
Dit jaar zaaien wij samen met onze abonnees en andere lezers, pompoen ‘Fictor’ van De Bolster. We ontvangen ontzettend veel leuke reacties en delen deze graag met jullie! Maandelijks lees je onze tips en die van De Bolster in Gardeners’ World magazine. We geven je 7 kweektips om in de nazomer jouw heerlijke pompoenen te kunnen oogsten.
Lees verder onder de advertentie
Tip: bewaar dit artikel zodat je later de tips gemakkelijk kunt terugvinden.
Inzendingen van onze lezers
Omdat we zo blij worden van alle inzendingen, zetten we hieronder een aantal lezers in het zonnetje met hun foto’s van de pompoenen. We zijn ook benieuwd naar jouw foto’s! Stuur ze dus vooral in via redactie@gardenersworldmagazine.nl o.v.v. ‘Pompoen’. Of deel ze op onze Instagram met #mijngardenersworld of via een direct berichtje.
Pompoenen van Linda

Linda deelde deze foto met ons, inmiddels zullen de pompoenen al flink gegroeid zijn nu ze in de vollegrond staan.
“De zaadjes heb ik gezaaid op 29 april en nu zijn lekker verder aan het groeien in het zonnetje in mijn achtertuin op het zuiden. Over een paar weken (of dagen?) gaan ze mee naar onze moestuin om verder te groeien samen met een butternut- en delicata-pompoen.”
Pompoen van Sofie

Sofie had bij het zaaien een heel goede start!
“Met veel plezier gestart met zaaien en na 5 dagen al een mooi resultaat!”
Pompoenenervaring van Erna

“Slechts 3 Fictor’s gezaaid want heb ook nog andere soorten staan. Ze kwamen alle drie op en moeten nu (net als de andere pompoenplanten) dringend de vollegrond in.”
7 tips voor succesvol pompoenen kweken

Het kweken van pompoenen is niet heel lastig, want het zijn gemakkelijke planten. Met de juiste aanpak en nodige liefde, geniet je in de nazomer van pompoenen. Fictor kun je, op de juiste manier, ook heel lang bewaren.
1. Zaai ook nog in juni!
Pompoenen uitplanten kan vanaf IJsheiligen (half mei), maar dat betekent niet dat je daarna te laat bent. Sterker nog, je kunt de hele maand juni nog zaaien. Dit kun je doen in bakjes, maar ook direct in de vollegrond.
Tip van De Bolster: zet tijdens het kiemingsproces een bloempot op de kop, over de zaaiplek heen. Zo ontmoedig je muizen de heerlijke zaadjes op te eten.
2. Bescherm jonge zaailingen
Als je nog jonge zaailingen hebt, bescherm deze dan tegen slakken. Deze slijmerds willen zich nog weleens tegoed doen aan het jonge blad. Als de plant al wat groter is zullen de slakken hem met rust laten. Lees hier meer over in ons juni-nummer.
3. Geef gericht water
Als je water geeft aan de jonge pompoenen – en ze lusten nogal wat – kun je dit het beste doen aan aan de voet van de plant. Daar wordt het vocht opgenomen en voorkom je dat je onnodig water gebruikt op plekken waar dat niet nodig is.
4. Ranken leiden
Als de pompoen ranken begint te ontwikkelen, leg die dan om de plant heen. Zo hou je de pompoen compacter en krijg ‘onkruid’ geen voet meer aan de grond rondom de basis.
5. Laat blad zitten
Soms wordt geadviseerd om bladeren weg te halen voor vruchtrijping. De Bolster geeft als tip dit juist niet te doen. Pompoenen zijn gevoelig voor verbranding bij fel en langdurig zonlicht.
6. Niet vertroetelen
Pompoenen kunnen zich uitstekend zelf redden en het is voor de plant beter als je hem niet té veel liefde geeft. Als de groei achterblijft of de plant licht kleurt, is het wel een idee om bij te mesten.
7. Oogsten en bewaren
Het oogsten van pompoenen kun je doen als de vrucht volledig op kleur is – in het geval van Fictor oranje – en als het steeltje volledig verhout is. Oogst voorzichtig zodat je geen wondjes op de vrucht maakt. Als dat wel gebeurd, kun je de vrucht direct opeten, maar niet lang bewaren. Als het steeltje goed is ingedroogd, bewaar je de pompoenen daarna rond de 10 graden, bijvoorbeeld in je schuur.