Wat zijn hondsdagen en hoe overleeft je tuin deze periode?

Helga Kluiter
|
12/07/2023
hondsdagen

De zomer is in volle gang en dat betekent dat de beruchte hondsdagen weer van zich laten horen. Maar wat zijn die hondsdagen eigenlijk? 

Lees verder na de advertentie

Wat zijn hondsdagen?

zonnebloemen hitte en droogte
Foto: congerdesign / Pixabay

De hondsdagen zijn van oudsher de warmste dagen van het jaar. Het is een tijd waarin de zon op haar felst schijnt en de temperaturen kunnen stijgen tot ondraaglijke hoogten. De naam is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius, de helderste ster aan de hemel, bevindt zich in dit sterrenbeeld en komt in deze periode vlak voor zonsopkomst op. Volgens de volkswijsheden valt dit alles samen met warm en ellendig weer.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer zijn de hondsdagen?

De begin- en einddatum van de hondsdagen kunnen een beetje variëren, maar de meeste bronnen zijn het erover eens dat het de periode is tussen 20 juli en 20 augustus.

Lees verder na de advertentie

Eerste hondsdag en Sint-Margriet

planten die zichzelf uitzaaien

De eerste dag van de hondsdagen, 20 juli, is een zogeheten merkeldag, ook wel een lotdag genoemd. Dat is de aanduiding voor een dag die in het volksgeloof erg belangrijk is voor het lot van de mens of het weer. Bij elke merkeldag of lotdag hoort ook een weerspreuk. De spreuk van 20 juli draait om Sint-Margriet, die op deze dag herdacht wordt: “Regent het op Sint-Margriet, dan krijgen we zes weken een natten tied.”

Wat betekenen de hondsdagen voor je tuin?

tuin voorbereiden op hittegolf

Als tuinier is het belangrijk om te weten dat de hondsdagen een periode zijn waarin planten snel groeien en bloeien. Is het in deze periode heet, dan kunnen de genadeloze zonnestralen dus een behoorlijke aanslag zijn op je arme tuin. Het is een strijd om je tuin groen en weelderig te houden terwijl de zon als een hete adem over je planten blaast.

Je planten beschermen tijdens hondsdagen

planten beschermen tijdens hondsdagen

Dus wat kun je doen om je tuin te beschermen? Er zijn enkele dingen die je zeker moet doen als het erg heet en droog is:

  • Geef je planten steeds voldoende water, want ze verdampen bij zon, hitte en wind veel vocht. Geef extra aandacht aan jonge aanplant, eenjarige groenten en planten in potten.
  • Zorg waar mogelijk voor schaduw. Potplanten kun je naar de schaduw verhuizen. Hang schaduwdoeken op en voorzie je kas van schaduw met doeken of kassenwit.
  • Wied regelmatig onkruid, zodat deze ongewenste plantjes niet met je planten gaan concurreren om het kostbare water.
  • Steun hogere planten met steunen (zoals stokken), zodat bij windstoten tijdens zomerse onweersbuien niet afbreken.

Met dit beetje extra verzorging komt je tuin de hondsdagen goed en groen door.

Meer over het weer en de tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu