Gardeners’ World 11/2024
Omarm de herfst
Cover van

Kale grond in je moestuin? 3 manieren om hem te bedekken

compost scheppen

Hoe verder je in de herfst komt, hoe leger je moestuin wordt. Langzaam maar zeker verdwijnen groenten en bloemen, nu de dagen korter en de temperatuur lager wordt. Als de nachtvorst z’n intrede doet, is het voor veel gewassen echt klaar. Wat doe je met de kale grond?

Lees verder na de advertentie

Het liefst wil je zo min mogelijk grond kaal houden. Kale grond is niet zo’n natuurlijke situatie. Kijk maar naar natuurgebieden of bossen, de grond is daar in principe altijd bedekt. Het is een mooi voorbeeld voor je eigen moestuin. Een bodem die ofwel bedekt is met planten die erin staan, ofwel met organisch materiaal dat erop ligt, zorgt voor een levende tuin. En dat is heel belangrijk! 

Grond in de winter bedekken: 3 manieren

Er zijn grofweg drie manieren waarop je de grond in je moestuin kunt bedekken in de winter: met wintergroenten, groenbemesters en mulch.

1. Wintergroenten

moestuin in februari: boerenkool oogsten

Aan het eind van de zomer tot ruim in de herfst kun je nog goed wintergroenten zaaien, zoals spinazie, winterpostelein, palmkool of mizuna. En wat te denken van boerenkool? Een win-winsituatie: je bedekt de grond én je kunt in de winter verse groenten uit je moestuin eten. Dit vergt echter wel planning iets eerder in het seizoen – juist ook het moment waarop het vaak druk is in de tuin.

2. Groenbemesters

groenbemesters zaaien in oktober

Groenbemesters hebben veel voordelen: ze bedekken de grond, verbeteren de bodem en brengen vaak voedingsstoffen in de grond. Bij zware kleigrond helpen groenbemesters je de grond iets hanteerbaarder maken. Groenbemesters zoals klaver halen stikstof uit de lucht en brengen dit in de bodem. Je kunt de groenbemesters vervolgens later in de winter of  in het voorjaar onderwerken, waarna je een tijdje wacht voordat je groenten kunt zaaien.

Welke groenbemester je kiest, is deels afhankelijk van het moment dat je wil zaaien. Winterrogge kun je nog tot en met begin november zaaien.

3. Mulch

Marcelle van Houtum compost

Een andere manier om je grond te bedekken, is door je tuin te mulchen. Dit houdt in dat je de grond afdekt met een laagje organisch materiaal. Denk aan herfstblad of bladaarde, compost of wol.

Compost

Het is voor elke tuin een goed idee om jaarlijks een laagje compost over de grond te verspreiden. Dat hoeft maar een centimeter per keer te zijn, maar maakt in het grote geheel een enorm verschil voor je bodemkwaliteit. Dit hoef je niet alleen te doen op plekken waar de grond onbedekt is – ook rondom je wintergroenten, kruiden en fruitbomen kun je compost verspreiden. De tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura zijn hiervoor echte aanraders.

Schapenwol

schapenwol in no-dig bed

Een andere aanrader van Bio-Kultura zijn de matten van schapenwol. Je kunt die als onderlaag in een no-dig-bed gebruiken, maar ook als natuurlijk anti-worteldoek en als een mulchlaag. Dek je moestuinbedden af met de wol, en je hoeft je geen zorgen te maken over opkomend onkruid. In het voorjaar snijd je simpelweg een kruis in de wol, op de plek waar je een plant wil uitplanten. De wol blijft dan onkruid weren, en tegelijkertijd houdt het vocht vast in de bodem.

Over Bio-Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Lees meer artikelen van Bio-Kultura:

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.