Bloemen die je kunt eten: 11 prachtige soorten voor jouw tuin
Behalve kleur en geur in de tuin, dienen bloemen ook als voedsel voor bestuivers en andere tuindieren – en voor jou! Als je de juiste eetbare bloemen plant, geef je kleur aan je zomerdrankjes, salades, thee en andere gerechten.
11 eetbare bloemen om te proberen
Met eetbare bloemen versier je jouw tuin én je bord of glas! Kies wel altijd voor bloemen die onbespoten zijn, zodat je ze veilig kunt eten. Wij zetten een paar van de lekkerste soorten voor je op een rij.
1. Viooltjes (Viola)
Viooltjes hebben een zoete en beetje kruidige smaak. Daarmee kun je ze in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Gekonfijte viooltjes zijn bijvoorbeeld een mooie decoratie voor taarten, salades en soufflés. Wil je zelf viooltjes konfijten? Dan is Viola odorata een goede keuze, die hebben een heerlijk zoet aroma. Je kunt sleutelbloem (Primula vulgaris) op dezelfde manier gebruiken in gerechten als viooltjes.
Tip van de redactie: gekonfijte viooltjes smaken ook heerlijk met chocolade!
2. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
Misschien wel een van de bekendste en gemakkelijkste eetbare bloemen om te kweken: Oost-Indische kers. De bloemen hebben een sterke pepersmaak en even vlammende kleur, waarmee ze schitteren in een salade of roerbakschotel.
Lees verder na de advertentie
Als je de plant na de bloei zaden laat ontwikkelen, kun je de jonge, groene zaaddozen ook oogsten en inmaken. Gebruik ze vervolgens in gerechten in plaats van kappertjes. Het kan dan ook geen kwaad om wat extra van deze eetbare bloemen te zaaien, zodat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken in je gerechten.
3. Rozen
Rozen hebben een uitgesproken, herkenbare smaak en geur. Maak bijvoorbeeld jam van rozenblaadjes of -bottels, konfijt de blaadjes als smaakvolle decoratie of maak je eigen rozenwater. Om zelf rozenwater te maken kun je de blaadjes zacht laten koken in water. Een rozensiroop is ook zo gemaakt en natuurlijk kun je rozenblaadjes vers gebruiken als garnituur.
Tip van de redactie: zorg ervoor dat je werkt met rozen die onbespoten zijn. Ga je op zoek naar een nieuwe roos als toevoeging aan je tuin met eetbare bloemen? Let dan vooral op de geur. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij De Bierkreek voor geurige en smakelijke biologische rozen.
Wekelijks praktische tuintips in je mail
4. Bieslook
Bieslook is een snelgroeiend en lekker keukenkruid met een milde uiensmaak. Hoewel je de stengels al vaker terugziet in salades en sauzen, heb je misschien de bloemhoofden tot nu toe links laten liggen. Toch zijn deze ook erg lekker en hebben die kenmerkende pittige, uiensmaak.
Eigenlijk bestaan bieslookbloemen uit hele groepen bloemhoofden bij elkaar. Pluk ze uit elkaar en sprenkel ze over je gerechten. Met bieslookbloemen geef je salades en soepen wat kleurrijke pit.
5. Vlierbloesem
Vlierbloesem is een fijne bloeier die ook nog eens een overdaad aan eetbare bloemen produceert. Als je ze eenmaal hebt gekookt, kun je ze gebruiken in allerlei taarten, cakes en siropen. Oogst bloemhoofdjes die net open zijn voor de beste smaak.
Tip van de redactie: kijk ook bij onze collega’s van Foodies voor heerlijke recepten met vlierbloesem.
Lavendel
Lavendel is een populaire Mediterrane plant die goed tegen droogte kan en heerlijk ruikt. Onder de lavendelsoorten heeft Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) een bijzonder lekkere smaak.
Pluk de bloemen voor ze opengaan en vervolgens kun je het beste de bloemen drogen. Daarna kun je ze goed gebruiken in bijvoorbeeld gebak, koekjes en limonade, maar ook in hartige gerechten. Bedenk wel dat lavendel overheersend kan zijn qua geur en smaak, dus gebruik de bloemen met mate.
Maak je eigen pluktuin
Bloemen voor jou én de natuur€ 12.99- Pluk armen vol kleurrijke bloemen
- Kweken & zaaien voor het hele jaar bloemen op tafel
- Verzorgen: do’s en don’ts volgens experts
7. Gewone margriet (Leucanthemum vulgare)
Net als Oost-Indische kers kun je de eetbare bloemen van gewone margriet op verschillende manieren bereiden. Maak de ongeopende bloemknoppen in als kappertjes of gebruik bijvoorbeeld de witte bloemblaadjes in zoete en hartige gerechten. Je kunt ook thee zetten van de bloemen. Een leuke toevoeging voor je eigen theetuin dus!
Leuk weetje: wist je dat het gele hart van margrieten eigenlijk bestaat uit een cluster van kleine buisbloemen, die weer omringd zijn door witte randbloemen? Lees meer over de inheemse margriet in het artikel van NL Bloeit!.
8. Bernagie (Borago officinalis)
Deze eetbare bloemen komen geregeld uit zichzelf op in je tuin: bernagie of komkommerkruid. Met hun opvallend paarsblauwe kleur zijn ze niet te missen. Geef je cocktails kleur met bernagie of verras gasten met deze salade-garnering.
9. Courgette
Dat je courgette kunt eten is niet zo’n verrassing, maar ook de bloemen zijn eetbaar! Ze vormen een heerlijke toevoeging aan hartige gerechten. Pluk ze wanneer ze aan een onrijpe courgette zitten en kook ze binnen een paar uur na het plukken.
Je kunt ze frituren (eventueel in een knapperig gepaneerd jasje) of vullen met bijvoorbeeld kaas en toevoegen aan een pasta of risotto. Verwijder de meeldraden voor je ze bereidt. Als je de bloemen vult, kun je de bloem weer voorzichtig dicht ‘draaien’ om de vulling op zijn plaats te houden.
10. Bergamot (Monarda)
Deze eetbare bloemen hebben een milde, zoete smaak, kleurrijke bloemen en kenmerkende geur. Ze zijn een zachte toevoeging aan theemengsels en salades.
11. Korenbloem (Centaurea cyanus)
Korenbloemen zijn heerlijk om te zien én om te eten! Ze hebben een zoete, pittige smaak die wel iets weg heeft van kruidnagel. Voeg ze toe als garnering aan een salade of aan je eigen thee-melange.
Pas op met giftige planten en eetbare bloemen
Zorg er altijd voor dat je weet welke bloem je voor je hebt bij het koken met eetbare bloemen. Sommige bloemen zijn namelijk giftig en kunnen voor nare bijwerkingen zorgen, zoals bijvoorbeeld klaprozen, Lathyrus en narcis. Twijfel je of een plant eetbaar is? Laat de bloemen dan staan.
Gelukkig zijn er veel bloemen waar je wél mee kunt koken. Je vindt een handig overzicht van eetbare bloemen en giftige soorten bij onze collega’s van Foodies in dit artikel over koken met eetbare bloemen.
Extra idee voor de zomer
Nog een leuk idee: gebruik bloemblaadjes in ijsblokjes. Dat ziet er heel zomers en vrolijk uit.