Plant deze eetbare bloemen voor meer kleur én smaak in je gerechten
Je kunt verrassend veel bloemen eten. Ze zijn een kleurrijke toevoeging aan drankjes en maaltijden en kunnen ook bijdragen aan de smaak. Ga je bloemen gebruiken voor een gerecht? Kies dan alleen onbespoten bloemen – en het liefst bloemen uit eigen tuin, zodat je weet hoe ze gekweekt zijn. Kweek ze bijvoorbeeld in je groente- of kruidentuin.
Viooltjes
Gekonfijte viooltjes vormen een mooie en eetbare decoratie op bijvoorbeeld taarten. Gebruik hiervoor Viola odorata, met een zoet aroma. Je kunt viooltjes ook aan hartige gerechten zoals salades toevoegen.
Wekelijks plantentips in je mail
Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Primula’s
Primula’s kun je op dezelfde manier gebruiken als viooltjes. Vooral de lichtgele bloemetjes van Primula vulgaris zien er heel sierlijk uit.
Oost-Indische kers
Elk onderdeel van Oost-Indische kers kun je eten, dus ook de bloemen. Ze smaken een beetje peperachtig, maar vooral de kleur knalt eruit in salades. Ook kun je ze toevoegen aan een wokgerecht. De bladeren kun je ook gebruiken in salades, en van de zaadjes kun je kappertjes maken.
Rozen
Rozenblaadjes hebben een enorm herkenbare smaak. Maak er jam, rozenwater of Turks fruit van.
Bieslook
Je kweekt bieslook voornamelijk voor de stengels, maar de eetbare bloemen zijn ook heerlijk! Ze hebben een milde uiensmaak en je kunt ze in dezelfde gerechten gebruiken als de bieslookstengels. Vul een potje met wittewijnazijn en bieslookbloempjes voor een kruidige azijn die lekker smaakt als dressing over een salade.
Lavendel
Lavendel geurt niet alleen heerlijk, de bloemen zijn ook eetbaar. Pluk de bloemen van Lavandula angustifolia vlak voordat de bloemen openen, dan hebben ze de beste smaak. Je kunt ze drogen en in zoete, maar ook hartige gerechten gebruiken. Maak er bijvoorbeeld koekjes mee, of een lekker drankje. Doe inspiratie op bij onze collega’s van Foodies!
Vlierbloesem
Dit is vast geen verrassing voor je: van de bloesems van vlierstruiken maak je vlierbloesemsiroop. Van die siroop maak je een lekker drankje, maar die doe het ook goed in bijvoorbeeld taarten. Ook kun je de bloemen door een deeg halen en frituren.
Margriet
Van de bloemen van gewone margriet (Leucanthemum vulgare) kun je thee maken, maar de blaadjes kun je ook in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Van ongeopende bloemknoppen kun je kappertjes maken.
Courgettebloemen
Voor de meeste (moes)tuiniers is dit geen verrassing: van courgettebloemen maak je heerlijke maaltijden. Verwerk ze binnen een paar uur na het plukken. Je kunt ze goed vullen, frituren in een beslag of in pasta’s en risotto’s gebruiken.
Monarda
Monarda-bloemen ruiken kruidig, maar hebben juist een milde, zoete smaak. Gebruik de eetbare bloemen in thee of als garnering van salades.
Korenbloem
Korenbloemen smaken zoet, kruidig en hebben wel iets weg van kruidnagel. Garneer een salade met korenbloemen.
Anjers
De bloemetjes van anjers (Dianthus) smaken kruidig. Je kunt ze goed gebruiken om je salade een oppepper te geven, visueel en qua smaak. Gebruik alleen de blaadjes.
Kamille
In dit lijstje kan kamille natuurlijk niet ontbreken. Je kunt de bloemen vers en gedroogd gebruiken om thee van te zetten.
Nog een leuk idee: gebruik bloemblaadjes in ijsblokjes. Dat ziet er heel zomers en vrolijk uit.