Vaste planten aanplanten: zo geef je ze een vliegende start

Helga Kluiter
|
09/03/2022
vaste planten aanplanten

Vaste planten aanplanten is van onschatbare waarde voor je tuin! Niet alleen komen ze in alle soorten en maten, maar ze gaan ook jarenlang mee. De meeste vaste planten sterven in de winter bovengronds af, maar in het voorjaar komen ze gewoon terug. Als je je aan de volgende spelregels houdt bij het aanplanten, krijg je er sterke planten voor terug die nooit teleurstellen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer vaste planten planten?

plantgat graven

De beste momenten voor aanplanten zijn het voorjaar en het najaar. Maar winterharde vaste planten die je koopt in potten kun je in principe op elk moment van het jaar uitplanten, behalve bij vorst of langdurige droogte (tenzij je graag met gieters sjouwt). Tuinier je op zware klei, wacht dan tot de grond in het voorjaar niet meer doorweekt is om te voorkomen dat de planten verdrinken.

Grond voorbereiden

Verrijk de bodem met een royale hoeveelheid organisch materiaal (compost of mest) voordat je er planten inzet, voeg als extraatje een flinke laag bloed-, vis- en beendermeel toe en verwijder alle onkruidwortels.

Niet te diep planten

vaste planten aanplanten diepte

Graaf een gat dat net groot genoeg is voor de wortels van elke plant en druk de aarde aan. Zorg ervoor dat de wortelhals van de plant (waar wortels en uitlopers bij elkaar komen) op gelijke hoogte staat met het oppervlak van de grond. Plant niet te diep.

Lees verder na de advertentie

Aarde aandrukken

Druk de aarde rond de pas aangeplante planten aan als het ’s nachts gevroren heeft en geef ze in hun eerste zomer voldoende water.

Vaste planten mulchen

vaste planten aanplanten: mulchen

Geef ruim water en breng dan boven op de aarde een 5 cm dikke mulchlaag van houtsnippers, compost of mest aan, zonder de planten zelf te bedelven. Zo wordt vocht vastgehouden en eenjarig onkruid onderdrukt.

Hoge planten steunen

Steun hogere planten met rijshout of metalen plantensteunen voordat ze het nodig hebben. Niets is lelijker dan een vastgebonden plant die te laat in het seizoen een plantensteun heeft gekregen.

Vaste planten snoeien

vaste planten snoeien

Snoei in het late najaar planten die tot hun wortels afsterven terug tot op de grond. Sommige planten, zoals veel siergrassen, kun je beter pas begin voorjaar terugknippen wanneer de nieuwe groei verschijnt. Zo bescherm je de kroon van de plant en kunnen insecten er ’s winters schuilen. Geef de verwelkte stengels wat bemeste tuinaarde.

Meer lezen over vaste planten aanplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu