mizuna zaaien

Wil je deze herfst nog bladgroenten oogsten uit je tuin, zaai ze dan nu op een beschutte plek in de vollegrond of in potten. Probeer bijvoorbeeld mosterdblad, veldsla en mizuna (foto).

Lees meer over je moestuin in september

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu