Welke gevolgen heeft een warme herfst voor je tuin?

Linda Passies
|
27/10/2022
herfstkleuren warme herfst

Temperaturen van 20 graden eind oktober? Het lijkt erop dat de nachtvorst nog even op zich laat wachten. Wat zijn de gevolgen van deze relatief warme, zachte herfst voor je tuin?

Lees verder na de advertentie

Bloembollen laten hun loof zien

bloembollen in pot

Heb je al bloembollen gepoot of in een pot gezet? Dan heb je misschien al loof tevoorschijn zien komen. Hier hoef je niet van te schrikken. Het loof kan afsterven bij kou, of juist de winter overleven. Dat laatste gebeurt als het een warme winter is of het loof geïsoleerd raakt door sneeuw of blad. In beide gevallen hoef je je geen zorgen te maken: de bol loopt wel opnieuw uit. 

Wekelijks actuele tuinadviezen in je mail

Iedere week actuele artikelen over je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Warme herfst: planten later laten overwinteren

Lees verder na de advertentie

Vorstgevoelige (kuip)planten wil je naar binnen halen voor de eerste nachtvorst. Maar dat binnen overwinteren wil je zo kort mogelijk laten duren. Laat ze dus zo lang mogelijk buiten staan. Houd elke dag het weer in de gaten en zet alvast een steekkarretje klaar. Want zodra de nachtvorst zich aandient, moet je snel zijn! Overigens ligt dit ook nog aan de locatie en het eventuele microklimaat in je (achter)tuin. Een tuinthermometer kan dus ook van pas komen. 

Houd je in met vliesdoek

Net zoals je het overwinteren van je kuipplanten nog even uitstelt, moet je ook het beschermen van je planten uitstellen. Je wil bij dit warme weer echt nog geen vliesdoek of beschermhoezen gebruiken, want dan staan ze eronder te broeien. 

Blijf bloemen langer koppen tijdens een warme herfst

zomervakantie tuin zinnia koppen

Misschien heb je het al gemerkt: bijen blijven lang actief in een warme herfst. Blijf je bloemen koppen (zoals cosmea, zinnia, openbloemige dahlia’s). Zo blijf je nectar leveren voor al die insecten die nu nog rondzoemen. 

Meer lezen over de herfst:

Meer lezen over:
Tuinklussen Herfst
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu