Plan je zomerborder in de winter: hier moet je op letten

Linda Passies
|
27/12/2023
Zomerborder

Verlang jij in de winter ook zo naar je zomertuin? Dan is het een goed idee om alvast plannen te maken voor komend tuinseizoen. De voorpret helpt je tegen de heimwee en in de zomer kun je dan genieten van het resultaat met een prachtige zomerborder.

Lees verder na de advertentie

De winter is het juiste moment om je tuin aan te pakken. Ontdek je dingen die je wil veranderen in je tuin, dan kun je er meteen mee aan de slag.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuintips en -inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Houd je zomerborder niet te klein

kleine border

Lees verder na de advertentie

Als je van zomerkleur in je border houdt, beperk het dan niet tot een smalle strook langs je tuinhek. Planten hebben dan geen ruimte om te groeien of leunen naar buiten, op zoek naar licht.

Heb je de ruimte, verbreed dan je border. Geef hem een kronkelige rand of buig hem rond een centraal punt, zoals een boom of grote pot. Als er een pad in de weg ligt, maak dan een nieuwe border aan de andere kant om het pad met bloemen te omzomen. Vervolgens kun je je planten verspreiden en ze de ruimte geven.

Plant in groepen

border groepen planten
Foto: nicksmithphotography.com

Hoe mooi een plant ook is, in zijn eentje heeft hij veel minder impact dan in een groep. Denk eens terug aan je zomerborder afgelopen jaar – of kijk foto’s terug. Was er een plant die wat minder opviel, of een beetje wegviel tussen alle andere planten? Bedenk dan of het de moeite waard is om meer exemplaren van die plant aan te schaffen (of komend jaar te stekken).

Als je een nieuwe vaste plant voor je zomerborder koopt, denk er dan aan om er minstens drie te kopen in plaats van één. Als je je negen planten kunt veroorloven, koop er dan drie van elk drie verschillende soorten. Samen geplant hebben ze een veel groter effect.

Kies de juiste hoogte

hoogteverschillen zomerborder
Foto: nicksmithphotography.com

Hoge planten kunnen een border domineren, terwijl kleine vaste planten juist in het niet kunnen vallen bij een haag of schutting. Een gebalanceerde border heeft planten van verschillende hoogtes, die samen een weelderig geheel vormen. Grote planten zet je het liefst achteraan de border, en kleine planten vooraan. Maar daartussen is ruimte voor planten die er juist tussenin zitten qua lengte.

Houd hierbij ook rekening met hoe lang de planten kunnen worden na enkele jaren. Vaste planten koop je meestal klein, waarna ze bij jou groter worden. Geef ze wel de mogelijkheid om te groeien – als jonge planten overschaduwd worden door grote, volwassen planten, bestaat de kans dat ze niet optimaal groeien.

Haal structuur naar je zomertuin

siergras duizendblad zomerborder

Een border met zomerbloemen kan heel kleurrijk zijn, maar zonder structuur kan het lijken op een wirwar van planten die zomaar bij elkaar zijn gegooid.

Structuur kan komen van gesnoeide hagen, een paar kleine bomen of groenblijvende struiken, of je kunt een paar hoge siergrassen planten, zoals Miscanthus of Calamagrostis, die de hele zomer fonteinen van bladeren maken, met mooie zaadkoppen in de herfst.

Je hoeft niet alles opnieuw te planten, voeg gewoon twee of drie structurele planten toe die zich herhalen langs de border om alles bij elkaar te houden.

De juiste plant op de juiste plek

zomerborder zon schaduw

Had je afgelopen jaar planten in je zomerborder die het niet zo goed deden als je had verwacht of gehoopt? Nu is het juiste moment om uit te zoeken waar dit aan zou kunnen liggen. Googel de plant en de wensen die die plant heeft aan de standplaats. Of bekijk bijvoorbeeld onze lange lijst met planten-gidsen, wellicht staat jouw plant daar ook bij.

Een ‘fout’ die veel voorkomt, is het laten groeien van een zonminnende plant in de schaduw, of juist een schaduwminnende plant in de zon. Voor allebei niet optimaal. Gelukkig is de winter het juiste moment om vaste planten te verplaatsen.

Lees meer over het maken van tuinplannen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu