Inheemse plant: margriet (Leucanthemum vulgare)

Ook zeldzame kevers zijn te vinden in de buurt van Leucanthemum vulgare

De gewone margriet, beter bekend als margriet, is een bekende wilde plantensoort en maakt deel uit van de composietenfamilie (Asteraceae). Het is een overblijvende plant, die 30 tot 60 centimeter hoog wordt. Uit paleontologisch onderzoek is gebleken dat de margriet al sinds de bronstijd in deze omgeving aanwezig is. In Nederland en België komt ze nog vrij algemeen voor, met uitzondering van het noordoosten.

Als inheemse soort, vind je margrieten vaak in openbaar groen

De bloemen van de margriet zijn wit met een geel hart en ze bloeit van medio mei tot en met augustus, soms met een uitloop tot in september. In het openbaar groen (zoals wegbermen) is de bloem een aantrekkelijke en beeldbepalende soort.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week duurzame tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Margriet en bestuivers

Hommels en andere bestuivers bezoeken de margriet graag

Zoals bij veel soorten van de composietenfamilie zorgt de kroon van de margriet, die bestaat uit witte randbloemen, ervoor dat de bloeiwijze voor insecten goed zichtbaar is. Voor een mensenoog is deze kroon wit. Voor bijen heeft ze echter de kleur ‘bijenblauwgroen’. Zo vormen de randbloemen een kleurcontrast met de gele buisbloemen in het midden.

De kroon van de buisbloemen is kort en daardoor is de nectar ook voor insectensoorten met een korte tong gemakkelijk toegankelijk. Veel insecten verzamelen dan ook nectar en stuifmeel van de bloemen, waaronder wilde (solitaire) bijen, zoals groefbijen, maskerbijen, grasbijen en hommels. Verder komen kevers, (zweef)vliegen en diverse vlinders op de nectar en het stuifmeel van de margriet af.

Beste standplaats voor de margriet

Ook zeldzame kevers zijn te vinden in de buurt van de margriet of Leucanthemum vulgare

Lees verder na de advertentie

De margriet is een gemakkelijke en rijkbloeiende plant voor in de tuin. De plant gedijt op enigszins droge tot zelfs wat vochtige bodems die vrij open moeten zijn, aangezien ze erg van zon houdt. De bodem mag niet te voedselrijk zijn. In de tuin zijn margrieten bijvoorbeeld goed te combineren met veldsalie, knoopkruid, gele kamille, lange ereprijs, beemdkroon, wilde cichorei, dagkoekoeksbloem en avondkoekoeksbloem.

Margriet in huis

De margriet is ook een prima snijbloem voor in boeketten, want ze blijft lang goed op de vaas. Er zijn ook gekweekte vormen met grotere bloemen en kleurvariëteiten. Je vindt deze grootbloemige variëteiten vaak terug onder de verzamelnaam Chrysanthemum maximum.

Lees meer over inheemse planten:

Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu