Je tuin veranderen? Zo pak je dat aan

Linda Passies
|
18/10/2023
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.
compost scheppen

Het najaar is niet alleen de beste tijd om een nieuwe tuin aan te leggen, het is ook de beste tijd om je tuin te veranderen. Heb jij grootse of minder grote plannen voor je tuin? In de herfst wil je aan de slag met je tuin veranderen!

Lees verder na de advertentie

Waarom in de herfst je tuin aanpakken? 

In de herfst gaan de temperaturen omlaag, maar is de grond nog warm. Hierdoor ontwikkelen planten die je (ver)plant nog nieuwe wortels voor de winter. Bovendien is de kans dat ze uitdrogen door warmte en felle zon een stuk kleiner. Het perfecte moment dus om je tuin aan te pakken!

Hopelijk heb je nog scherp welke planten waar staan, want in de herfst sterven veel vaste planten bovengronds af. Tip: bekijk foto’s van je tuin in volle bloei om te zien wat je ook alweer wilde aanpassen. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Border maken of uitbreiden

Lees verder na de advertentie

compost scheppen

Een makkelijke manier om een border uit te breiden, of te maken, is via de no-digmethode. Hiervoor heb je afdekmateriaal en organisch materiaal nodig. De plek waarvan je een border wil maken, dek je af met bijvoorbeeld karton, biologisch afbreekbaar worteldoek of matten van schapenwol. Op deze manier krijgt het onkruid geen licht, en sterft het af. 

Vervolgens verzwaar je deze afdeklaag met organisch materiaal, zoals blad(aarde), plantenresten en compost. In deze laag zou je meteen kunnen zaaien en planten. Hoe groter de wortelkluit van de planten die je wil planten, hoe groter de kans dat je een gat moet maken in de afdeklaag. 

Deze methode is erg geschikt om te gebruiken op een bestaand gazon, maar kan ook prima op bijvoorbeeld braakliggend terrein. Indien nodig kun je onkruid kort maaien. Op den duur vergaat de afdeklaag, en wekt het bodemleven de organische laag door de ondergrond. Hierdoor verbetert de bodem. 

Tip! Wij raden de producten van Bio-Kultura aan: mestcompost, tuinaarde-compost en schapenwol.

Vaste planten verplanten

bladverliezende struiken verplanten

Planten verplanten doe je het liefst als ze in rust zijn. In de herfst dus. Bij het verplanten wil je de wortelkluit niet te klein uitgraven, omdat je dan waardevolle wortels afsnijdt. Zeker grotere planten hebben een grotere wortelkluit nodig. 

Bij struiken is het handig om de takken samen te binden, zodat hij makkelijker te hanteren is. 

Voor het uitplanten is het verstandig om de grond in het plantgat te verbeteren met wat compost. Daarna kun je de kluit ‘inwateren’: houd een tuinslang bij de kluit. Zo zorg je dat de grond goed aansluit rondom de wortels. Je zult zien dat de aarde rondom de kluit wat inklinkt. Daar kun je dan nog wat aarde toevoegen. 

Geef de plant in het eerste jaar na het verplanten regelmatig water. Ook in de herfst en winter kan het droog zijn!

Bomen verplanten

bomen planten

Bij bomen en grote struiken verplanten zit het net iets anders. Je moet het daar goed voorbereiden: het liefst steek je een jaar van tevoren al rondom de wortelkluit. Hoe groter de kroon, hoe ruimer cirkel rondom de boom. Op deze manier ontwikkelt de boom allerlei kleinere wortels, en is hij na een jaar beter bestand tegen het verplanten. 

Na het verplanten van de boom is het verstandig om de boom te snoeien en een boompaal bij de boom te plaatsen.

Natuurlijke vijver aanleggen

Natuurlijke vijver indeling

Een natuurlijke vijver is dé manier om meer leven in je tuin te krijgen. Het liefste leg je een vijver echter in het voorjaar aan, zodat de planten meteen kunnen groeien en er een balans kan komen in je vijver. De tweede mogelijkheid is aanleggen in de herfst, en beplanten in de lente.

Alternatief gazon aanleggen

alternatieven voor gras

Een klassiek gazon kost veel tijd om te onderhouden en is niet voor elke plek in je tuin geschikt. Met een uitgekiende plantenmix heb je minder werk aan het onderhoud, en toch veel groen.

Meer lezen over je tuin aanleggen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu