Nieuwe tuin aanleggen? Start in de herfst!
Begint het tuinseizoen voor jou in de lente? Het voelt logisch, omdat het groeiseizoen dan begint. Maar het nieuwe tuinseizoen begint juist in de herfst! Het najaar is een perfecte tijd om aan de slag te gaan met een nieuwe (moes)tuin of om nieuwe plannen te starten in bestaande borders.
De bodem is de basis
Bij de aanleg van een nieuwe border of een heel nieuwe tuin is het belangrijk om te kijken naar de bodem. Zonder gezonde bodem geen gezonde tuin. Het is goed om te weten of je op zandgrond of op kleigrond tuiniert, omdat je je strategie daarop kunt aanpassen.
Gebruik ook je zintuigen en voel de structuur van de grond, ruik of de grond een bosgeur heeft en kijk of de grond nat of droog is na een regenachtige periode. Bovendien wil je graag veel beestjes aantreffen in de grond: wormen, pissebedden en torretjes.
Een tuin aanleggen met de no-digmethode
No-dig is een manier van tuinieren zonder de grond te spitten. Beter voor je rug, maar vooral ook veel beter voor de bodem. Spitten verstoort de bodem, en daarmee ook het bodemleven.
Lees verder na de advertentie
Om onkruid te onderdrukken, dek je de grond bij de no-digmethode af met materiaal dat na verloop van tijd afgebroken wordt door het bodemleven. Hiervoor kun je bijvoorbeeld onbedrukt karton of de wolmatten van Bio-Kultura gebruiken. De voordelen van wol zijn dat het vocht vasthoudt, slakken weert én de bodem voedt.
Vervolgens kun je een laag organisch materiaal zoals plantenresten en blad toevoegen, je eindigt met een laag compost zodat je daar direct in kunt planten en zaaien.
Verrijk de bodem
Als je een nieuwe tuin of nieuwe border start, is het een goed idee om de grond te verrijken. Dit doe je bijvoorbeeld door je compost ietwat aan te passen aan de grondsoort. Kleigrond kan wat meer houtig materiaal gebruiken, een tuin op zandgrond juist wat meer groen materiaal. Bovendien zou je op zandgrond kleimineralen kunnen toevoegen.
Niet alleen bij een nieuwe tuin is het goed om compost te gebruiken. Ook een bestaande tuin heeft er baat bij. Het enige wat je hoeft te doen, is in het najaar een laagje van ongeveer een centimeter compost over de grond te verdelen. Het bodemleven doet de rest en werkt de compost door de grond heen.
Planten in het najaar
Als de bodem in orde is, kun je aan de slag gaan met wat er dan ín je tuin komt te staan. Het najaar is een goed moment om planten te planten of verplanten. De bodem is nog warm en ook al vochtig, waardoor planten de goede omstandigheden hebben zich te vestigen voor de winter. Zo hebben ze een voorsprong op planten die je pas in de lente plant.
Bij het maken van een border wil je met een paar dingen rekening houden. Zo maak je de border visueel aantrekkelijk.
Kies genoeg planten
Bio-Kultura en Kwekerij van Houtum adviseren om 5 tot 7 planten per vierkante meter te planten. Zo gebruik je je ruimte optimaal en is de bodem na verloop van tijd bovendien grotendeels bedekt. Daardoor droogt deze minder snel uit en zul je minder last hebben van onkruid.
Plant in groepen
Het lijkt misschien een goed idee om je lievelingsplanten over een grotere oppervlakte te verdelen, maar je kunt ze beter iets dichter bij elkaar zetten. Groepen van planten leveren een evenwichtiger beeld en een minder rommelige border op dan ‘eenlingen’. Voor een speels effect kun je wel eenlingen tússen de groepen zetten. En ook bloembollen zijn heel geschikt voor tussen groepen planten. Bovendien voorzie je bestuivers daarmee van vroege nectar.
Tip: Bij Bio-Kultura vind je drie prachtige pakketten vol voorjaarsbollen.
Hoog versus laag
Kun je om de border heen lopen? Plant dan de laagste planten aan de randen van de border en bouw dit in hoogte op tot het midden, waar je de hoogste planten plant. Let erop dat niet alle planten op een rijtje komen te staan, maar dat ze een beetje verspringen.
Als je een duidelijke achterkant hebt van een border, bijvoorbeeld bij een geveltuin, of border langs een muur, schutting of heg, dan zet je de hoogste planten achteraan. Heb je weinig verschil in hoogte? Kijk dan of je nog wat variatie kunt aanbrengen. Het wordt al snel een beetje saai als alle planten even lang zijn.
Bloeiboog
Het liefst wil je van het voorjaar tot de herfst bloemen zien. Dit heet een bloeiboog. Op die manier heb je bijna altijd kleur in je border, en hebben insecten bijna altijd wat te eten. Houd dus rekening met verschillende bloeitijden van planten.
Over Bio-Kultura
Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.
Lees meer artikelen van Bio-Kultura:
- Zo gezond is de bodem in jouw (moes)tuin – en zo verbeter je hem
- Zaaien begint bij de basis: goede zaaigrond
- De effecten van jarenlang compost gebruiken: Kwekerij van Houtum laat het zien
- Grondbewerking: waarom woelen beter is dan spitten
- Wat gebeurt er in de bodem? Zo stimuleer je het bodemleven (en dit werkt niet)
- Zo gebruik je de schapenwol van Bio-Kultura in je tuin
- Sfeerelementen in je moestuin: gezellig én nuttig
- Mulchen: zo pak je dat goed aan