Het klassieke gazon kost vaak veel tijd om te onderhouden en strak te maaien – en heeft de natuur eigenlijk niet veel te bieden. Gelukkig zijn er geweldige alternatieven voor gras.
Lees verder na de advertentie
Wat in plaats van gazon
Als we het hebben over alternatieven voor gras, bedoelen we natuurlijk geen kunstgras! Maar wel stevige, laaggroeiende planten die insecten lokken en weinig onderhoud kosten. Ze zijn ideaal voor kleine tuinen of plekjes met heel veel zon of juist diepe schaduw. Belopen verbetert de groei en stimuleert de planten om zich uit te breiden. Zwaarder gebruik, zoals partijtjes voetbal, zijn echter geen aanrader.
Waarom alternatieven voor gras?
- Je bespaart je de tijd van het maaien, beluchten, verticuteren, mos verwijderen en soms herstellen.
- Het is beter voor het milieu en fantastisch voor het lokken van meer natuur naar je tuin.
- Er zijn oplossingen voor erg warme of donkere plekken waar gras niet goed wil groeien.
- Voor kleine ruimtes of lastig te maaien plekken is het ideaal.
- Het ziet er prachtig uit – meer als een creatief gemaakte quilt dan een saai dekbed.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
4x alternatieven voor gras
De aanlegkosten zijn hoger dan die voor een gewoon gazon, maar je bespaart op slijtage en energiekosten van je grasmaaier. En je houdt meer tijd over voor andere leuke dingen. Twijfel je nog? Probeer het dan eerst uit met een kleiner stukje tuin.
Alternatieven voor gras in de volle zon
Deze mix is ideaal voor een zonnige plek met goede tuingrond. Je kunt hiermee bloemen verwachten van eind voorjaar tot het najaar en groenblijvend loof in de winter. Gebruik laagblijvende voorjaarsbollen om eventuele gaten in de winter en de lente op te vullen.
Wij gebruikten: Bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum ‘Vision Violet’), muurzeepkruid (Saponaria ocymoides), scheefkelk (Arabis ‘Old Gold’), kruipende vlambloem (Phlox subulata), Engels gras (Armeria juniperifolia ‘Bevan’s Variety’), reigersbek (Erodium x variabile ‘Album’) en madeliefjes (Bellis perennis).
Alternatief voor gras in de schaduw
Gras heeft vaak moeite met groeien als het overschaduwd wordt door bomen en struiken. Een gazon zonder gras is dan een prima alternatief. Deze schaduwminnende planten leveren geen overdadige kleuren en blijven subtiel op de achtergrond.
Wij gebruikten: Kruipende klokjesbloem (Campanula poscharskyana), liggende ereprijs (Veronica prostrata ‘Trehane’), koperknoopje (Leptinella squalida ‘Platt’s Black’), kleine maagdenpalm (Vinca minor), gewne brunel (Prunella vulgaris), Corsicaanse munt (Mentha requienii).
Bloemenweide maken
Dit grasloze gazon is aangelegd met bloementapijten. Deze matten zijn snel te leggen op voorbereide, aangeharkte grond en slaat snel aan. Je kunt natuurlijk ook een bloemenweide zelf inzaaien, maar dan duurt het langer voor je resultaat hebt. Zoek je een laaggroeiend alternatief, gebruik dan bijvoorbeeld sedummatten.
Wij gebruikten: Dagkoekoeksbloem (Silene dioica), kamgras (Cynosurus cristatus), gewone margriet (Leucanthemum vulgare), rode klaver (Trifolium pratense), veldzuring (Rumex acetosa).
Droogte alternatief voor gras
Zonminnende planten zijn aangepast op warme en droge omstandigheden. Hun vlezige, aromatische of kleine blaadjes zijn geweldig als je wil zorgen voor meer textuur, kleur en geur. Deze bodembedekkers zijn populair bij de bijen en een deel ervan – zoals Sedum – is bovendien wintergroen.
Wij gebruikten: Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus), tripmadam (Sedum reflexum), kleine tijm (Thymus serpyllum), citroentijm (Thymus citriodorus ‘Bertram Anderson’), vetkruid (Sedum cauticola ‘Lidakense’) en huislook-hybriden (Sempervivum).