Pompoen
Pompoenen zijn er in alle soorten en maten, van de klassieke Halloween-pompoenen en flespompoenen tot meer ongebruikelijke variëteiten zoals ‘Turk’s Turban’ en ‘Crown Prince’. Pompoenen zijn veelzijdig: je kunt ze roosteren, gebruiken in stoofschotels en curry’s of pureren tot een heerlijke herfstsoep. De meeste soorten zijn een paar maanden houdbaar, dus je kunt de hele winter door genieten van je zelfgekweekte groente.
Pompoenen zaaien
Zaai pompoenzaden eind april, begin mei binnenshuis. Zaai twee zaden in potjes van 8 cm gevuld met turfvrije zaaigrond. Leg de zaden op hun zijkant en niet plat om te voorkomen dat er water op komt te staan en dat ze gaan rotten. Zet de potjes op een warme, lichte vensterbank en geef ze goed water.
Wanneer de zaailingen groeien, verwijder dan de zwakkere zodat de sterkste genoeg ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Vind je het moeilijk kiezen? Geef dan beide zaailingen een eigen potje.
Pompoen planten
Verplant jonge planten in grotere potten als ze groot genoeg zijn. Zo kunnen de planten hun wortelkluit ontwikkelen en groter en steviger worden voordat ze worden uitgeplant. Plant ze vervolgens uit op hun uiteindelijke groeiplaats zodra alle vorstgevaar is geweken, na IJsheiligen. Kies een beschutte, zonnige plek en meng voor het planten veel tuincompost of goed verteerde mest in de grond.
Plant pompoenen minstens 90 cm uit elkaar, afhankelijk van de variëteit. De planten gaan straks flink groeien! Bedek de omringende grond met een mulch van compost om vocht vast te houden. Het is een goed idee om een bamboestok naast elke plant in de grond te steken. Zo kun je altijd het midden vinden om water te geven, hoe groot elke plant ook wordt.
Slakken vinden de jonge planten een smakelijk hapje. Heb je veel last van slakken in je tuin? Dan kun je overwegen de planten iets later uit te planten, zodat ze wat steviger blad hebben. Dat is minder aantrekkelijk voor slakken, en de plant kan dan beter herstellen van slakkenvraat. Ook zou je de jonge planten kunnen afschermen met een cloche.
Pompoen verzorgen
Na het uitplanten zullen pompoenplanten snel groeien. Afhankelijk van de ruimte kun je ze over de grond laten lopen of ze op een steunconstructie leiden. Stengels die de grond raken, kun je vastpinnen om ze aan te moedigen om in de grond te wortelen.
Pompoenen hebben aparte mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloem heeft een zwelling achter zich, wat de onvolgroeide pompoen of vrucht is. In koude of natte zomers kan het nodig zijn om de bestuiving te helpen. Verwijder een mannelijke bloem en steek hem in de vrouwelijke bloem om het stuifmeel van de meeldraden over te brengen op de stempel. Je kunt het stuifmeel eventueel ook overbrengen met een penseel.
Houd de grond onkruidvrij terwijl de planten zich vestigen. Als de planten eenmaal op gang zijn, zullen de grote bladeren voorkomen dat er onkruid groeit. Geef de planten regelmatig water, vooral bij droog weer. Als de pompoenen zich ontwikkelen, til ze dan voorzichtig op een steen, of leg stro onder de vrucht. Zo voorkom je dat ze op de grond rijpen, waar ze gevoeliger zijn voor rotting. Als de dagen korter worden, kan het verstandig zijn om regelmatig wat blad weg te knippen. Op die manier komt er meer zon bij de pompoenen, wat ze helpt bij het rijpen.
Problemen bij pompoen
Meeldauw kan een probleem zijn op pompoenbladeren, vooral als de grond droog is. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans op meeldauw te verkleinen. Geef goed water, mulch om het vocht bij de wortels vast te houden en zorg voor een goede luchtcirculatie rond de bladeren. Ook kun je (twee)wekelijks gieten met zeewiervoeding. Dit kun je zowel op de grond gieten als op het blad sproeien. Als meeldauw vroeg in het jaar toeslaat, moet je de geïnfecteerde delen meteen weghalen.
Pompoen oogsten
Pompoenen zijn klaar om te oogsten wanneer de steel begint te barsten en de schil hard wordt. Pluk voor de eerste vorst in oktober of november en snijd de stengel zo lang mogelijk af.
Pompoen eten
Pompoenen kun je in veel gerechten gebruiken. In soep, geroosterd, gekookt, in taart: noem maar op. Bij onze collega’s van Foodies Magazine vind je heerlijke gerechten met pompoen.
Pompoenen bewaren
Pompoenen blijven het best als je ze ongeveer 10 dagen in de zon legt voordat je ze bewaart, omdat de schil dan hard wordt en ze niet uitdrogen tijdens het bewaren. Vergeet niet om ze af te dekken bij vorst en ze op een koele, droge en goed geventileerde plek te bewaren. Ze zijn ongeveer zes maanden houdbaar.
Mooie variëteiten
Zoek je leuke variëteiten, kijk dan eens of deze soorten iets voor je zijn.
- ‘Baby Bear’ – een compacte pompoen, perfect voor kleinere tuinen
- ‘Sprinter’ – een snel rijpende butternutpompoen met zoet, stevig vruchtvlees
- ‘Crown Prince’ – een productieve groeier met heerlijke vruchten met een blauwgrijze schil
- ‘Hasta La Pasta’ – een pompoen met gele schil en noedelachtig vruchtvlees
- ‘Sunshine’ – een winterpompoen met een heerlijk zoete, nootachtige smaak
- ‘Turk’s Turban’ – een decoratieve pompoen met oranje en groen vruchtvlees