Zeg vaarwel tegen de grasmaaier met deze alternatieven voor gras

Helga Kluiter
|
25/04/2024
alternatieven voor gras

Het klassieke gazon kost vaak veel tijd om te onderhouden en strak te maaien – en heeft de natuur eigenlijk niet veel te bieden. Gelukkig zijn er geweldige alternatieven voor gras.

Lees verder na de advertentie

Wat in plaats van gazon

Als we het hebben over alternatieven voor gras, bedoelen we natuurlijk geen kunstgras! Maar wel stevige, laaggroeiende planten die insecten lokken en weinig onderhoud kosten. Ze zijn ideaal voor kleine tuinen of plekjes met heel veel zon of juist diepe schaduw. Belopen verbetert de groei en stimuleert de planten om zich uit te breiden. Zwaarder gebruik, zoals partijtjes voetbal, zijn echter geen aanrader.

Waarom alternatieven voor gras?

tijm knippen
  • Je bespaart je de tijd van het maaien, beluchten, verticuteren, mos verwijderen en soms herstellen.
  • Het is beter voor het milieu en fantastisch voor het lokken van meer natuur naar je tuin.
  • Er zijn oplossingen voor erg warme of donkere plekken waar gras niet goed wil groeien.
  • Voor kleine ruimtes of lastig te maaien plekken is het ideaal.
  • Het ziet er prachtig uit – meer als een creatief gemaakte quilt dan een saai dekbed.

4x alternatieven voor gras

De aanlegkosten zijn hoger dan die voor een gewoon gazon, maar je bespaart op slijtage en energiekosten van je grasmaaier. En je houdt meer tijd over voor andere leuke dingen. Twijfel je nog? Probeer het dan eerst uit met een kleiner stukje tuin.

Alternatieven voor gras in de volle zon

Lees verder na de advertentie

Alternatieven voor gras in de volle zon

Deze mix is ideaal voor een zonnige plek met goede tuingrond. Je kunt hiermee bloemen verwachten van eind voorjaar tot het najaar en groenblijvend loof in de winter. Gebruik laagblijvende voorjaarsbollen om eventuele gaten in de winter en de lente op te vullen.

Wij gebruikten: Bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum ‘Vision Violet’), muurzeepkruid (Saponaria ocymoides), scheefkelk (Arabis ‘Old Gold’), kruipende vlambloem (Phlox subulata), Engels gras (Armeria juniperifolia ‘Bevan’s Variety’), reigersbek (Erodium x variabile ‘Album’) en madeliefjes (Bellis perennis).

Alternatief voor gras in de schaduw

Alternatief voor gras in de schaduw

Gras heeft vaak moeite met groeien als het overschaduwd wordt door bomen en struiken. Een gazon zonder gras is dan een prima alternatief. Deze schaduwminnende planten leveren geen overdadige kleuren en blijven subtiel op de achtergrond.

Wij gebruikten: Kruipende klokjesbloem (Campanula poscharskyana), liggende ereprijs (Veronica prostrata ‘Trehane’), koperknoopje (Leptinella squalida ‘Platt’s Black’), kleine maagdenpalm (Vinca minor), gewne brunel (Prunella vulgaris), Corsicaanse munt (Mentha requienii).

Bloemenweide maken

bloemenweide maken

Dit grasloze gazon is aangelegd met bloementapijten. Deze matten zijn snel te leggen op voorbereide, aangeharkte grond en slaat snel aan. Je kunt natuurlijk ook een bloemenweide zelf inzaaien, maar dan duurt het langer voor je resultaat hebt. Zoek je een laaggroeiend alternatief, gebruik dan bijvoorbeeld sedummatten.

Wij gebruikten: Dagkoekoeksbloem (Silene dioica), kamgras (Cynosurus cristatus), gewone margriet (Leucanthemum vulgare), rode klaver (Trifolium pratense), veldzuring (Rumex acetosa).

Droogte alternatief voor gras

alternatieven voor gras

Zonminnende planten zijn aangepast op warme en droge omstandigheden. Hun vlezige, aromatische of kleine blaadjes zijn geweldig als je wil zorgen voor meer textuur, kleur en geur. Deze bodembedekkers zijn populair bij de bijen en een deel ervan is bovendien wintergroen.

Wij gebruikten: Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus), tripmadam (Sedum reflexum), kleine tijm (Thymus serpyllum), citroentijm (Thymus citriodorus ‘Bertram Anderson’), vetkruid (Sedum cauticola ‘Lidakense’) en huislook-hybriden (Sempervivum).

Meer doen voor de biodiversiteit

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu